bizi satanı bizde satarız

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 1.75/5 - 8 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bizi satanı bizde satarız
#1

TEMEL FIKRASI GİBİ OLAY Aydın'ın Karpuzlu İlçesi'ne bağlı Çobanisa Köyü'nde geçen yıl aynı zamanda komşu olan iki bacanağın kavgası köylüyü perişan etti.
İkili çekişme yüzünden yapılan şikayet nedeniyle 254 hanenin bulunduğu asırlık köyde bulunan her eve 6 bin 272 YTL ceza kesildi. Aziz Ö. ile Adanan A. isimli iki bacanağın kavgası köylüye bir milyon 593 bin 88 YTL'ye mal olurken, köyde yaşayan 851 kişiden reşit olanların Mera Kanununa muhalefet suçundan yargılanacağı bildirildi. Bazılarının cezası kendilerine tebliğ edildi. Cezayı görünce şaşkına dönen köylüler, hükümetin kullanılmayan eski köy okulunu cezaevine çevirip burada kendilerini hapis etmesini istediler. Yaşanan olayın tam bir trajikomik olduğunu belirten Karpuzlu Çobanisa Köyü Muhtarı İbrahim Kocabaş, yetkililerden yardım isteyerek, sorunun çözülmesini ve köylülerin bu cezayı ödeyebilecek durumları olmadığını söyledi.

Köylülerden Ali Mersin ve Emine Mersin çok zor durumda hayat mücadelesi verdiklerini ve gelen cezayı kesinlikle ödeyemeyeceklerini belirterek hapis yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Olayın hep ceza yiyen köylülerin "Ben yandım başkası da yansın" mantığı ile hareket etmesinden kaynaklandığını belirten köylüler, herkesin birbirini şikayet etmesi nedeniyle köyde herkese ceza geldiğini kaydetti. Günlerdir çaresizce yaşanan gelişmeleri izleyen ve sürekli köye gelen jandarmalarla karakola giden köylüler ifade veriyorlar. Konutların 1973 yılında yapılmaya başlandığını belirten köylüler kendilerine bu güne kadar kimsenin uyarmadığını, cezaların affedilmesini aksi takdirde cezayı ödeyecek güçleri olmadığı için herkesin cezaevine gideceğini söylediler. Sırtındaki odun yükü ile açıklama yapan köylü kadınlardan Emir Ayşe Akkuş ise Çobanisa Köyü'nün 2008 yılına çok kötü başladığını ifade ederek "Bu yıl hükümetten kurtulamadık biz. Köyümüze baskı altına aldı. Sürekli Karakolla uğraşıyoruz" diyerek yaşanan sıkıntıyı dile getirdi.

Çine Asliye Ceza Mahkemesi tarafından cezası bizzat kendisine tebliğ edilenlerden ve hapis yatma talebi temyiz hakkı olduğu için kabul edilmeyen köylülerden 66 yaşındaki Mevlüt Sevim, başka gidecek yerleri olmadığı için köylülerin çaresizce çevresine ev yapmak zorunda kaldığını söyledi. Yetkilileri, kendi köylerine üvey evlat muamelesi yapmakla suçlayan Mevlüt Sevim, "Askerliğimi Ankara'da yaptım. Geçenlerde tekrar Ankara'ya gittim. Askerlik yaptığım yerleri bulamadım bile. O kadar değişmiş. Her yer bina olmuş. Oralarda her şey serbest. Bize gelince yasak. Bana 6 Milyar küsur ceza ile 3 ay hapis cezası geldi. Ben savcıya 'Hemen yatayım' dedim. Savcı 'Dur hemen peşin hüküm verme' diyerek talebimi kabul etmedi. Ben 'Siz veriyorsunuz ya peşin hüküm' diyerek parayı ödeyecek gücüm olmadığını söyledim. En iyisi devleti yönetenler eski okulu cezaevine çevirsinler. Biz hep birlikte orda yatalım. Yoksa biz cezaevine sığmayız" dedi.

1986 yılında bu arazilerin tapusunu almak ve imar affından faydalanmak için köylülerden 5'er bin YTL para toplandığını ve vatandaşların da "Nasıl olsa tapusunu alacağı" düşüncesi ile atalarından kalma arazilere ev yaptıklarını belirten Muhtar İbrahim Kocabaş, yetkililerden yardım istedi. Köyde herkesin günlerdir diken üstünde yaşadığını ve birçok kişinin can sıkıntısından uyuyamadığını belirten Çobanisa Köyü Muhtarı İbrahim Kocabaş, "Köyümüzde yaşayan Aziz Ö. ile bacanağı Adnan A. arasında yaşanan sınır tartışması olayı Savcılığa intikal etti. Olaydan sonra köydeki herkes şikayet edilmiş. Güvenlik güçleri ile yetkililer köyde çalışma yapıp herkese sadece Mera Kanunu'na muhalefetten 6 bin 272'şer YTL para cezası kesti. Köyümüzde 1956 yılında kadastro çalışması yapıldı. O zaman 300 kişinin yaşadığı köyde şu anda 851 kişi yaşıyor. Bu insanlar kendi çevresine ev yapmazsa nereye ev yapacak. Köydeki 851 kişiden 125'i yeşil kartlı. Biz bu cezayı nasıl ödeyeceğiz. Şimdi bir de atadan kalma mallarımızın tapusunu almakiçin tekrar maliyeye bedel ve tapu masrafı ödeyeceğiz. Köyümüzde kimsenin huzuru kalmadı yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi. Köyde şaşkınlık devam ederken, Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından da yapılan ölçümlerle ihlaller ve yeni yapılan evler belirleniyor. Cezayı ödeyecek güçleri olmadığını belirten Köylüler cezaevine götürülecekleri günü bekliyor
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Ne Çıkar Ateşböceği Sansalar Bizi? sürgünruhum 0 1.408 03-03-2008, Saat: 21:05
Son Yorum: sürgünruhum

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi