AB'den Türkiye'ye uyarı

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.33/5 - 12 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AB'den Türkiye'ye uyarı
#1

"Acilen ilerleme bekliyoruz. Çabalarınızı iki katına çıkarın"
AB zirvesi sonuç bildirisinde reform yapmamasından hayal kırıklığı dile getirilen Türkiye’nin çabalarını iki katına çıkarması isteniyor. Bildiride şu talepler var:

Radikal'in haberine göre AB zirvesinin dışişleri bakanları tarafından haftabaşında hazırlanan sonuç bildirisinin genişleme bölümünde, Türkiye’ye reform uyarısı yapılırken, Yunanistan ve Kıbrıs’tan yana tavır da ağırlığını koyuyor.

“AB Konseyi Türkiye’nin çok uzun zamandır beklenen adımları hayata geçirme çabalarını ikiye katlamasını umuyor. Biten yılda Türkiye’nin özellikle siyasi reformlarda çok sınırlı ilerleme kaydetmesinden hayalkırıklığı içindeyiz” diyen sonuç bildirisi, geniş çaplı çaba gösterilmesi zorunlu alanları şöyle sıralıyor: “Yargı reformu, yolsuzlukla mücadele stratejisi belirlenmesi, vatandaşların haklarının etkin korunması, işkence ve kötü muameleye sıfır hoşgörü politikasının tam uygulanması, ifade özgürlüğü ve tüm dini cemaatler için din özgürlüğünün yasada ve uygulamada garanti edilmesi, mülkiyet hakkına saygı, azınlıklara saygı ve koruma, kültür, kadın, çocuk, sendika hakları ile sivillerin ordu üzerindeki denetiminin güçlendirilmesi.”

“Siyasi partilerin işlevleriyle ilgili yasaların anayasadakiler de dahil olmak üzere gözden geçirilmesi her zamankinden çok gerekli. Türk siyasetindeki tüm tarafların diyalog ve uzlaşma ruhuyla, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklere saygıyla aralarındaki görüş ayrılıklarını çözmeleri de önemli. Bu reform sürecinin yeniden hız kazanmasına yardımcı olacaktır” tavsiyesinde bulunan bildiri, Türkiye’ye Yunanistan’la iyi komşuluk ilişkileri yürütmediği ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ne limanlarını açmadığı gerekçesiyle de sert çıkıyor:
“Türkiye’nin iyi komşuluk ilişkileri, BM şartı uyarınca barışçı çözüm ve gerekirse Uluslararası Adalet Divanına gidilmesini net şekilde taahhüt etmesi gerekmektedir. İyi komşuluk ilişkilerini bozabilecek her tür tehdit, ihtilaf ve eylemden kaçınılmasını istiyoruz. Türkiye’nin AB Konseyi’nin 10 Aralık 2007 tarihli kararındaki Ankara Anlaşması Ek Protokolü’nün ayrımsız tam uygulanması taahhüdünü yerine getirmediği ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Rum Yönetimi) ile ilişkileri normalleştirme yönünde ilerleme kaydetmediğini üzüntüyle not ediyoruz. Artık acilen ilerleme bekliyoruz.”
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  "Türkiye ile yapılacak çok iş var" asi cafe 0 1.635 10-03-2009, Saat: 11:06
Son Yorum: asi cafe
  "Türkiye, dış siyaset önceliklerimizden biri" asi cafe 0 1.976 14-02-2009, Saat: 11:11
Son Yorum: asi cafe
  Obama neden Türkiye'ye gelmiyor? asi cafe 0 1.444 06-02-2009, Saat: 17:04
Son Yorum: asi cafe
  "Ege'de Türkiye ile gerginlik artıyor" asi cafe 0 1.289 05-02-2009, Saat: 12:27
Son Yorum: asi cafe
  "Türkiye'nin bölgedeki gücü artacak" asi cafe 0 1.249 05-02-2009, Saat: 12:24
Son Yorum: asi cafe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi