Deniz Taşıtları Nedir

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.46/5 - 52 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deniz Taşıtları Nedir
#1

Denizlerde yük ve yolcu taşımak için kullanılanvasıtalara verilen ad. Ufak kayıktan büyük transatlantiklere kadarbütün deniz vasıtalarına bu ad verilir. Deniz taşıtları yapımı, ilk,çağlardan beri insanlar tarafından geliştirilmiştir. Suyun taşımagücünü gören ilk çağ insanları, bunun sebeplerini incelemeden, denizinbu gücünden faydalanma yoluna gitmişlerdir. Bu sebeple, ilkmedeniyetlerde, deniz taşıtlarının, önemli bir yer tuttuğunu görürüz.

Deniz taşıtlarında ilk adımlar, Akdeniz çevresindemedeniyet kurmuş olan mîlletlerde görülmüştür. Mısırlılar, Fenikeliler,Yunanlılar, uzun yüzyıllarda, Akdenize ve çevresine, yaptıkları ve git,tikçe geliştirdikleri deniz taşıtları ile egemen olmuşlardır. Yine buçağlarda, Uzakdoğuda Çinlilerin, çeşitli deniz taşıtları yaptıklarıbilinmektedir.

Orta çağın ilk Samanlarında deniz taşıtlarında fazlabir ilerleme görülmez. Fakat 1.000 yıldan beri Çinlilerin bilediklerisanılan pusulanın Araplar aracılığı ile Avrupa ya ulaşması, deniztaşıtları yapımında, büyük bir gelişmenin başlamasına yol açmıştır.Pusula ile, denizler aracılığı ile bilinmeyen çok uzak yerlerekolaylıkla gidilebilme imkânının sağlanması, deniz taşıtlarınıngelişmeşin de önemli rol oynamıştır. Bu sebeple, Orta ÇağdaPortekizliler, Venedikliler, Cenovalılar, İspanyollar, gemi yapımındaçok ilerlemişler, yeni yeni karaların keşfedilmesi yolunda büyükgayretler sarf etmişlerdir.

Deniz taşıtlarında, bu çağlardaki önemli birgelişme, yelkenli gemilerin daha çok gelişmesi ile olmuştur. Böylecebüyük çapta deniz taşıtlarının yapılabilmesi imkânı sağlanmıştır.

Fakat, deniz taşıtlarında asıl geliş, meyi buharlıgemilerin yapılması sağlamış bu suretle gemilerin tonilatolarında büyükbir artma olmuş, zamanla bu gelişme, gemilerin yapımına da girerek,tahta tekneler yerine, demirden gemiler yapılmaya başlanmıştır. Böylecemedeniyetin ilerlemesi ile deniz, taşıtlarında ilerlemeler kendinigöstermiş, deniz taşıtlarına, türbinler uygulanmış , deniz taşıtlarınıncinslerinde artma olmuş, son yıllarda da atom enerjisinin deniztaşıtlarına uygulanması yoluna gidilmeye başlanmıştır.

En büyük gelişme günlerini yaşayan deniz taşıtları,bugünkü medeni dünyanın en önemli taşıtları olmak özelliğini muhafazaetmektedirler. îlk çağların 30 . 50 tonluk deniz taşıtlarının yerini,bugün 60.000 - 70.000 tonluk deniz taşıtları almıştır.

Başlıca deniz taşıtları : Bugün kullanılmakta olan başlıca deniz taşıtları şunlardır:

Transatlantik - Gemi tiplerinin en büyüğü ve enhızlısıdır. Tonilâtoları çok kere 25.000 in üzerindedir, hızlan dasaatte 25 mil kadardır. Yolcuların rahat etmeleri için her türlü konfordüşünülerek yapılmıştır.
Yolcu gemileri -Hem yolcu, hem de yük taşıyabilen gemilerdir. Hızlan saatte 15 mil, tonilâtoları da 10.000 ton kadardır.

Şilepler. - Yalnız yük taşımak ü-zere yapılmışgemilerdir. Tonilâtoları çok kere 5.000 den başlar. Hızları 14 milcivarındadır, Mal yüklemek, boşaltmak için kuvvetli vinçleri ,Tanker,Akaryakıt taşımak için özel bir şekilde sarnıç halinde ambarları olanteknelerdir.

Bunlardan başka özel amaçlar için yapılmış olangemiler vardır. Sığ yerler, deki çamuru temizleyen tarak dubaları büyükgemileri limana girip çıkarlarken çeken römorkörler, soğuk denizlerdekibuzları parçalama gemileri, ölçü ve harita gemileri, trenleri taşıyanferibotlar, otomobil ve arabaları taşıyan araba vapurları vs. gibitekneler deniz taşıttan çeşitlerindendir.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Deniz Taşıtları Tarihi arachnanthe 0 4.996 28-02-2007, Saat: 16:52
Son Yorum: arachnanthe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi