Murat Bardakçı - Masonlarımız, hayalî şeyhülislâm uydurdular

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.33/5 - 15 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Murat Bardakçı - Masonlarımız, hayalî şeyhülislâm uydurdular
#1

Murat Bardakçı yazdı..
İnternette gezinirken, yolum “Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası” adıyla faaliyet gösteren biraderlerin sitesine düştü.

Serde tarih merakı var ya, sitenin “Tarihçe” ve “Ünlü Masonlar” başlıklı sayfalarına bir göz gezdireyim dedim ama keşke demez olaydım! Masonların geçmişin meşhur ve önemli şahsiyetlerini kendilerinden gösterme meraklarını gerçi biliyordum fakat işin artık makam ve mevki sahibi hayalî kişiler yaratmaya, daha doğrusu uydurmaya dönüştüğünden haberdar değildim.

Masonlar, resmî internet sitelerinde “İzzettin Efendi” adında hayalî bir Şeyhülislâm yaratmışlardı! Sitede bu hayalî Şeyhülislâm’ın bir de fotoğrafı vardı ama aslında kimbilir, kime aitti...

Biraderlere, istifade etmeleri maksadıyla daha açık şekilde yazayım: Osmanlı tarihinde “İzzettin Efendi” isimli bir Şeyhülislâm hiçbir zaman vârolmamıştır; bu kişi tarafınızdan uydurulmuştur! Sitenizde yeralan, içerisinde bu hayalî ismin de bulunduğu ama hatalarla dolu olan “meşhur masonlar” listesi sağcılar, solcular, mukaddesatçılar, sabetayist avcıları, vesaireler tarafından hiç araştırılmadan aynen iktibas edildiği için ortaya gayet büyük bir yanlışlıklar yumağı çıkmıştır ve bu işin sorumluluğu da tarihi bildiklerini zannedip çala kalem birşeyler karalayan biraderlerinize aittir.

Ve, “Muhteremler” için sevabına birkaç tashih daha:

“Şam Valisi ve Abdülhamid’in damadı olan Ahmet Nami Bey” dediğiniz kişi Şam’ın valisi falan değildir, çok daha yüksek bir makama yükselmiştir: Suriye’nin cumhurbaşkanlığına... Vali değil, cumhurbaşkanı...

Osmanlı İmparatorluğu’nda, “Kirkor Agaton” adında bir Posta Nazırı yoktur. Türk posta teşkilâtının kurucularından sayılan ve bu alanda çok büyük hizmetleri olan Kirkor Agaton, “Posta” değil, “Postahane Nazırı”dır ama “Postahane Nazırlığı” bakanlık makamı değildir. Aynı zamanda çok önemli bir ziraatçi olan Agaton Efendi, 1867’de bir kongre münasebetiyle Paris’te bulunduğu sırada Sultan Abdülâziz tarafından Nafia Nazırlığı’na tayin edilmiş, İstanbul’a dönemeden orada vefat ettiği için fiilen bakanlık yapamamıştır.

Bitmediii... “Maliye, Maarif ve Evkaf Nazırı Raşit Arer”in soyadının doğrusu “Erer”dir, 1868 ile 1952 seneleri arasında yaşamış ve “İâşe Nazırlığı” da yapmıştır. Osmanlı Tarihi’nin ilk ve son mason padişahı olan Beşinci Murad’ın tahtta bulunduğu sırada yaşanan Çerkes Hasan Vak’ası’nın tarihi buyurduğunuz gibi 6 Haziran değil, 15 Haziran 1876’dır. “Tunuslu” olduğunu söylediğiniz Sadrazam Edhem Paşa ise Sakızlı’dır ve Tunuslu olan sadrazam, biraderleriniz olmalarıyla iftihar duyarak verdiğiniz devlet adamları listesinde Edhem Paşa’nın hemen altında yeralan Hayreddin Paşa’dır.

Masonik internet sitesinin tarihle ilgili kısımlarında daha pekçok bilgi hatası var ama şimdilik bu kadarını tashih ediyorum. Biraderler hele bu düzeltmeleri bir yapsınlar, geri kalan yanlışlarını daha sonra sıralarım...

muratbardakci@haberturk.com
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Murat Bardakçı - Vasiyet mi yalan yoksa bu küpür mü? arachnanthe 0 1.371 26-12-2007, Saat: 9:48
Son Yorum: arachnanthe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi