MİKROLAYT

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.67/5 - 30 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MİKROLAYT
#1

Tek kişilikleri 300-330 kg., çift kişilikleri 450-495 kg. Ağırlığında, bir ya da iki koltuklu, çok hafif hava araçlarına MİKROLAYT diyorlar. Daha kısa bir anlatımla “ağırlıkları 300-495 kg. Arasında değişen hava araçları” demek mümkün.

MİKROLAYT genel başlığı altında toplanana bu spor dalındaki araçlar üç tiptedir:

ULTRALIGHT-Motorlu Yamaç Paraţütü-Motorlu Yelkenkanat.

Şimdi bunlara teker teker bakalım:

ULTRALIGHT

Genelde tek ya da çift kiţilik, bir pilot kabini bulunan küçük tipte bir uçaktır. Mikrolightı küçük uçakların çocuğu, büyüklerin torunu olarak niteleyebiliriz. Kısa mesafelerde iniş-kalkış yeteneğine sahip bu araçlar, aynen uçaklarda olduğu gibi LÖVYE ve DİREKSİYON’la yönetilirler.

MOTORLU YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Daha önce tanıttığımız Yamaç Paraşütlerinin MOTOR’u takviye edilmiş olanıdır. Pilot, sırtına taktığı çok hafif bir motorla, dağa-tepeye gerek kalmadan, düz bir zeminden havalanıp yine aynı düzlüğe inebilir. Anımsayacağınız gibi, Yamaç paraşütünde pilotun bir tepede bir süre koşması ve havalanması gerekiyordu. Uçuş sırasında motor gürültüsünden pilotun rahatsız olduğunu düşünebilirsiniz elbette, ama bu aracı kullananlar bu sesin kendilerine gürültü değil, müzik gibi geldiğini söylüyorlar. Ve ekliyorlar: “zaten araç belirli bir yüksekliğe ulaştığında, havada TERMİK KOŞULLAR varsa –ki genellikle vardı. Motoru durdurmak da mümkündür”.

MOTORLU YELKENKANAT

Bu da yine daha önce tanıttığımız Yelkenkanatın MOTORLU olanıdır. Araç, pilotun kanattaki denge noktasını sağa-sola ya da ileriye-geriye almasıyla yönetilir. Yamaç paraşütü ve yelkenkanatın motorlu olanların da LÖVYE ve DİREKSİYON yoktur. Her iki aracın da EMERCENSİ (tehlike) durumlarında kullanarak, güvenli bir şekilde inebilecekleri yedek paraşütleri vardır.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi