Tuna Kiremitçi - Yeni Bir Ahlak Gerek

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 1.93/5 - 14 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tuna Kiremitçi - Yeni Bir Ahlak Gerek
#1

Tuna Kiremitçi'nin 04 Temmuz 2008 Cuma tarihli Vatan Gazetesinde yayınlanan yazısıdır.

Yeni bir ahlak gerek


Serdar Turgut dünkü yazısına “Devletler sanıldığının aksine kaba kuvvetle değil manevi değerlerinin gücüyle ayakta durur” diye başlamış. Bence sorununun kalbine işaret etmiş böylece.

Kendisinin bir “rakip gazetenin” başında olması, bu güzel bir önermesini görmezden gelmemizi gerektirmez.

“Yeni bir ahlak” derken söylemek istediğim şey de bu zaten: Karşılıklı saygıya ve bir arada yaşama kültürüne dayanan yeni bir ahlaka ihtiyacımız var. Serdar Turgut’un deyimiyle, “güçlü bir manevi değere.”

Daha önce de yazdım: Türk toplumu şu an Hollywood senaristlerinin “kapalı kutu” dedikleri bir hikâye şeklini andırıyor: Aralarında maddi ve manevi çatışmalar olan bir grup, bir mekânda mahsur kalır. Çelişkiler zamanla derinleşir, çatışmalar şiddetlenir ve olay heyecanlı bir seyirliğe dönüşür.

Ekranları kasıp kavuran “Lost” dizisi, bu senaryo anlayışına güzel bir örnek. Bir grup yolcu kendi isteklerinin dışında bir arada yaşamaya mecbur kalıyor.

Ama bu seyretmesi zevkli hikâyeleri yaşamak acı vericidir. Şu an karşı karşıya bulunduğumuz durum da bu. Kutuplaşmaya başladığımız bu coğrafyada mutluluğa giden yolun kendi isteklerimizi “diğerlerine” zorla kabul ettirmekten geçtiğini düşünüyoruz.


***


Oysa hayatımızı güzelleştirecek yeni ahlak, karşılıklı saygı zemininde yaşayıp gitmeyi gerektiriyor. Düşünce ve yaşam tarzı farklılıklarını tehdit değil, zenginlik olarak görebilmeyi gerektiriyor.

Bugün böyle bir şey istemenin “saflık” olarak algılanacağını biliyorum. Söylediklerime ikna olabilmeleri için tarafların hiç olmazsa asgari müştereklerde birbirine güvenmesi gerek çünkü. Şu an en az bulunan şeyse güven duygusu. Herkes karşı tarafın ilk fırsatta kendisini yok etmeye kalkacağını düşünürken çoğulculuktan bahsetmek hiç kolay değil.

“Kapalı Kutu” senaryolarının mutsuz sonla bitenleri, milletin zamanla çıldırıp birbirine zarar vermesiyle sonuçlanıyor. Filmler bu yüzden kana ve gözyaşına bulanıyor.

Ama çok şükür bir de mutlu son alternatifi var: Bir arada yaşamaya mecbur olanlar, kurtuluşa ancak birbirlerine tahammül etmeyi ve dayanışmayı öğrenerek ulaşabileceklerini keşfediyorlar. Şimdi ihtiyaç duyduğumuz da, işte bu keşfi yapmamızı sağlayacak olan ahlak.

__vatanim.com__
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi