YAZ AYLARINDA BÖCEK SOKMALARINA DİKKAT

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.83/5 - 12 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
YAZ AYLARINDA BÖCEK SOKMALARINA DİKKAT
#1

Yaz aylarında böcek sokmalarına dikkat!Yaz aylarında, böcek sokmalarının arttığını bildiren uzmanlar, özellikle zehirli böcek, yılan ve sineklere karşı dikkatli olunması tavsiyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, en sık karşılaşılan böceklerin başında sivrisineklerin geldiğini belirterek, bunlardan korunmak için güneş battıktan sonra dışarı çıkarken sık dokunmuş uzun kollu giysiler, pantolon ve çorap giyilmesi gerektiğini bildiriyor. Ayrıca, sivrisinekleri çeken koyu renkler yerine açık renklerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sivrisineklerin çok yoğun olduğu bölgelerde sinek kovucu ilaçlar kullanılmasını öneriyor.

Arı, akrep, örümcek ve çeşitli böceklerin sokmalarının normal kişilerde genelde hafif bir acı ve kızarıklık dışında sorun oluşturmayacağını belirten uzmanlar, buna karşın alerjik bünyelilerde bu ısırıkların önemli reaksiyonlara yol açabildiği uyarısında da bulunuyor. Özellikle eşek arılarının baş ve boyun gibi bölgelerden sokmasının ciddi bir durum olduğunu vurgulayan uzmanlar, böceğin iğnesi ciltte kalmışsa, iğneyi bir cımbız kullanarak çıkarmak gerektiğini, sonra iğnenin girdiği yerin sabunla yıkanması ve amonyak veya antiseptik bir maddeyle temizlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Uzmanlar acının çok olması durumunda ise üzerine buz konulabileceğini belirtiyor. Örümcek sokmalarında da benzeri bir uygulamanın yarar sağlayacağını belirten uzmanlar, kene ve tahtakurusu gibi vücuda yapışan böceklerin gaz yağı dökülerek veya bir cımbız yardımıyla hemen vücuttan ayrılması, hayvanın başının vücut içinde kalmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, yaranın temizlenmesi, kortizonlu veya antihistaminik bir merhem sürülmesi konusunda uyarıyor.

Akrep sokmalarında da yara üzerine konan küçük bir buz parçasının ağrıyı azaltabileceğini belirten uzmanlar, yara temizlendikten sonra üzerine kortizonlu veya antihistaminik merhemler sürülebileceğini belirtiyorlar. Akrep sokmalarının tansiyon yükselmesi ve kas spazmları gibi ciddi reaksiyonlara sebep olabileceği konusunda uyarı yapan uzmanlar, bu durumlarda mutlaka bir sağlık merkezine başvurulması gerektiğini vurguluyorlar. Ağır vakalarda akrep panzehiri (antiskorpiyonik serum) uygulanabileceğini belirten uzmanlar, zehirli yılan sokmalarında da yılanın soktuğu kısım kalp seviyesinin altında tutularak hastanın en yakın sağlık merkezine götürülmesi gereğine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, yılan sokmalarında, varsa yüzük, saat, takı, ve tüm sıkı giysilerin çıkarılması ve ilk beş dakikada yılanın diş izleri boyunca 3 milimetre derinliğinde ve yarım santimetre uzunluğunda tek bir kesi yapılarak zehrin dışarı akıtılmasına çalışılması gerektiğini belirtiyorlar. Uzmanlar, böcek sokmalarından korunmak için yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor:

* Otların üzerinde açık ayakkabı ve çıplak ayakla yürünmemeli.
* Pikniğe, çocuk bahçesine giderken parlak renkli, kol ve bacağı açıkta bırakan giyecekler giyilmemeli.
* Yakında uçuşan arı görüldüğünde panik yaratıp, kaçması için saldınya geçilmemeli (yaban arıları kendilerine saldırıldığında sokmaktadırlar), bir yüzeye yapışmışsa nazikçe kaldırılmalı.
* Ağzı açık kalmış tatlı içecekler içilmemeli.
* Çöp tenekelerinin ağzı kapalı tutulmalı.
* Ev dışında yenilen yiyeceklerin paketleri kapatılmalı, uzun süre ağzı açık bırakılmamalı.
* Pikniğe, parka giderken tatlı ve bitki kokulu parfümler sıkılmamalı.
* Ev ve arabaların camları kapalı olmalı
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi