HANGİ RADYO

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3.44/5 - 9 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HANGİ RADYO
#1

Radyo konusu en önemli bir konudur. Uçağınızın yada motorunuzun ömrü radyonuza göre daha kısadır.Ayrıca Uçak ve motor daha ucuzdur.Oysa bir radyo takımı bir model maliyetinin yaklaşık olarak 2/3 ü civarıdır.Ayrıca aldığınız radyoyu çok uzun yıllar kullanırsınız.Bu yüzden radyo alırken tavsiyelerime mutlaka ve mutlaka uyun.Öncelikle radyo olarak analog bir radyomu yoksa dijital bir radyomu alacaksınız ona kara verin.Benim tavsiyen kesinlikle ve kesinlikle analog bir radyo almayın.Mutlaka ve mutlaka dijital bir radyo olsun.Anolog radyolar size bir çok ayarı yapma imkanını vermez.Oysa dijital radyolar hem bir çok fonksiyonu sağlar hem de kullanımı daha kolaydır.Anolog radyolar kesinlikle tarih oluyor diyebilirim.Üstelik anolog radyo ile dijital radyo arasındaki fiyat farkı o kadar da fazla değildir.

İkinci konu olarak kaç kanallı bir radyo olmalı.Piyasada 1-2-3-4-5-6-7-8-9 ve daha fazla kanallı radyolar mevcut.Şimdi şöyle izah edelim.Bir modelin uçaması ve akrobasi yapabilmesi için gaz, elevatör, aileron ve rudder kontrolüne ihtiyacı vardır.Dolaysı ile 4 kanallı bir dijital radyo almamız şart oldu.Ancak dedik ya radyo en önemli parçadır.İleride iniş takımları açılır kapanır bir model, flaplı bir model yapmak istediğinizde 4 kanallı bir radyo size yetmeyecektir. Ayrıca bazı akrobatik hareketleri daha iyi yapabilmek için ( örneğin flapaileron) 6. kanala ihtiyacınız vardır.Bu yüzden kesinlikle ve kesinlikle en az 6 kanallı dijital bir radyo almalısınız.Ancak bunun üzerindeki kanal sayısı size kalmış.Daha çok ne yapmak istediğinizle ve bütçenizle ilgili.Ancak yine tekrar ediyorum bütçeniz ne olursa olsun en az 6 kanal ve dijital bir radyo alın.

Üçüncü konu olarak da dijital radyonuzun fonksiyonları ne olmalı ? Çoğu radyolar uçak ve planör menüsüne sahiptir.Ancak ileride helikopter kullanmayı düşünüyorsanız alacağınız radyoda helikopter menüsü de olmalı.Dijital radyonuz birkaç modelin trimlerini hafızasında tutabilmeli.Trimleri dijital olmalı.Aileron ve elevatörde dual rate olmalı ve ayrı sviçlerle kontrol edilmeli.Kanallar arasında mix yapabilme özelliği olmalı.

Dördüncü olarak da alacağınız radyo setinin içinde neler olmalı ? Bir radyo seti aldığınızda içinde mutlaka şunlar olmalı :

Verici

Alıcı

Verici ve alıcı şarjlı pilleri

Verici ve alıcı pili şarj cihazı

4 adet servo

Servoların bağlantı ekipmanı ve yedek kolları

On/Off sviç

Servo uzatma kablosu

Günümüzde bazı radyo setlerinden genellikle 3 servo çıkmakta.Bazılarında şarjlı pilleri olmamakta bazılarında da şarj cihazı olmamakta ve bunlar için extra para istenmektedir.Günümüzde 6 kanal bir dijital radyo 450 YTL den başlamaktadır.Radyo setinizi alırken içine neler olduğunu, nelerin fiyata dahil olduğunu mutlaka öğrenin.Yoksa ucuz diye birçok ekipmanı eksik radyo seti alarak daha fazla para ödemeyin.

Beşinci olarak da frekans konusuna değinmek istiyorum.Dünya da radyo kontrollü model uçaklar için 72 Mhz bandı ve 35 Mhz Bandı ayrılmıştır.Bunun yanında 2.4 Ghz cihazlarda piyasaya çıkmıştır.Birde aynı frekans bandında AM ve FM radyolar vardır.AM modeller artık tarih oldu diyebiliriz.Daha çok yer modellerinde kullanılır oldular. AM modellerle FM modellerin tek farkı AM modellerin mesafesinin daha fazla olması ancak dış etkenlerden etkilenme oranlarının fazla olmasıdır.FM modeller dış etkenlerden daha az etkilendiği için daha emniyetlidir.Zaten sıfır olarak AM radyo bulamazsınız.Ancak ikinci el denk gelebilir.Amerika standardı 72 Mhz dir. Avrupa standardı ise 35 Mhz dir.Ancak ülkemizde bu konuda belirleyici bir yasa yoktur.Olduğunu iddia eden arkadaşlar varsa bana yasa numarasını ve içeriğini göndersinler seve seve yayınlarım.Bazı modelciler 72 Mhz radyoların jandarmanın frekansı ile aynı olduğunu söylemektedirler.Bu doğru değildir.Jandarma ile yaptığım görüşmede onlar 72 Mhz FM bandı kullanmadıklarını belirtmişlerdir.Ülkemizde kullanılan radyoların çok büyük çoğunluğu 72 Mhz dir.Ancak Türkiye'deki model dükkanlarında satılan radyolar 35 Mhz dir.Yurtdışında daha ucuz olduğu için getirme imkanı olan modelciler 72 Mhz radyo getirip kullanmaktadırlar.Bunun yanında yeni çıkan 2.4 Mhz teknolojisi ise fiyat olarak diğer radyolardan daha pahalıdır.Ayrıca yeni çıktı dememize rağmen 3. jenerasyonları çıktı.Bakalım nerede duracak. Onlarda bilgisayar teknolojisi gibi oldu.Piyasaya çıktıktan 2-3 ay sonra demode oluyor.Sonuç olarak yukarıdaki bilgilere göre kesenize uygun ve ihtiyacınızı karşılayan bir radyo alın.

Gelelim radyo markalarına.Türkiyede 4 adet marka radyo satılmaktadır. Bunlar FUTABA, HİTEC, SANWA/AİRTRONİCS ve JR dır.Bu markalar dünya piyasasına hakimdir.Hepsinin birbirine üstün tarafları vardır.Bu yüzden şu marka diyemiyeceğim. Daha önce dediğim gibi ihtiyacınıza ve kesenize uygun radyo alın.Hepsi aynı işi yapıyor.Bana göre servo daha önemli. Çünki işi yapan servodur.Hepinize kazasız kırımsız uçuşlar dilerim.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  RADYO AYARLARI arachnanthe 0 1.835 11-01-2008, Saat: 13:51
Son Yorum: arachnanthe
  HANGİ YER TEÇHİZATI arachnanthe 0 1.411 11-01-2008, Saat: 13:41
Son Yorum: arachnanthe
  HANGİ UÇAK arachnanthe 0 2.120 11-01-2008, Saat: 13:36
Son Yorum: arachnanthe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi