Coca - Cola'nın Formülünü Biliyormusunuz?

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 1.67/5 - 9 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coca - Cola'nın Formülünü Biliyormusunuz?
#1

[Türkiye'de hatta, dünyada ilk kez 15 Eylül 2006 günü Coca-Cola'ya karşı, içeriğini açıklaması için Antalya Tüketici Mahkemesinde davası açıldı...
Açılan davada, merkezi Atlanta'da olan ve 1886 yılında Eczacı Dr. John S.Pemberton tarafından faaliyete geçen Coca-Cola, 120 yıllık geçmişi ile "dünyanın hiçbir yerinde hiç kimseye açıklamam" dediği sırını açıklayacak mıydı ? Bu nedenle geçen gün (19 Mart 2007) açılan davanın 3. duruşması yapıldı.
Taraflar mahkemeye 100 sayfayı geçkin açıklamada bulundu. Coca-Cola mahkemeye savunma amaçlı verdiği dosyada (24 sayfa savunma metni, 18 sayfa belge)üretim, içerik ve ambalaj olmak üzere istenilen her hususa açıklıkgetirdi. Antalya tüketici mahkemesi kararını verdi ve Coca-Coladavasını bir üst mahkemeye taşınmasının yolunu açtı.
Mahkeme tarafında ise Coco-Cola avukatları aracılığı ile yaptığı savunmada, Coca-Cola ürünlerinde, "... içeriğinde bulunan Coca-Cola Özütü nün içeriğinin ürün üzerinde..." belirtilmemesini, "ürünün ayırıcı lezzet ve kalitesi Coca-Cola Özütü sayesinde elde edilmekte..." olduğundan dolayı açıklanmadığını belirtti... Coca-Cola avukatı, Coca-Cola Özütü nün Coca-Cola'nın ticari sırı olarak "100 yılı aşkın bir süredir" muhafaza edildiğini, onun için de Coca-Cola Özütü nü açıklanmasını isteyen " davacı tarafın dilekçesini ve beyanlarını kabul etmiyoruz", dedi.Mahkemeden de, haklı olarak, "Davanın reddine karar...", verilmesini istedi. Fakat, mahkemeye verdiği Coco-Cola formülünün bileşim çizelgesinde;
Şeker : %10.58 W/V
Fosforik Asit : 0.544 G/L
Kafein : 150 MG/L
Coca-Cola Özütü : %0.015 W/V (!)
Karamel : %0.11
Karbondioksit : 7.5 G/L

Anlaşılacağa üzere açılan dava sonucunda, Coca-Cola'da bilinmeyen formülü değil, Coca-Cola Özütü olduğu resmiyet kazandı. O zaman, Coca-Cola Özütü nün ne olduğu araştırıldığında, Coca-Cola'nın çok merak edilen sırı da ortaya çıkacaktı.
- İlk önce; Türk Dil Kurumunun verilerinde "Özüt" nedir ona bakalım.
Biyoloji terimler sözlüğünde özüt: Herhangi bir organ ve dokunun mekanik olarak parçalanmasıyla (homojenizasyon) elde edilen yapı.
Biyoloji terimler sözlüğünde özüt: Sıkıştırma, parçalama, çözme vb. yöntemlerle bulunduğu ortamdan ayrılan sıvı özdek.


Özüt'ün hangi anlamları ifade ettiğini öğrendikten sonra,
- İkinci olarak; Coca-Cola avukatı, Coca-Cola Formülü olarak tanımlanan Coca-Cola Özütü" gıda aromalarının karışımdır. Aroma maddeleri ürüne tat vermek için ilave edilen maddelerdir..." dediği için "aroma" ne anlam geliyor ona da bir bakalım.
Besin hijyen ve teknoloji terimler sözlüğünde aroma:Gıdaların duyusal muayenelerinde çiğneme ve yutkunma sonucundahissedilen tat ve kokunun birlikte oluşturdukları haz vericiduyum,rayiha.


Coca-Colasavunmasında yer alan, Özüt ve Aroma'nın ne anlama geldiğiniöğrendikten sonra ara bir toparlama yapacak olursak. Herhangi birmaddenin (organ veya doku) ezme-parçalama işlemi ile özü çıkartılıyor, yapılan işlem ile elde edilen "öz", söz konusu Coco-Cola'da kullanılıyorsa "öz" ün rengiyle birlikte damağımızda yutkunurken hissettiklerimiz ile aldığımız koku, o maddenin aromasının verdiği haz oluyordu.
AntalyaTüketici Mahkemesinde açılan davada, Coca-Cola'yı savunan avukatlarınmahkemeye verdikleri savunmada, Coca-Cola gerçeğinde bilinmeyenin,esrarengiz kasalarda gizlenen formül değil, yalnızca Coca-Colaiçerisinde yer alan "özden" üretildiği açıklandı. O zaman bilinmesi gereken ve ticari sır olmaktan çıkan bir husus vardı. O da, o "öz" hangi canlıdan (hayvan ve bitki) elde edilmişti? Ortada bir formül değil, bir hayvan veya bitki olması gerekiyor.
Yapmış olduğumuz bir araştırma sonucunda, aslında bu maddenin, gıda katkı maddelerinde renklendirici (boya) olarak bilinen "Cochineal" (Coccus cacti ve Dactylopius coccus ) ismi ile anılan, başta Meksika olmak üzere, Kanarya Adaları, Şili, Peru ve Bolivya'da bulunan Opuntia cinsi kaktüs üzerinde yaşayan bir tür böcek türü olduğu bilgisine hemen ulaşıldı...
Günümüzde, Cochineal böceğidoğal ortamda kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatınısürdürürken, tüketim alanının büyüklüğünden dolayı kültürel olarak dayetiştirilmektedir... Bizim aradığımız özüt ise Cochineal böceğinin dişisi ve larvalarından elde ediliyordu...
- Larva nedir?
Biyolojik terimler sözlüğünde larva: Erginkarakterlerini kazanmadan önceki genç hayvan. 2. Tüm başkalaşımgösteren böceklerde yumurtadan çıkan ve pupa evresine girmemiş olankanatsız, genel olarak kurt biçimindeki evre. Tırtıl, kurtçuk.
Zooloji terimler sözlüğünde larva : (karşılık:kurtçuk) 1. Ergin karakterlerini kazanmadan önce bağımsız olan gençhayvan, 2. Tüm-başkalaşma gösteren böceklerde, yumurtadan çıkan henüzpupa evresine geçmemiş, kanatsız, genel olarak kurt biçimindeki gençhayvan tipi.


Larva'nın ne olduğunu ve ne anlama geldiğini öğrendik. Aztek veMayaköylüsü yüz yıllardır altın kadar değer verdikleri Cochineal böceği ve larvalarını toplayıp silindir ileezerek özünü çıkarttı ve elde ettikleri özükazanda kaynatarak iplerini boyadı. Böylelikle Amerikan yerlileridünyanın turkuvazdan sonraki en güzel büyülü renklerinden birisi olan Carmine'yi (karmen-kırmızı-kızıl,*)elde etti. Sonra işin içine kimya girdi. Cochineal böceği ve larvalarından elde edilen özüt kimyasal işlem sonrası "Carmine pigmenti" (pigment: bitki ve hayvanlardan elde edilen boya) adı verildi. "Carmine pigmenti" daha çok dokumacılıkta boya maddesi olarak kullanıldı. Carmine'danilk etkilenen Amerika kıtasını işgal eden İngilizler oldu. Carmine renginin kıtada da çok sevildiğini fark eden İngilizler, belki de yerlilere şirin gözükmek adına askeri üniformalarında Carmine rengini kullandı. Amerikanın, Avusturalya'nın işgalinde, Carmine renkli askeri üniforma giyen İngilizler yerlilere eziyet (öldürdü) etti. Batı Carmine'yi İngiliz askeri üniformasından sonra, Cochineal böceğinin larva özütü olarak çeşitli gıda maddelerinde kullanmaya başladı ve yaklaşık 150 bin Cochineal böceğinden bir kilogram boya elde etti.

"Cochineal" kimyada EC 120 kodu ve Carminic Acid (Karminik asit - C22H20O13 )adı veformülü ile anıldı. Tanımlaması yapılırken de, "Kırmızı, pahalı olduğu için ender kullanılır. Alkollü içecekler Embriyo için zararlıdır. Aşırı duyarlılık, hiper-aktiflik." belirtiler gösterir açıklaması yapıldı. (- -) (**)
Şimdi sıkı durun,Türkiye'de yürürlükte olan gıda kodeksine göre üretilen,"gıdalarda kullanılan renklendiriciler tebliğinin, renklendiricilerin kullanımının 5. maddesinde", - Renklendiricilerin kullanımı ile ilgili hükümlerin, c) şıkında, "sadece Ek-1 de belirtilen maddeler gıda maddelerinde renklendirici olarak kullanılabilir", denilmiştir. Ek-1 de ise, "EC (European Community) 120 kodu ile belirtilen, Cochineal-Koşineal, Karminik asit, Karminler'e 75470 E renk indeks numarası" verilmiştir. (***)
Demek oluyor ki, Türkiye'deki tüketici yasasına göre, Coca-Cola'nın açıklamak istemediği Cochineal böceğinin larva özütü olan Carminic Acid'in, içeceklerde kullanmasında bir sakınca yoktur.
Merak ettim, acaba bu izini verenler ve tebliğe imza atanlar, Cochineal-Koşineal böceği hayvan olduğu için, vejetaryenleri uyarma gereğini hiç duymadılar mı? Yine, Cochineal-Koşineal bir böcek türü olmasından dolayı bir çok dinde yenmesinin günah olduğu biliniyor mu?
Üstelik Avrupa'da çok yaygın olan ve Türkiye'de uygulanmaya konulan kosher sertifikası (****) var iken, Hahamlar dünyada bu izni Coca-Cola'ya nasıl verdi?
Anlaşılacağı üzere, hayvan kökenli Cochineal böceğinin larva özütü Carmine kırmızısıdaha çok meşrubat sanayinde renklendirici olarak tüketilmiş. Ortada açıklanmayan formül değil, yalnızca Coca-Cola Özütü vardı! O özütte yalnızca tüketici tarafından bilinmiyordu. Bütün hadise, Cochineal böceğinin larva özütü Carmine ve formül meraklılarına da C22H20O13
Devamedelim, Coca-Cola'nın mahkemeye yaptığı savunma dosyasına koyduğueklerin son bölümünde bir Yargıtay kararı var. O kararda, " AYIPLIMALDAN SORUMLULUK (Ortada Ayıp Sayılan Bir Eksikliğin Olması-MaldakiEksikliğin Önemli Olması-Ayıbın Malın Yarar ve Zararına Alıcıya GeçtiğiAnda Varolması ve Bilmeden Satın Alması (!)" yazılıdır.
Şimdi mini bir anket yapalım, acaba içtiğiniz Coca-Cola Özütü'nin, Cochineal böceğinin larva özütü olduğunu biliyor musunuz? Sorusunu soralım. Alacağımız yanıt on milyonda "1" olacaktır.
"Carmine" Coca-Cola'ya renklerini verdi. O da yetmedi, Coca-Cola 1931 yılında tanıtımlarında kullandığı Noel Baba'nın kostüm rengini, çocuklar üzerinde daha çok etkili olması için büyülü Carmine kırmızısına dönüştürdü ! İngiliz askerlerini üniforma rengini hatırladınız mı?
- Cochineal böceğinin larva özütü Carmine'yi kullanan yalnızca Coca-Cola mı ? Ve Coca-Cola sağlığa zararlı mı ?

Alıntıdır...
[Resim: emegesaygifj8bg3.gif]
Cevapla
#2

Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır. Avrupa'ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir.
Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir[2].

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır[3][4].

Ayrıca kola dediğimiz içecekte renklendirme amaçlı kullanılır
imza bilmeyyoh gardaş barnak bassah olur mi??

hatalıysam: HATA yaz 2222'ye gönder
Orhan BABA'nın HATASIZ KUL OLMAZ şarkısı cebine gelsin

"Ambul" yaz 4799 a gönder cebine en yakın ambulans şirketinin telefonu gelsin

"Bülent Ecevit" yaz 4567 ye gönder biz size ne göndereceğimizi unutalım

Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi