Kuş Gözlemciliği Hakkında Genel Bilgiler

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.06/5 - 18 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuş Gözlemciliği Hakkında Genel Bilgiler
#1

Kuş gözlemcisi kimdir?
Amatör bir hobi olarak ya da profesyonelce kuşları gözlemeyi seven kişidir. Dünyanın pek çok ülkesinde yaygın bir uğraş olan kuş gözlemciliği, özellikle son yıllarda ülkemizde de oldukça gelişmeye başlamıştır. Kuş gözlemcileri ve kuş gözlem topluluklarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Nasıl yaparız?
Kuş gözlemciliği için öyle ok alet edevat gerekli değil. Başlangıçta göz, kulak yeterli. Sonra... iyi bir dürbün, daha iyisi teleskop, rehber kuş kitabı sayesinde kuşların o büyülü dünyasına dalıverirsiniz.

Kuş gözlemcilerinin sayfası olan www.kustr.org sayfasını ziyaret ederek diğer kuş gözlemcileriyle tanışabilirsiniz.

Kuş gözlemcilerinin haber listesi olan toygar@yahoogroups.comBu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır 'a katılabilirsiniz.

Nerede kuş gözlenir?
Her yerde. evimizin balkonundan, otobüsten, vapurdan; sulak alanlarda, ormanda, dağda, bayırda, ovada, şehir içi parklarda. Yani bu güzel yaratıklar pek çok yerde bizimle birlikteler. Yeter ki görmeyi bilelim 14
Kuş gözlüyoruz, peki amaç ne?
Kuşlar bizi en çok etkileyen canlıların başında gelmektedir. Kuşlar her yerde karşımıza çıkan, kolay gözlemlenebilen canlılardır.
Kuş gözlemciliği, doğada daha fazla zaman geçirmemize, doğanın bir parçası olduğumuzu fark etmemize yardımcı olacaktır.
Kuşları tanımayı, korumayı, bunu izleyerek kuşların yaşam alanlarını ve giderek tüm doğayı tanımayı ve korumayı amaçlar. Amatör kuş gözlemcisi olarak başlayan hobi, giderek doğa ve çevre korumacılığa dönüşür (ki, çocuklarımız da kuşları gözleyebilsin).
Kuşları tanırız. kuşları tanıyınca onların sorunlarıyla da ilgilenmeye başlarız. bu da bizi doğayı ve çevreyi tanımaya, sorunlarını saptayıp, çözüm yolları aramaya iter.
Başlangıçta kendilerini tanıtarak bize sevdiren kuşlar, bir süre sonra "doğayı koruyun" mesajı vermeye başlayacaklardır.
Peki ne kazandırır?
İlk olarak doğayla başbaşa kalmayı, doğada daha fazla zaman harcamayı öğretir.
Yeni dostluklar kazandırır. Mesela bir kuş gözlemcisiyle karşılaştığınızda size hiç üşenmeden bütün gün boyunca kuşları anlatabilir.
Dürbün ve bir rehber kitap bulundurarak herbir kuş türünün ne kadar farklı özellikte olduklarını keşfedersiniz. Örneğin akça cılıbıt'ın yuvasına yaklaşan bir tehlike gördüğünde kanadı kırık taklidi yaparak yuvasının bulunduğu yerden uzaklaştırmaya çalışması, ya da göç zamanında ülkemiz üzerinden onbinlerce kartal, leylek ve pelikanın geçtiğini siz de görebilirsiniz.
Şehirde yürürken bile etrafınızda birçok kuşun öttüğünü ve hatta bazılarının sizlerle beraber aynı evi paylaştığını görürsünüz. Ev kırlangıçları, serçeler vs.
Kuş gözlemcileri ve doğa korumacıların yürüttüğü çeşitli projelere katılabilir, bu canlıların korunmasında katkıda bulunabilirsiniz.

__egedoga.org sitesinden alıntıdır__
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kuş Gözlemciliği civanpercemi 0 2.156 17-05-2007, Saat: 0:24
Son Yorum: civanpercemi

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi