Nükleere TAEK'ten onay

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.4/5 - 15 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nükleere TAEK'ten onay
#1

AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu, teknik açıdan yeterli bulundu
[Resim: mansetic115672ab3.jpg]
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), AtomstroyExport-Inter Rao-Park Teknik Konsorsiyumu (Rusya-Türkiye) ile ilgili olumlu rapor verdi. Ciner Grubu'na bağlı Park Teknik'in de ortak olduğu konsorsiyum, Akkuyu'da kurulacak santralin yapımı için teknik açıdan yeterli bulundu. TAEK, olumlu görüşünü bugün Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'ye (TETAŞ) bildirecek. Enerji Bakanlığı'na bağlı TETAŞ da, şirketin teklif zarfını açarak, fiyatla ilgili görüşünü yazdıktan sonra ihale dosyasını nihai karar için Bakanlar Kurulu'na gönderecek.

Mersin-Akkuyu'da kurulması planlanan Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı ve işletimi için 24 Eylül'de ihale yapılmıştı.

Şartname gereği ihaleye katılan firmadan 3 zarf alındı. İlk zarf ihale günü açılarak firmanın şartname gereğini yerine getirip getirmediğine bakıldı. AtomStroyExport ve Inter Rao Konsorsiyumu'nun sunduğu ilk zarf yeterli bulununca teknik kriterlerin yer aldığı ikinci zarf inceleme ve karar için TAEK'e gönderimişti.
RUSYA'NIN TAEK'İ
Rosatom, Rusya’da Türkiye’de TAEK benzeri bir kurum. Rusya’da nükleer enerji sektörünün düzenleyici kurulu rolünü üstlenmiş durumda. Rosatom bünyesinde holding şeklinde yapılandırılmış Atomenergoprom’un da sahibi.
Atomenergoprom bünyesinde ise, nükleer santral işletmecisi Rosenergoatom, nükleer yakıt üreticisi TVEL, uranyum ticareti yapan Tekhsnabexport (Tenex), nükleer tesis inşaatı yapan Atomenergomash ve uluslararası alanda nükleer santral yapımcısı Atomstroyexport’u barındırıyor.
AYNI ANDA 5 AYRI SANTRAL KURUYOR
Akkuyu`da Nükleer Santral enerji ihalesi için teklif veren Rus Atomstroyexport’un ana şirketi Rosatom bu alanda dünyanı en başarılı şirketi. Kısa bir süre önce İtalya'da nükleer santral inşaası için anlaşma imzalayan şirket, dünyanın birçok bölgesinde yatırımlarını sürdürüyor.
Atomstroyexport, dünyada yeni bir ilke imza atarak Çin, Hindistan ve İran gibi ülkelerde aynı anda 5 ayrı nükleer istasyonun inşaatını sürdürüyor.
Rosatom’un dünyanın farklı coğrafyalarında faaliyet gösteren santrallerinin yıllardan beri kazasız çalışıyor olması nedeniyle İtalya hükümetinin tercih ettiği enerji uzmanları tarafından dile getiriliyor.
RUSYA’NIN EN BAŞARILI ŞİRKETİ SEÇİLDİ
Atomstroyexport, 25 Mart 2007'de kuruldu. Nükleer santral inşaatında tecrübeli olan şirket, Rus nükleer enerji şirketleri VO Atomenergoexport ve VPO Zarubezhatomenergostroy'un birleşmesi ile kurulmuştu. 2008'de 'Ulusal EPCM' gelişim ödülü alan şirket, 2007 yılında da yurtdışında Rusya'nın en başarılı şirketi seçilmişti.
Atostroyexport, 25 yıl içinde Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya başta olmak üzere çoğu eski doğu bloğu ülkelerinde ağır su teknoloji ürünü VVER tipi reaktörler kullanarak 30 kadar santral inşa etmiş durumda. Son olarak Atomstroyexport, Çin’de 2 bin MW kurulu güçte iki adet, Hindistan’da 1.000 MW kurulu gücünde bir adet nükleer santral projelerini kazandı. Son iki yılda ise, Atomstroyexport, Türkiye ve İtalya dışında Bangladeş, Uruguay, Fas, Mısır ve İngiltere’de nükleer santraller inşa etmek üzere çalışmalar yürütüyor.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Dubai Towers'a onay çıkmadı asi cafe 0 1.215 01-02-2009, Saat: 12:02
Son Yorum: asi cafe
  819 milyar dolarlık pakete onay asi cafe 0 2.208 30-01-2009, Saat: 11:11
Son Yorum: asi cafe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi