Kur'an'ın Kelâm Sırrı

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.4/5 - 5 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kur'an'ın Kelâm Sırrı
#1

Kur'an. Tanrı'dan, en yüce yaratılmış Fahr-i Kâinat Efendimize hitapdır. Allah kendini Efendimizin şahsında evrene anlatmaktadır. İşte Allah'ın bu sıfatına kelâm sırrı denmektedir.
Kendini evrene anlatma sırrı. Allah'ın, Allahlığını tarif sırrı. Kelimelerin, anlam ve kavramların sentezi içinde Tanrı'ya yaklaşma mucizesi. Kur'an'ın hay olan; yaşayan bir hikmetidir. Kur'an, ona yaklaştıkça manyetik bir alan gibi alır bizi Tanrı'ya götürür.
Bu yüzden Kur'an abdestle okunur, bu yüzden Kur'an bir ibadettir, bu yüzden o dirilere ve ölülere rahmettir.
Kur'an'ın kelâm sırrı aynı zamanda efendimizin mu-cizesidir. Her peygamberin bir mucizesi vardır. Hz. Musa'nın asası; Hz. İsa'nın hekimliği; Hz. Süleyman'ın kuşlara emri...
Efendimizin mucizesi ise kelâmdır. Şimdi özet halinde kelâm sırrını anlatmaya çalışacağım.
Kelâm: Lisanın gerçeği kavrama ve iletim san'atıdır. Bildiğimiz lisan ve sözler maddenin dış görünüşünün afakini anlatır. Bu yüzden öğrendikçe daha iyi öğrenme gereği doğar. İlim; bu isteğin, ihtiyacın sonunda doğmuştur. Halbuki eşyanın iç yüzünü bilmek istedikçe, ilim derinleşir, anlam ve kavramlar güçleşir. Çünkü mutlak gerçek Tanrı'dır ve O'na zekâ ile varmak mümkün değildir.
İşte kelâm sırrı burada başlar. Allah kendini Kur'an'da kendi usulüyle tarif ettiğinden gerçek odur. Kur'an tıpkı ilmin afaki gibi bizi en dıştan alır, içten içe iletişimlerle
Tanrı gerçeğine götürür. Kelâm sırrının en akıl almaz hikmeti burda başlar. Normal bilgiler, daha derinleri kavramak için gittikçe tıkandığı halde; Kelâm sırrını taşıyan Kur'an, her okunuşta yeni bir mana izlenimi hazırlar.
Kelâm sırrı, canlı bir lisan hikmetidir. Bir manyetik kudret gibi, okunup dinlendikçe bizde kat kat idrak ve sezgi yaratır. Sanki Tanrısal bir ceryan etkisi yapan Bunun nedeni normal sözlerin beyne yansımasına karşı Kelâm'ın kalbe yansımasıdır. Gönül sırrı ile kelâm sırrı aynıdır. Efendimizden yansıyan her söz kelâm sırrı taşır. Sohbetler, irşatlar hep bu sırrın hikmetini taşır. Kelâm sırrı Fatiha'da billûrlaşmıştır. Bu yüzden Allah Fatiha içjn Kur'an'da (Hicr Sûresi, Â. 87):
«Biz sana yedi katlanmışı (sırrı iç içe saklanmış) ve Azîm Kur'an'ı verdik» buyuruyor.
Kelâm sırrının inceliklerini «mana gözüyle Kur'an'a iman» bölümünde daha iyi anlayacağız.
Kelâm sırrının bu hikmetinden dolayı Kur'an'ı eksik bir tefsirinden okumaktansa kendini okumak (Arapçadan) daha feyizlidir. Çünkü kalbin lisanı yoktur. O, kelâm sırrı ile her dili anlar.
Yürekten yapılan dua da, kelâm sırrı taşıdığından hemen kabul olur.
Bu hikmetlerin ışığı altında kitabımızın meyhazını (yararlanılan kaynakları) soranlara;
Kalb-i İnsan,
Kur'an-ı Azîmüşşan... diyoruz.
Bul
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi