İstanbul Müftülüğü'nden "sofra adabı" hutbesi

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.18/5 - 17 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İstanbul Müftülüğü'nden "sofra adabı" hutbesi
#1

İstanbul Müftülüğü, önümüzdeki günlerde camilerde "Sofra Adabı" hutbesi okutacak.
Müftülük hutbede, yemekten önce ellerin yıkanmasının sağlık açısından önemli olduğunu, bunun evin hayır ve bereketini artıracağını belirtecek.
Yemeğe besmele ile başlanması gerektiği kaydedilecek hutbede, "Besmeleyi açıktan çekelim ki unutanlar hatırlasın, bilmeyenler öğrensin, çocuklarımız alışsın" denilecek.
"Yemeğin sağ elle ve az yenilmesi, sofradan kalkarten Elhamdülillah denilmesi" önerilecek hutbede, az yemek yemenin sağlık açısından daha uygun olacağı belirtilecek.

"TABAKTA BİR ŞEY BIRAKMAMAK GÖRGÜSÜZLÜK DEĞİL SÜNNETTİR"
"Bizim örfümüzde ’sünnetlemek’ olarak bilinen tabakta bir şey bırakmamak görgüsüzlük değil bir sünnettir" denilecek hutbede, bunun Hz. Peygamberin isteği olduğu kaydedilecek.
Hutbe şöyle devam edecek:
"Sofrada hep yoklardan bahsetmeyelim, nankörlük olur. Varlardan ve bunları da bulamayanların varlığından bahsedelim ki şükretmiş ve çocuklarımıza da şükretmeyi öğretmiş oluruz. Yemeğin sonunda dua yapılması da müstehabdır. Sofra dualarının özü ve en kısası Elhamdülillah’dir. Sofra adabı olarak arz ettiğimiz bu gibi davranışların sadeliği ve basitliği önemsizliğini göstermez. Nice basit gibi görünen davranışlar vardır ki sağlık, nezaket, tutumluluk gibi yönlerden aslında çok önemlidir. Müslüman her haliyle örnek insan olmaya gayret etmelidir. Sofra adabına dair arz ettiklerimizi de dinimizin tavsiyelerinden bilip yapmaya gayret edelim."
Bul
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi GİZEMLİ 0 2.088 05-05-2008, Saat: 14:53
Son Yorum: GİZEMLİ
  Doğruluk Adabı redline 0 1.868 26-03-2007, Saat: 11:54
Son Yorum: redline

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi