Peygamberİmİzİn(s.a.v.) Mucİzelerİ

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.27/5 - 11 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peygamberİmİzİn(s.a.v.) Mucİzelerİ
#1

Hz.Muhammed(a.s.m.) peygamberligini ilan ettikten sonra, cevresindeki Kureys'liler Allah'dan ve/veya Muhammed'den mucizeler istediler. Daglari yurutmesini, melekleri gostermesini, yagmur yagdirmasini, bir seyin seklini degistirmesi vb. mucizleri gostermesini istediler ki; Islam'in inanilir ve mucizevi bir din oldugunu kabul etsinler.

Kuran'da Hz.Muhammed(s.a.v.)'e ait mucizelerden bahis edilmez, fakat Islami kayitlarda bir cok Hz.Muhammed(s.a.v.) mucizesi bulunmaktadir. Kayitlarda bulunan mucizeler ise, yine Islam alimleri tarafindan asagidaki sekilde aciklanmaya calisilmistir:

''Mucize gerektiren bir hal gelirse, Allah'in izni ilhami ve tevfikiyle zuhur eder. Her istenilen zamanda hemen bir mucize gosterivermek, tabir caizse mucizeyi sihirbazliga dusurmek olur. Mucizeyi gerektiren hal, peygamberi fazla SIKISTIRDIKLARI, onun gonlunu incittikleri zaman Allah'in gazabinin kaynamasiyla meydana gelir, mucize zuhur eder, ama pesinden inanmayanlarin basina azap iner.''

Islam ulemalarindan Kadi Ilyas, mucizeleri su sekilde aciklamaktadir;

''Resul-i Ekrem (S.A.V) peygamberlerin en cok mucize getireni, mucize bakimindan en yuksegi, delil bakimindan en kuvvetlisidir. Peygamberimizin mucizeleri iki kisimdir:

1- Bir kismi kati ilim ifade eder, ve bize tevaturen nakledilmistir; Kuran gibi. Bunun icazini inkar eden Muhammed (S.A.V)in varligini inkar eden gibidir. Onun elinden boyle seylerin ciktigindan suphe yoktur. Ne mumin ne de kafir O'nun elinden garip seylerin zuhur ettiginde ihtilaf edemez.

2- Ikinci kisim zaruri ve kat'i ilim ifade etmeyen mucizelerdir. Bunlar iki cesittir:

A- Bir cok kimse arasinda meshur ve yaygin, muhaddisler, raviler ve diger nakilleri arasinda yayilan cesit ki; parmaklarindan su kaynamasi, yemegin cogalmasi bu nevidendir.

B- Bir yahut iki kisi tarafindan gorulup, az kisi tarafindan rivayet edilen ve digeri gibi sohret bulmayan cesittir. Fakat bu da benzerleriyle birlestirilirse manada uyusurlar, ve dedigimiz gibi mucizelerin getirildiginde ittifak ederler.''

MUCIZELER:

1- Elini batirdigi kaptaki suyun cogalmasi:

Enes Ibn Malik'den rivayet edilmistir 'Resulullah (S.A.V) i gordum, ikindi namazi vakti gelmisti. Herkes abdest suyu aradi, bulamadilar. Allah'in elcisine bir comlek icerisinde su getirildi. Resullah (S.A.V) ellerini o kaba koydular ve halka ondan abdest almalarini emrettiler. Gordum ki su parmaklarinin arasindan kayniyordu. Basindan sonuna kadar herkes o sudan abdest aldilar.' Enes'e kac kisiydiniz denildiginde 'ucyuz kisi kadardik' demistir. Diger bir rivayetde seksen, bir diger rivayetde yetmis kisi olduklari yaziliymis.

2- Yemegin cogalmasi:

Enes Ibn Malik anlatiyor;'' Abu Talha, Umm-i Suleym'e Allah'in Resulu'nun sesi cok zayiflamisti, anladim ki cok actir. 'Yiyecek bir seyin var mi diye sordu.' Umm-i Suleym: 'evet' deyip arpa ekmeginden bir kac yufka dolayip cikinladi, benim koltugumun altina SIKISTIRDI, uzerini de tekrar orttu ki baska kimse gormesin. Boylece beni Hz Peygamber'e gonderdi. Gittim ki kendileri mescitte bulunuyor. Yanlarinda durakladim. Resulullah bana: 'Seni Ebu Talha'mi gonderdi?' dedi. 'evet' dedim. 'Yemege mi cagiriyor?' 'evet' dedim. Yanindakilere 'kalkin gidelim' buyurdu. Ben de onlarla beraber geldim. Durumu Ebu Talha'ya soyledim. Ebu Talha 'Ya Umm-i Suleym, Allah'in resulu bize bir takim adamlar getirmis. Halbuki yanimizda onlara ikram edecek bir seyimiz de yok' diye yakindi. Umm-i Suleym 'Allah'in resulu daha iyi bilir.' dedi. Ebu Talha Allah'in resulunu iceri davet etti. Allah'in resulu: 'Ya Ebu Talha, yaninda ne varsa getir.' diye emretti. O da bana verip gonderdigi ekmegi getirdi. Yine resulullah'in emriyle Umm-i Suleym, yufkalarai acip yagladi. Allah'in resulu sofra basinda Allah'a dua etti, sonra: 'On kisi gelsin' dedi. On kisi gelip yediler, doydular ve ciktilar. On kisi daha cagirmasini emretti. On kisi daha gelip doyuncaya kadar yediler ciktilar. Yine on kisi daha cagirmasini emretti. On kisi daha yediler doydular ciktilar. Boylece onar kisi, onar kisi cagirip yedirtti. Orada bulunan butun insanlar doydular. hepsi yetmis-seksen kisi kadar vardi.''

3-Duasinin kabulu:

Enes Ibn Malik diyor ki: 'Resulullah zamaninda Medine'de kitlik oldu (Yagmur yagmiyordu). Kendileri hutbe irad ederken bir adam (Haricetu Ibn Hisn el Fizari) kalkip: 'Ya Resulullah, Yagmursuzluktan atlar, koyunlar helak oldu. Allah'a dua et ki bizi sulasin.' dedi. Resulullah mubarek ellerini acip dua buyurdular. Cam gibi duran semada, birden bir ruzgar esmeye basladi, pesinden gokte bulutlar belirdi, bunlar bir araya geldi ve bardaktan bosanircasina yagmur yagdi. O kadar ki evimize giderken sulara batip cikiyorduk. Yagmur oteki cuma'ya kadar devam etti. Yine o adam veya baska biri kalkip: 'Ya Resulullah, evlerimiz yikildi, Allah'a dua et; yagmuru durdursun!' dedi. Peygamber (S.A.V.): 'Allahumma hawalayna wa la aleyna (Allah'im artik bize degil civarimiza yagmur ver)' diye dua etti. Baktik ki bulutlar Medine havalisine dagildi.

4- Gozu agriyan Hz.Ali (R.A)'nin gozune tukurugunu surmesi ve gozun iyilesmesi:

Hayber harbinde(*) Allah'in Resulu: 'Bu bayragi oyle bir adama verecegim ki, Allah onun eliyle fetih nasip edecektir. O, Allah'i ve Resulunu sever, Allah ve Resulu'de onu sever.' buyurdu. Herkes acaba bayragi kime verecek diye merak ediyordu. Resulullah, Ali Ibn Ebi Talib'i aratti. 'Ya Resulullah gozunden sikayetcidir dediler.' Resulullah Hz.Ali'yi getirtti, parmagini agzinda islatip Ali'nin gozlerine surdu, dua etti. Hz.Ali'nin gozlerinde agri namina bir sey kalmadi. Bayragi teslim aldi ve gercekten Allah onun eliyle Hayber'i Muslumanlara kazandirdi.

[(*)Hayber Yahudilerine karsi yapilmis olan saldirida, zor durumda kalan Yahudiler bir kaleye siginmislar (Hayber kalesi) ve kale 10 gunluk bir muhasara sonucu dusmustur. Savas sonunda bir cok insan oldurulmus ve cok sayida esir alinmistir.]

5- Pisirilmis koyunun etinin zehirli oldugunu haber vermesi:

Ebu Hureyre anlatiyor: Bir Yahudi kadini, Hayber'de kizartip zehirledigi koyunu yemek olarak Resul-i Ekrem'e ikram etti. Allah'in elcisi ondan yedi. Ashap da yediler. Allah'in elcisi; 'Ellerinizi cekin, cunku koyun bana zehirli oldugunu soyledi' buyurdu. Bisr Ibn Bera oldu. Allah'in elcisi kadina sordu: 'Seni bu harekete sevkeden nedir?' Kadin: 'Eger peygamber isen yaptigim sana zarar vermez; melik isen insanlari senin elinden kurtarmis olurum.' Allah'in elcisinin emriyle kadin olduruldu.

6- Birine dua ettiginde, o dua'nin dua edilenin cocuguna ve cocugunun cocuguna etki etmesi:

Enes Ibn Malik anlatiyor: Annem 'Ya Resulullah: kolen Enes, bunun icin Allah'a dua et' dedi. Allah'in Resulu: 'Allah'im, ona cok mal, cok evlat ver, ona verdigini hayirli eyle.' diye dua buyurdu. Simdi malim pek cok. Cocugum ve cocugumun cocugu, bugun yuz kadardir.

Abdurrahman Ibn Avf'e de bereketle dua etmisti. Abdurrahman diyor ki: 'Tasi kaldirsam altindan altin bulacagimi umid ederim.' Allah gercekten Abdurrahman'a vermisti. Oldugu zaman terekesindeki altinlar baltalarla bolundu. Dort karisindan her biri seksen bin aldilar.

Abdullah Ibn Abbas'a: 'Allah'im ona din ogret, onu dinde fakih eyle ve ona tevil ogret.' diye dua buyurmustu. Ondan sonra Abdullah Ibn Abbas, Habr(buyuk alim) ve Tercuman'l-Kuran diye anildi.

7- Gaipten haber vermesi:

Sahih Hadis erbabi bilginler, Resulullah (S.A.V)in gaipten haberler verdiklerini tesbit etmislerdir. Bunlar arasinda Islam dusmanlarina ustun gelinecegi, Mekke'nin fethi, Kudus'un Sam'in Irak'in fethedilecegi, bir kadinin tek basina salimen Hire'den Mekke'ye Allah'tan baska kimseye guvenmeden gidebilecegi, Hayber'in Ali eliyle alinacagi, ummetine dunyanin en parlak yasayisinin verilecegi, Kisra ve Kayser'in hazinelerine sahip olunacagi bulunmaktadir. Ayrica Devenin kaybolup bir vadide bir agaca takilmis bulundugu (hikayesini anlatacagim), Hatip Ibn Beltaa'nin Muhammed'in Mekke uzerine yuruyecegini ihbar etmesini bilmesi ve ihbarciyi yakalatmasi, amcasi Abbas'in Bedir savasinda esir dusmesini ve esir dusunce fidye icin mali olmadigini soylemesi uzerine ne kadar mali oldugunu ifsa etmesi ve butun mallarinin karisi Ummulfazl'da oldugunu soylemesi, Halid'i Ukaydir uzerine gonderirken, onu sigir avlarken bulabilecegini soylemesi de gaipten haber vermeler olarak nitelenmistir. (Tabi bu orneklere cok sayida ilave yapilabilir.)

8- Muhammed'in korunmasinin birakilmasi:

Ayse (R.A.) diyor ki: 'Allah seni insanlardan koruyacaktir (Maide-67)' Ayet'i ininceye kadar Resulullah'i beklerlerdi. Bu Ayet inince basini cikartip: 'Ey insanlar gidiniz, yuce Rabbim beni korudu.' buyurdu.

Hz.Peygamber (S.A.V.) bir yere kondugu zaman arkadaslari bir agac golgesi secerler, O orada istirahat buyururdu. Tam boyle bir sirada bir A'rabi geldi kilicini cekti:'Seni benden kim korur' dedi. Resulullah:'Yuce ve celil olan Allah korur.' buyurdu. A'rabi'nin eli titredi, kilici elinden dustu. Basini agaca oyle hizli carpti ki, sanki dimagi akayazdi. Iste bu olay uzerine bu Ayet nazil oldu.

9- Muhammed'in kaybolan kendi devesinin yerini gostermesi:

Peygamberimizin devesi kaybolmustu. Yahudi Munafiklarindan olan Zeyd Ibn al-Lust:'Muhammed kendine gokten haber geldigini soyluyor. Oysa kendi devesinin nerede oldugunu bile bilmiyor' demisti. Bu haber Allah'in elcisine ulasti, Resulullah: 'Vallahi, ben ancak bana bildirilenlerden baskasini bilemem. Simdi Allah, devenin su si'bde (vadide) oldugunu bildirdi. Yulari bir agaca takildigindan gelemiyor.' Muslumanlar gidip baktilar, deveyi Resulullah'in dedigi yerde buldular.

10- Ebucehil'in and'i ve aldigi ders:

Ebucehil Hz.Peygamberi namazdan men etmisti. 'Eger Muhammed'i namaz kilarken gorursem, boynunu cigneyecegim' demisti. Resulullah kusluk vakitleri, Sam'a yonelir namaz kilardi. Yine bir gun namaza durmustu. Secdeye geldikleri sirada Ebucehil buyuk bir tas alip Hz.Peygamber'e dogru ilerledi. Tasi basina vurmak istiyordu. Yaklasir yaklasmaz birden rengi degisti, korktu, gerisin geriye kacti. Elleri tas uzerinde dona kalmisti. Ne oldugunu sordular:'Aramizda bir hendek, bir aygir ve kanatlar vardi. Az daha beni yiyordu.' dedi.

Resulullah(s.a.v.) buyurmustu ki:'Bana yaklassaydi melekler onu parca parca ederlerdi.'
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Peygamberimizin Veda Hutbesinden Alacağımız Dersler Halukgta 0 2.919 04-02-2014, Saat: 17:47
Son Yorum: Halukgta
  Peygamberimizin ÜMMİ Oluşundan Alacağımız Dersler Halukgta 0 1.867 21-12-2013, Saat: 12:56
Son Yorum: Halukgta
  Peygamberimizin Kur'an ı Açıklaması Sözünden Ne Anlamalıyız Halukgta 0 1.900 25-07-2013, Saat: 15:02
Son Yorum: Halukgta
  Peygamberimizin Vasiyetine, Mirasına Sahip Çıkamadık Halukgta 0 2.160 03-04-2013, Saat: 11:16
Son Yorum: Halukgta
  Hadis yazımı ve peygamberimizin bu konudaki tavrı. Halukgta 1 1.722 09-12-2011, Saat: 21:11
Son Yorum: arachnanthe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi