nemelazım

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.86/5 - 22 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nemelazım
#1

Beşiktaş Çıragan' da Yahya Efendi Türbesi vardır, bilir misiniz?

Kanuni Dönemi' nde yaşamiş bir alimdir kendisi.

Halen bir mescidin de ibadete açık olduğu Yahya Efendi Türbesi bugün de geçcmişteki o mistik özelliğini devam ettirmektedir.

Yaşadığı dönemde Kanuni ile arasında cereyen eden bir öyküden bahsediliyor yazıda.

Umarım ibret alırız.


***

Kanuni Sultan Suleyman,en yuksek duruma getirmis oldugu devletin akibetini hayal eder,gunun birinde Osmanogullari da inise gecer cokmeye yuz tutar mi diye derin derin dusunmeye baslar…

Bu gibi sorulari cogu zaman sut kardesi meshur alim Yahya Efendi 'ye sordugundan bunuda sormaya niyet eder.Guzel bir hatla yazdigi mektubu kesfine inandigi Yahya Efendiye gonderir…

"Sen ilahi sirlara vakifsin. Kerem eylede bizi aydinlat. Bir devlet hangi halde coker? Osmanogullari'nin akibeti nasil olur? Bir gun olurda izmihlale ugrar mi?" seklinde mektubunu gonderir.

Guzel bir hatla yazilmis mektubu okuyan Yahya Efendinin cevabi bir bakima cok kisa bir bakima icinden cikilmaz bir hal alir:

"Nemelazim be Sultanim!"

Topkapi Sarayinda bu cevabi hayretle okuyan Sultan, bir mana veremez.. Yahya efendi gibi bir zatin boylesine basit bir cevapla isi gecistirecegini pek dusunmez.Soylenmeye baslar:

"Acaba bilmedigimiz bir mana mi vardir bu cevapta?"

Nihayet kalkar,Yahya Efendinin BesIktas'taki dergahina gelir..

Sitem dolu sorusunu tekrar sorar:

"Agabey ne olur mektubuma cevap ver.Bizi gecistirme,soruyu ciddiye al!"

Yahya efendi duraklar:

"Sultanim sizin sorunuzu ciddiye almamak kabil mi?Ben sorunuzun uzerine iyice dusundum ve kanaatimi de acikca arz etmistim."

"Iyi ama bu cevaptan bir sey anlamadim.Sadece nemelazim be sultanim demissiniz.Sanki beni boyle islere karistirma der gibi bir anlam cikariyorum."


Yahya Efendi bu cevaptan sonra su akil almaz aciklamasini yapar:

"Sultanim!Bir devlette zulum yayilsa, haksizlik sayi olsa, isitenler de nemelazim, deyip uzaklassalar, sonra koyunlari kurtlar degil de cobanlar yese, bilenler bunu soylemeyip sussa, gizleseler, fakirlerin, muhtaclarin, yoksullarin, kimsesizlerin, feryadi goklere ciksa da bunu da taslardan baskasi isitmese, iste o zaman devletin sonu gorunur. Boyle durumlardan sonra devletin hazinesi bosalir, halkin itimat ve hurmeti sarsilir. Asayise itaat hissi gider, halkta hurmet duygusu yok olur. Cokus ve izmihlal de boylece mukadder hale gelir…."

Bunlari dinlerken aglamaya baslayan koca sultan, soyleneni basini sallayarak tasdik eder, sonra da kendisini boyle ikaz eden bir alime memleketinin sahip oldugu icin Allah'a sukreder, bu turlu ikazlardan geri kalmamasi icin tembihte bulunarak oradan ayrilir…


Mektup bugun Topkapida sergi halindedir…
kim o deme boşuna
benim ben.
öyle bir ben ki kapına gelen
baştan başa sen.   -özdemir asaf
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi