TİYATRO OYUNCULARINDA SAĞLIKLI BESLENME

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.96/5 - 25 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TİYATRO OYUNCULARINDA SAĞLIKLI BESLENME
#1

Pek çoğumuz beslenmeyi, açlık duygumuzu bastırmak ya da canımızınistediği yiyecekleri yemek ve içmek olarak tanımlarız. Oysa bilimselolarak beslenme; vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için besinöğelerinin her birinin yaş, cins ve fiziksel aktivite durumları gözönünde bulundurularak yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun birşekilde kullanılmasıdır. Buna yeterli ve dengeli beslenme denir.
Besin öğeleri, organizmanın gereksinim duyduğu miktarlarda alınmaz isebu durum yetersiz beslenme olarak tanımlanır. Yetersiz beslenmedevücudun çalışma düzeni bozulur. Besin öğelerinden bir veya birkaçınıngereğinden az diğerlerinin ise gereğinden fazla tüketimi dengesizbeslenme olarak adlandırılır. Çok tüketilen bu öğeler, enerji içeriğiyüksek olan yağ ve karbonhidrat türü olduğundan vücutta yağ dokusuolarak birikerek şişmanlığa neden olurlar.
Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesinde toplumu oluşturanbireylerin beslenme eğitimi büyük önem taşımaktadır. Bu genelbilgilerin ışığında, tiyatro oyuncularının beslenmesine bir gözattığımızda her iki tanıma da rastlıyoruz. Gerek prova döneminin çokuzun saatlere yayılmasından, gerekse oyun düzeninin akşam yemeğisaatini de kapsamasından kaynaklanan sıkıntılar.
İşin gerektirdiği enerji ve alınan enerjinin iş enerjisine dönüşmesiiçin gerekli protein, vitamin ve mineraller alınamadığında iş verimidüşer, hastalıklara direnç azalır, iş kazaları ve meslekhastalıklarının oluşum hızı yükselir. Bu nedenle oyuncununverimliliğinin artmasındaki faktörlerin başında yeterli ve dengelibeslenme gelir.
Şimdi bu sorunu nasıl çözümleyeceğimize geçelim; güne her zaman hazırbaşlamamız için mutlaka kahvaltı şart. Fakat geç yatan oyuncular doğalolarak sabah saatlerini yakalayamıyorlar. Dolayısıyla da kahvaltı öğünüdediğimiz en önemli öğün atlanmış oluyor. İyi bir kahvaltı içeriğiolarak protein grubundan peynir veya yumurta, yeşillik grubundan mevsimsebzeleri (nane, maydanoz vb), tahıl grubundan 1-2 dilim ortakalınlıkta kepekli ekmek ve de yanına süt veya taze sıkılmış meyvesuyu. Öğünler arasında en az 2-3 saat olmalı kuralından yola çıkaraköğlen yemeği saatimizi buna göre ayarlayabiliriz. Eğer evdeysek;zeytinyağı ile pişmiş sebze yemekleri, yanında bir kase yoğurt, cacıkveya ayran,yine mevsim sebzelerinden oluşan salata grubu ve de 1-2dilim kepekli ekmek. Dışarıda olduğumuzda sebze alternatifi olmuyorsatavuk veya balık ızgara tercih edebiliriz; daha pratik olanlar için tonbalıklı veya tavuklu salatalar ve yanında mutlaka bir kase yoğurdumuz.Fakat prova dönemiyse ve de tiyatroda uzun süre kalınıyorsa, o zamansağlıklı sandeviçler yaparak yanımızda g**ürmeliyiz. Örneklersem;kepekli sandöviç ekmeği arasına beyaz peynirli, haşlanmış tavukgöğüslü, ton balıklı veya evde hazırlanmış köfteler, taze yeşillik,belki biraz kornişon ve de yanında da bir bardak ayranla öğünü en güzelşekilde atlatmış oluyoruz. Yemeğin ardından 1-2 saat sonra mutlakameyve tüketimine yer vermeliyiz. Posa içeriğinin fazla olması ve deposanın hem kabızlık hem de kan yağlarını düşürdüğü unutulmayarakmeyveleri mutlaka kabuklu tüketmeliyiz.
Akşam yemeği genelde oyun sonrasına sarktığı için oyuncuların akşamyemeği olarak tercihleri düşük kalorili, bol posalı besinler olmalıdır.Tavuklu veya ton balıklı salatalar, sebze yemekleri, yağsız hazırlanmışyoğurtlu kepekli makarna ve ya hafif bir kahvaltı öğünü de olabilir.
Oyuncuların ideal kilolarını korumaları mesleki performans ve sağlıkaçısından çok önemli olduğu için, fazla yağ alımına, alkol tüketimine,çerez, asitli içeceklere ve geç saatlerde yenen hamurlu tatlılara çoközen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca gün içinde içilen fazla miktardaçay, kahve tüketimi ve bununla beraber alınan şeker, kişide ilerdedemir eksikliği anemisi, kemik erimesi, selülit ve şekere bağlı kiloartışına neden olmaktadır. Başlıca içecek olarak, suyu günde en az 2litre içmeliyiz.
Dikkat edilmesi gereken bir nokta da yemeğin provadan ve oyundan en geç2 saat önce yenmesi gerekir. Ayrıca oyun günü ayran, portakal ve asitliiçeceklerden uzak durmak gerekir. Ayran ve portakal, laktik asitsalgılanmasına neden olur ve yorgunluk hissi vererek uykunuzu getirir.Meyve suyu olarak şeftali tercih edilmelidir. Kayısı suyu çok yoğunolduğundan rahatsız eder. Vişne suyu ise boğazda gıcığa neden olur.
Bir günlük besin tüketimini örneklerle vermeye çalıştım. Dengelibeslenebilmek için her öğünde 4 temel besin grubundaki yiyecekleri birarada tüketiniz. Öğün atlamayı alışkanlık haline getirmeyiniz. Çünküatlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazlaolmaktadır.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Tiyatro Terimleri gamze33 0 2.566 15-10-2008, Saat: 22:00
Son Yorum: gamze33
  Tiyatro Anadolu William SHAKESPEARE MACBETH arachnanthe 0 4.033 15-02-2008, Saat: 22:49
Son Yorum: arachnanthe
  POSTMODERNİZM VE TİYATRO arachnanthe 0 13.983 26-11-2007, Saat: 14:16
Son Yorum: arachnanthe
  Tiyatro Tarihi By-4r4besK 1 2.637 06-04-2007, Saat: 23:39
Son Yorum: By-4r4besK
  Tiyatro Direniyor qua_vadis 0 2.090 23-03-2007, Saat: 22:38
Son Yorum: qua_vadis

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi