tatlı çeşitleri

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.77/5 - 35 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tatlı çeşitleri
#1

arpa kadayıfı (5 Kişilik)


[Resim: ymk_30.jpg]
Malzemeler
5 adet yassı kadayıf
3 adet yumurta (çırpılmış)
1 bardak un
1 su bardağı süt
250 gr çiçek yağı
450 gr şeker
600 gr su
Yarım limon
50 gr çekilmiş yeşil fıstık


Yemeğin Tarifi
Kadayıfların etrafını bir makas yardımıyla çok ince keserek aldıktan sonra tepsiye koyup ılık sütü ilave edin.
Daha sonra önce una daha sonra çırpılmış yumurtaya bulayarak bir tavada kızgın yağda kızartın. Daha sonra hazırladığınız şurubun içine koyarak 20 dakika hafif ateşte arada bir alt üst ederek kaynatıp pişirip soğumaya alın.
Soğuduktan sonra şurubun içinden alıp yeşil fıstık ile servis yapın.








Badem Tatlısı (6 Kişilik)

[Resim: ymk_66.jpg]
Malzemeler
6 yumurta
2 çorba kaşığı toz seker
100 gr margarin
2 çorba kaşığı un
50 gr kabuksuz badem
100 gr çekilmiş badem
1 kilo şekerden yapılmış şurup
Şurubun malzemesi
1 kg toz şeker
3 bardak su
Yarım limon suyu


Yemeğin Tarifi
Tatlının hazırlanışı: Yumurta sarılarını aklarından ayırarak bir tencereye alın ve şekeri de ilave edin. Ağır ateşte tel ile çırparak kabartın.
Ateşten alarak çekilmiş badem, un ve 50 gr eritilmiş margarin ekleyin. Yumurta aklarını ayrı bir kapta çırparak kar haline getirin. Karışıma katarak kevgirle karıştırın.
Yağlanmış tepsiye dökerek düzleştirin. Üzerine ince kırılmış bademi serpiştirip 20 dakika ile yarım saat arasında pişirip fırından çıkarın. Üzerine soğuk şurup dökün. Servis edin.
Şurubun hazırlanışı: Seker ve suyu bir tencereye koyarak kaynatın. Köpüğünü alın, limon suyunu katın. Kısa bir süre daha kaynatıp ateşten alın.



Balava (10 Kişilik)


[Resim: ymk_84.jpg]
Malzemeler
3 Adet Yumurta
4 Çorba Kaşığı Yoğurt
1 Çay Bardağı Zeytinyağı
1/2 Limon Suyu
1/2 Çay Bardağı Su
Alabildiği Kadar Un
İçine: Dövülmüş Ceviz
Şerbet İçin:
4 Su Bardağı Şeker
3.5 Su Bardağı Su
1/4 Limon
Ayrıca:
Açmak İçin Nişasta
250 gr Margarin(Üzerine Dökmek İçin)


Yemeğin Tarifi
Bakalvanın şerbetini hazırlayalım.Bunun için şeker,su ve çeyrek limonu kaynatalım ve bekletelim.Yoğurt,zeytinyağı, limon suyu ve suyu bir kabın içinde karıştıralım.Yumurtaları içine kırıp,unu azar azar ilave ederek poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
Hamurdan büyük parçalar kopartarak 20 adet beze yapalım.Bezelerin üzerine nemli bir bez örtüp,20 dk dinlendirelim.İlk 10 bezeyi ayrı ayrı hafifçe unlanmış zeminde servis tabağı büyüklüğünde açalım.Aralarına nişasta serperek üst üste dizelim.
Oklavayla 10 bezeyi birarada incecik açalım.İlk 4 yufkayı bolca yağlanmış bir tepsiye alıp,her 4 yufkada bir dövülmüş ceviz serpelim.Kalan 10 bezeyi de açalım.Onları da yine aralarına ceviz serperek tepsiye alalım.Bu arada margarini kızdıralım.
Tepsideki hamuru baklava dilimi şeklinde keselim.Üzerine iyice kızdırılmış margarini gezdirelim.(margarin asla ılık olmamalı).Tepsiyi önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına sürelim.Baklavanın üzeri altın sarısı renk alana dek pişirelim.Çıkarttıktan sonra baklavayı bir süre bekleterek ılıtalım.Üzerine ılık şerbeti döküp,tatlısını çekmesini bekledikten sonra servis yapalım.




Çikolatalı Baklava (24 Kişilik)


[Resim: ymk_240.jpg]
Malzemeler
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sıvıyağ
l çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar un
3 çorba kaşığı kakao
İçine:
300 gram iri kıyılmış ceviz içi
1 su bardağı damla çikolata
Açmak için:
1 su bardağı nişasta
1 su bardağı kakao
250 gram margarin
250 gram tereyağı
Şerbeti için:
4 su bardağı su
4 su bardağı tozşeker,
yarım limon


Yemeğin Tarifi
Öncelikle hamur malzemesi olan yumurta, yoğurt, sıvıyağ, sirke, un ve kakaoyu derin bir kaba alın. İyice yoğurup yumuşak bir hamur elde edin. Folyoya sarıp yarım saat dinlendirin. Hamurdan 15 beze koparın, 1 su bardağı nişasta ve 1 su bardağı kakaoyu eleyin. Bezeleri tepsiden daha büyük açın. Tepsiyi yağlayın. 250 gram tereyağı ve margarini eritin. Yufkaların üç adetini bırakıp, kalanların her birini dört parçaya ayırın. 2 kat tepsiye serin. Üzerine yağ gezdirin.
1- 4 kattan sonra da çikolata ve cevizli harcı koyun. Parçalanmamış yufkalar kalana kadar her iki katta bir yağ gezdirip, dört katta bir de çikolatalı malzemeden serpin.
2- En üste sağlam olan yufkaları serin. Kalan yağı üzerine gezdirin. Tepsiyi çevire çevire dilediğiniz şekilde kesin. Önceden ısıtılmış kızgın fırına baklavayı koyup, sonra fırının ayarını 150 dereceye getirin. Üzeri kızarana dek pişirin. Bu arada şerbeti hazırlayın. Bunun için su ve şekeri kaynatın. Ocaktan aldığınız şerbete limon suyunu katın.
3- Fırından aldığınız baklava sıcakken üzerine sıcak şerbeti gezdirin. Baklava şerbeti çekince servis yapın.
SuSKunluĞum aSaLeTimdendir,Her Laf'a vereCek Cevabım var ama;Bir Laf'a Bakarım LaF mı   Diye.. Birde SöyLeyen Bakarım aDam mı  Diye...........
Cevapla
#2

Burma Kadayıf (10 Kişilik)


[Resim: ymk_189.jpg]
Malzemeler
1 Kg Çiğ Burma Kadayıf
600 gr margarin
1 Kg öğütülmüş fıstık içi
1 çorba kaşığı pekmez
Şerbet için:
6 su bardağı su
3 kg toz şeker


Yemeğin Tarifi
Şekeri ve suyu bir tencerede karıştırın. Şurup kıvamına gelene dek kaynatın.
Kadayıf için 100 gr eritilmiş margarini ve 1 çorba kaşığı pekmezi karıştırın. Tepsinin dibine sürün.
Çiğ burma kadayıfı düz bir zeminde açın. Ortasına boydan boya fıstık içi sepin. Sonra bir ucundan tutun burarak sarın. Tepsiye yerleştirin. Üzerine kalan eritilmiş margarini sürün. Fazla yağı tepsiyi eğerek dökün.
Burma kadayıfı önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlanmış fırında 15 dak. pişirin. Aynı tepside ters yüz ederek 10 dak. da diğer yüzünü pişirin. Sıcak şerbeti üzerine dökün ve şerbetini çektikten sonra servis edin




Cevizli Kadayıf (4 Kişilik)


[Resim: ymk_201.jpg]
Malzemeler
1 Yufka
1.5 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz
300 gr Tel Kadayıf
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
Şerbet malzemesi:
4 Su Bardağı Şeker
5 Su Bardağı Su

Yemeğin Tarifi
Tezgaha yufkayı serin.Cevizden 2 çorba kaşığı ayırıp kalanını yufkanın üzerine serpin. Tel kadayıfı didikleyip cevizin üzerine yayın. Yufkayı rulo şeklinde sarın.
Rulo şeklinde hazırladığınız yufkayı 1.5 parmak kalınlığında kesin. Yağlanmış fırın tepsisine kestiğiniz parçaları yerleştirin. Üzerlerine azar azar tereyağı ve ceviz ilave edip 30 dakika pişirin.
Bir kapta şeker ve suyu kaynatın. Şerbetinizi hazırlayın ve soğumaya bırakın. Pişirdiğiniz kadayıf sıcakken üzerine soğuk şerbeti dökün.



Cevizli Revani (8 Kişilik)


[Resim: ymk_206.jpg]
Malzemeler
5 Çay Bardağı Un,
4 Adet Yumurta
2 Çay Bardağı Yoğurt,
1.5 Çay Bardağı İrmik
2 Çay Bardağı Şeker
1 Su Bardağı Ceviz
2 Paket Kabartma Tozu
2 Paket Vanilya
Hindistan Cevizi (süslemek için)
Şerbeti İçin
3.5 Su Bardağı Şeker
3.5 Su Bardağı Su
1/4 Limon


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak şerbeti hazırlayalım. Bunun için şeker, su ve çeyrek limonu kaynatalırn. Soğumaya birakalım.
Yumurtaları şekerle beraber köpürene dek çırpalım.
Yoğurdu, irmiği, vanilyayı katalım. Elenmiş una kabartma tozunu ekleyerek çırpma kabına alalım. İri dövülmüş cevizleri de alıp karıştıralım. Küçük bir fırm tepsisini hafif yağlayıp, hamurun yapışmaması için şeker serpiştirelim. Hamuru tepsiye döküp, önceden ısıttığımız orta ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim.
Fırından aldıktan sonra üzerine 1 su bardağı su gezdirelim. Önceden hazırlayıp, soğuttuğumuz şerbeti revaninin her köşesine eşit olarak yayalım. Şerbetini emdiğinde dilimleyerek servis tabağına alalım. Üzerine, dilediğimiz süslemeyi yaparak servis yapalım.



Dilber Dudağı (8 Kişilik)


[Resim: ymk_297.jpg]
Malzemeler
2 Adet Yumurta
3 Çorba Kaşığı Yoğurt
1 Paket Margarin
1 Su Bardağı Zeytinyağı
1 Çay Kaşığı Karbonat
1 Kg Yakın Un
250 gr Ceviz
Sosu İçin:
2,5 Su Bardağı Şeker
1/2 Limon
Bir Miktar Su


Yemeğin Tarifi
Bir paket margarini eritip suyunu çekmesini sağlayalım.Unu havuz gibi açarak içine zeytinyağı,margarin,yumurta,yoğurt ve karbonatı koyalım.Hamur haline getirelim.Hamur kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuralım.
Daha sonra hamuru üçe bölüp,merdane ile açalım.Dövdüğümüz cevizleri hamurun üzerine yayıp rulo yapıp yuvarlayarak merdane ile tekrar açalım.Bardakla daire şeklinde keselim.Kestiğiniz parçaların iki ucunu birleştirelim.Yağlanmamış tepsiye dizip,fırına verelim.Çıkarttığımızda üzerine soğuk şerbet dökelim.
Şerbet İçin:2,5 su bardağı şekeri,üzerini bir parmak kadar geçen suyla kaynatalım.Kaynadıktan sonra 5 dk bekletip,yarım limonu içine sıkalım.Daha sonra dilber dudağının üzerine şerbeti dökelim.




Gelin Bohcası(10 Kişilik)


[Resim: ymk_449.jpg]
Malzemeler
1 Kg Baklavalık Un
3 Adet Yumurta
1/2 Çorba Kaşığı Tuz
2 Su Bardağı Su
1/2 Kg Nişasta
400 gr Tereyağı
2,5 Su Bardağı Antepfıstığı
Kaymak
Şerbeti İçin:
1 Kg Şeker
3.5 Su Bardağı Su


Yemeğin Tarifi
Geniş bir kaba unu eleyin.Üzerine yumurtaları kırın.Tuzu ve suyu ekleyin.Sert bir hamur olana dek yoğurun.Üzerine nemli bir bez örterek,20 dk bekletin.
Dinlenen hamuru 12 eşit parçaya bölün.Üzerine nişasta serpin.Hamurları yassı hale getirin.Bir zemin üzerinde oklava ile çok ince açın.Yufkaların oklavaya yapışmaması için nişasta serpin.
Açtığınız 12 yufkanın dördünün düz bir zemine,aralarına eritilmiş tereyağı sürerek,üst üste dizin.8 cm çapında kareler kesin.Karelere bir çay kaşığı dolusu kaymak ve yarım tatlı kaşığı dolusu dövülmüş fıstık koyun.Karenin dört ucunu üstte birleştirerek,sıkıştırın.Yağlanmış tepsiye dizin.
Eritmiş olduğunuz tereyağını tepsiye dökün.Fazla yağı eğerek boşaltın.Orta ısılı fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Şerbet için sıcak su ile şekeri kaynatın.Şurup kıvamına geldiğinde tencereyi ateşin üzerinden alın.Fırından çıkardığınız tatlının üzerine sıcak sıcak dökün.Şerbetini çektikten sonra servis yapın.





Kalbur Bastı (10-12 Kişilik)


[Resim: ymk_594.jpg]
Malzemeler
1/2 Su Bardağı Süt
200 gr Margarin
4 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
3 Su Bardağı Dövülmüş Ceviz İçi
Şurup İçin:
4 Su Bardağı Su
1 Kg Toz Şeker
1/2 Limon Suyu


Yemeğin Tarifi
Şekeri su ile kaynatın.Tencereyi ocaktan alıp,limon suyunu sıkın.Soğumaya bırakın.Bir kapta süt ve şekeri çırpın.Un ve kabartma tozu da ekleyip,yoğurun.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.Üzerine nemli bir bez örtüp,15-20 dk dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Elinizle hafifçe açın.Tel süzgeç veya madeni rendenin yüzeyine hamuru hafifçe bastırarak yerleştirin.Ortasına dövülmüş ceviz koyun.Hamurun kenarlarını bir diğerinin üzerine dikkatlice kapayın.Böylece dış yüzeyde desen oluşacaktır.
Yağlanmış fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kızarana dek pişirin.Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine soğuk şerbeti gezdirin.Bikaç dk daha fırında tutun.
SuSKunluĞum aSaLeTimdendir,Her Laf'a vereCek Cevabım var ama;Bir Laf'a Bakarım LaF mı   Diye.. Birde SöyLeyen Bakarım aDam mı  Diye...........
Cevapla
#3

Sevgili Tatlısı (6 Kişilik)


[Resim: ymk_1182.jpg]
Malzemeler
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
1 Paket Margarin
2 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz
Alabildiği Kadar Un
1 Paket Kabartma Tozu
1 Adet Yumurta
Şurubu İçin:
5 Su Bardağı Şeker
3 Su Bardağı Su
1/2 Limon Suyu
Bir Mikar Vanilya


Yemeğin Tarifi
Ön hazırlık olarak şurubunu hazırlayalım.3 su bardağı su,5 su bardağı şekeri,ve bir miktar vanilyayı kaynatın.Limon suyunu ekleyin.Soğumaya bırakın.
Başka bir kabın içinde de 1 su bardağı yoğurt,1 su bardağı sıvı yağ,1 paket margarin,1 paket kabartma tozu,1 yumurta ve aldığı kadar unu karıştırın.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun.
Hamuru 4 parçaya bölün.Her bir parçasını merdane ile açın.Açtığınız hamura iri dövülmüş cevizden yayın.Rulo biçiminde katlayın.Diğer hamurları da aynı şekilde katlayıp,parmak kalınlığında kesin.Tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dk pişirin.Önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şurubu tatlıların üstüne dökün.




Sargılı Burma (12 Kişilik)


[Resim: ymk_1119.jpg]
Malzemeler
Hamuru için:
1/2 kg Un
3 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Süt
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
1 Tutam Tuz
3 Çorba Kaşığı Yoğurt
Yufkaları açmak için 1 Kase Nişasta
İçine: 1/2 kg Ceviz
Üzerine:
1 Paket Margarin
7 Su Bardağı Toz Şeker
8 Su Bardağı Su
1/2 Limon

Yemeğin Tarifi
On hazırlık olarak, 7 su bardağı toz şeker ve 8 su bardağı suyu kaynatın. İçine yarım limonu sıkm. Hazırladığınız şerbeti soğumaya bırakın.
1- Derince bir kabın içinde, yarım kg un, 3 adet yumurta, 1 çay bardagı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, bir tutam tuz, 3 çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Daha sonra, hamurdan 30 adet beze yapın.
2- Üzerlerine nişasta serpip oklavayla ince yufkalar açın. Her birinin içine bir miktar dövülmüş ceviz serpin.
3- Yufkayı oklavaya sarın.
4- Yağlanmış tepsiye yufkaları iki tarafından büzerek sıyırın.
5- 1 paket margarini eritip, sarığı burmaların üzerine dökün. Onceden ısıtılmış firmda 30-40 dakika pişirin. Soğuttuğunuz şerbeti sarığı burmaların üzerine dökün.






Örgülü Tatlı (4 Kişilik)


[Resim: ymk_934.jpg]
Malzemeler
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
1 Su Bardağı Erimiş Margarin
1 Su Bardağı Ilık Su (veya portakal suyu)
1 Paket Kabartma Tozu
Alabildiğince Un
1 Çay Bardaği Findık (ceviz de kullanılabilir), dövülmeden
Şerbeti için:
5 Su Bardağı Şeker
5 Su Bardağı Su, 1/4 Limon


Yemeğin Tarifi
Hamur yoğurma kabına yağ ve suyu (veya portakal suyunu) alalım. Unu eleyerek ilave edelim. Kabartma tozunu da katarak yoğurmaya başlayalım. Poğaça hamuru kıvamına gelene dek un ilave edelim. Hamurumuz ne çok katı ne de yağını kusacak kadar yumuşak olsun.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartalım. Elimizle önce yuvarlayıp sonra yassıltarak elips bir şekil verelim. Ortasına findığı elimizle bölerek bir sıra halinde dizelim. Fındığın kenarlarında kalan hamurun her iki tarafına da bıçak ile 3 kesik yapalım.
Meydana gelen karşılıklı kanatları birbirinin üzerine çapraz şekilde getirerek cevizlerin üzerinde birleştirelim.
Bütün karşılıklı kenarları birleştirerek tatlımızın örgülü bir şekil almasını sağlayalım. Fırın tepsisine tatlılarımızı dizelim. 200 derece fırında altlı üstlü kızarana dek pişirelim. Fırından aldığımızda önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti üzerine gezdirelim. Şerbetini emdiğinde servis tabağına dizelim.
Not: Bu tatlıyı, ikram edilmeden bir veya yarım gün önce yapılırsa daha güzel olur. Böylece şurubunu iyice çeker.






Künefe (4 Kişilik)


[Resim: ymk_769.jpg]
Malzemeler
200 gr Tel Kadayıf
50 gr Tuzsuz Dil Peyniri
4 Çorba Kaşığı Tereyağı


Yemeğin Tarifi
Tereyağından 1,5 çorba kaşığı alıp, ince ince ufalanmış kadayıflerı ateşte tereyağıyla yedirerek bir süre karıştırın
Künefeyi pişireceğiniz tepsinin dibini yağlayarak kadayıfların yarısını yerleştirin. Uzerine dilimlenmiş dil peynirini koyun. En üst kısma yeniden kadayıf döşeyerek ılık fırında üzeri hafif kızarıncaya kadar pişirin. Bir yüzü kızaran kadayıfı tekrar yağlanmış tepsiye ters yerleştirerek bu yüzünü de kızartın.
İki yüzü kızaran kadayıfı fırından alarak fazla ağdalanmamış soğuk şurubu sıcak künefenin üzerine dökün. Servis yapın




Gazoz Kapagı Tatlısı(4 Kişilik)

[Resim: ymk_448.jpg]
Malzemeler
1 Paket Margarin
2 Adet Yumurta
1 Çay Bardağı Yoğurt
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya
Alabildiği Kadar Un
Fındık
Şerbeti İçin:
4 Su Bardağı Şeker
4 Su Bardağı Su


Yemeğin Tarifi
Hamur malzemelerini bir kaba alın.Börek hamuru yoğurur gibi yoğurun ve incecik açın.Su bardağının ağzı ile keserek yuvarlak hamurlar elde edin.Sonra hamurları birbirlerinin üzerine koyarak ikişerli hamurlar yapın.
Bir gazoz kapağı ile üstteki hamurun ortasını çıkarın ve o boşluğa fındıkları doldurun.Bütün tatlıları bu şekilde hazırlayın.Fırında orta ısıda pembeleşinceye kadar pişirin.
Diğer tarafta şerbeti için su ve şekeri ocakta kaynatın.Fırından çıkardığınız tatlı ılınmaya başlayınca sıcak olarak şerbeti üzerine dökün.Şerbetini emen tatlıları servis yapın.
SuSKunluĞum aSaLeTimdendir,Her Laf'a vereCek Cevabım var ama;Bir Laf'a Bakarım LaF mı   Diye.. Birde SöyLeyen Bakarım aDam mı  Diye...........
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  pasta çeşitleri GİZEMLİ 9 8.783 04-07-2008, Saat: 18:05
Son Yorum: h_akar

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi