bilgisayarın ilkleri

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.6/5 - 10 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bilgisayarın ilkleri
#1

Bilgisayarın ilkleri

Geçmişten günümüze bilgisayar




Çoğu kişinin bilgisayarı var ve artık bilgisayarlar günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bilgisayarların geçmişinin aslında çok da eski olmadığı ve ilk modellerin şu ankilerle uzaktan yakından ilgisi bulunmadığı gerçeğini unutuyoruz. Royal Pingdom adlı teknoloji portalında yer alan bilgilere göre işte bilgisayar tarihinin ilkleri:

İlk mouse: İlk mouse 1963'de Douglas Engelbart tarafından üretildi ve 90 derecelik açıyla yerleştirilmiş iki tekerlekten oluşuyordu. Toplu mouse 1972'de ve optik mouse ise 1980 civarlarında üretildi ve çok daha sonra popülerlik kazandı. Ev bilgisayarları yaygın hale geldiğinde mouseun mucidi zaman aşımı sebebiyle herhangi bir patent hakkı elde edemedi.

[Resim: bilgisayar7.jpg]


İlk imleç: İmleç (iztopu) aslında mousedan 11 yıl önce 1952'de Tom Cranston ve Fred Longstaff tarafından yapıldı. Bu buluş Kanada donanması tarafından başlatılan bir savaş alanı bilgi sistemi projesi kapsamında gerçekleşmişti. İmleç olarak standart beş pinli bowling topu kullanılmıştı.

[Resim: bilgisayar6.jpg]

İlk taşınabilir bilgisayar: IBM 5100 taşınabilir bilgisayar 1975'de üretildi ve 25 kg ağırlığındaydı. Ufak bir valiz büyüklüğündeydi ancak çalışması için harici bir güç sistemi gerektiriyordu. Paket halinde gelen bu bilgisayar birkaç yüz KB'lık ROM, 16-64 KB'lık RAM, klavye ve o zaman için olağanüstü bir özellik olan bant sürücü gibi özelliklere sahipti. Farklı modelleri 8,975 ile 19,975 dolar arasında fiyatlara satılıyordu.

[Resim: bilgisayar4.jpg]

İlk laptop: İlk laptop olan Grid Compass 1100 veya kısaca GRID, 1979'da İngiliz Bill Moggridge tarafından dizayn edildi ancak satışına 1982'de başlandı. Beş kilo ağırlındaki GRID, Intel 8086 işlemci, 340 KB'lık artık yok olmuş manyetik bir hafıza türüne ve 1200 bps'lik modeme sahipti. Genelde NASA ve Amerikan ordusu tarafından kullanılıyordu ve fiyatı 8-10 bin dolar arasındaydı.

[Resim: bilgisayar2.jpg]

İlk IBM PC: IBM'in ilk kişisel bilgisayarı olan IBM 5150, 1981'de piyasaya sürüldü. Başlangıçta "satranç projesi" adıyla 12 kişilik bir ekip tarafından geliştirilen 5150'in yapımı için masrafları kısmak amacıyla IBM raflarda kalmış bilgisayar parçalarını kullandı. İçerisinde Intel 8088 işlemci, 256 KB'a yükseltilebilen 64 KB'lik RAM, disket sürücü ve monokrom görüntü kartı vardı.

[Resim: bilgisayar10.jpg]

İlk Apple bilgisayar: İlk Apple kişisel bilgisayar Apple I, Steve Wozniak tarafından elde tasarlandı ve 1976'da 666 dolara satışa sunuldu. Sadece 200 adet üretilmişti ve çalıştırmak için kullanıcıların ayrıca ek bir güç kaynağına, klavyeye ve ekrana ihtiyacı vardı.

[Resim: bilgisayar3.jpg]

İlk RAM: Üretilen ilk yazılabilir RAM olan "Manyetik Çekirdek Hafıza" 1951'de Harvard Üniversitesi MIT laboratuvarlarında tasarlandı. Bilgileri etrafı kablolarla sarılı, küçük manyetik seramik halkalar arasındaki kutuplaşma aracılığıyla kaydediyordu. Bugünün aksine güç kaynağı kapatılsa bile bilgiler hafızada tutuluyordu. Silikon RAM çiplerinin üretildiği 1970'lere kadar kullanıldı.

[Resim: bilgisayar5.jpg]

İlk hard disk sürücüsü: IBM 350 Disk Dosyası üretilen ilk hard disk (sabit sürücü) oldu ve aslında 1956'da üretimine başlanan IBM 350 RAMAC bilgisayarın bir parçasıydı. 4,4 MB'a kadar bilgi kaydetme ve saniyede 8800 karakter bilgi transferi kapasitesine sahipti.

[Resim: bilgisayar1.jpg]


İlk lazer yazıcı: Lazer yazıcı Gary Starkweather tarafından 1969'da XEROX'da üretildi ama ticari satışı ancak IBM 3800 modeli 1976'da piyasaya çıkınca başladı. Tek başına bir odayı dolduracak büyüklükteydi.

[Resim: bilgisayar9.jpg]

İlk web sunucusu: Tim Berners-Lee, CERN fizik laboratuvarlarında Dünya Çapında Web (World Wide Web yani kısaca www) ismiyle oluşturduğu veri bankasının ardından dizayn ettiği ilk web sunucusu, NeXT adlı bir iş istasyonu üzerinde faaliyet gösteriyordu ve CERN çalışanlarının bilgileri paylaşabilmesi amacını güdüyordu. İlk web sayfası Ocak 1991'de CERN'de faaliyete geçti ve başlangıçta sadece 50 adet sunucu vardı. Bu bilgisayarların üzerinde kapatılmaması gerektiğine dair bir not bulunuyordu çünkü kapatılması demek tüm ağın kapatılması demekti.

[Resim: bilgisayar8.jpg]
kim o deme boşuna
benim ben.
öyle bir ben ki kapına gelen
baştan başa sen.   -özdemir asaf
Cevapla
#2

Bilinen ve 57 yıl önce kaydedilen ilk bilgisayar müziği, tüm modern bilgisayarların atası İngiliz kompüteri “Baby”nin 60. yıldönümü dolayısıyla İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından yayımlandı.

Baa Baa Black Sheep” (Me Me Kara Koyun) adlı hışırtılı kayıtlı bilgisayar şarkısı, BBC tarafından 1951’de Manchester Üniversitesinde kaydedilmişti.

İlk bilgisayar müziği, Baby adlı ilk yaygın bilgisayarın ticari versiyonu olan Ferranti Mark 1 modeli tarafından seslendirilmişti.

Bilgisayar müziği bestecileri ile elektronik müzik tutkunları, 1957’de ABD’de kaydedilen ve bir IBM anabilgisayarı tarafından seslendirilen “Bell Labs”in şimdiye dek bilinen en eski bilgisayar müziği olduğunu belirtiyordu. Aynı çevreler, BBC’nin şarkısını “tarihi bir değer” diye niteledi.

[Resim: 287377iz4.jpg]

müziğe ve ingilizce içerige burdan bakabilirsiniz
Cevapla
#3

ENIAC toplam 30 ana bölümden oluşuyordu. Toplam ağırlığı 30 ton olup, 167 m² alana sığıyordu. Boyutları yaklaşık 2.4 m x 0.9 m x 30 m idi. 150-200 kW lık elektrik gücüne ve oldukça güçlü soğutma donanımına ihtiyaç duyuyordu. Bünyesinde 17.468vakum tüpü , 1500 röle, 7200 kristal diyot, 70.000 rezistans, 10.000 kapasitör ve yaklaşık 5 milyon el ile yapılmış lehimli bağlantı içeriyordu.


Hesaplama kapasitesi [değiştir]ENIAC bir sayının görüntüsünü ayırabiliyor, eşitlikleri karşılaştırabiliyor, çarpabiliyor, bölebiliyor, toplayabiliyor, çıkartabiliyor ve kare kökleri hesaplayabiliyordu. ENIAC'ın akümülatörleri (ön kayıt bölgeleri) hem toplama hem de hafıza işlevi görüyordu. ENIAC'a veriler bir IBM kart okuyucusu aracılığı ile veriliyordu. İşlenmiş veriler ise yine bir IBM delikli kart makinesi sayesinde alınıyordu ve bu kartlar yine IBM’in üretmiş olduğu bir delikli kart okuyucu tarafından (muhtemelen IBM 405) deşifre ediliyordu.

O günlerde 60 saniye yol alan bir topun rotasının hesaplanması için, yaklaşık 20 saatlik çalışma gerekiyordu. ENIAC bu hesaplama süresini 15 saniyeye indiri. Bir saniyede yapabildiği toplama işlemi akümülatör başına 5.000 adetti (toplam 100.000 adet). Saniyede yapabildiği çarpım işlemi 385, bölme veya karekök alma işlemi ise 38 adetti. Geçici hafızasında sadece 200 sayıyı saklayabiliyordu.

[Resim: eniaclr1.jpg]
Cevapla
#4

günümüzde teknolojinin geldiği boyuta bakalım. 30 tonluk makinanın yaptığından kat kat fazlasını bugün minicik billgisayarlar hem de çok daha kısa sürede yapıyorlar. müthiş birşey şu teknoloji.

bilgisayar icat edildiğinde vatandaşın biri (ismini hatırlamıyorum) artık teknolojik anlamda bütün icatların yapıldığını söylemiş. şimdiki bilgisayarlara ise her geçen gün bir yenilik ekleniyor. şeytan işi bu, şeytannn ! dil
kim o deme boşuna
benim ben.
öyle bir ben ki kapına gelen
baştan başa sen.   -özdemir asaf
Cevapla
#5

sırf su bılgısayarda teknolojı yuzunden verılan paraya bır yıl sonra acıyorsun cunku ıkı kat hızlısınını aynı fıyata alabılıyorsun 13
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Bilgisayarın Tavla Oynaması gamze33 0 1.554 19-11-2008, Saat: 23:33
Son Yorum: gamze33

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi