KOBİ'lere borsa müjdesi

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.5/5 - 14 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOBİ'lere borsa müjdesi
#1

SPK Başkanı Turan Erol, büyüme potansiyeline sahip şiketlerin borsaya girişlerine izin veren çalışmaların tamamlandığını söyledi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) ve tüm büyüme potansiyeline sahip şirketlerin borsaya girişlerine izin veren çalışmaların tamamlandığını bildirdi.
Erol, ''İMKB bünyesindeki piyasa için tüm çalışmalar bitirildi. Şirketlerimiz cesur davransın, geniş bir vizyonla borsada işlem görmek için başvuruda bulunsun'' dedi.
SPK Başkanı Erol, AA'ya yaptığı açıklamada, KOBİ'lerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisi açısından da çok önemli fonksiyonları bulunduğunu, Türkiye'deki işletmelerin yaklaşık yüzde 99'unun KOBİ tanımına girdiğini ifade etti.
Bu işletmelerde çalışan kişi sayısının kayıtlı istihdam içindeki payının da yüzde 45,6 olduğunun altını çizen SPK Başkanı Erol, küresel piyasalarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle iş ve aş bulmanın çok zorlaştırdığı bu dönemde, KOBİ'lerin istihdam konusunda oynadıkları role dikkat çekti. Türkiye'ye oluşturulan katma değerin yüzde 37,7'sini KOBİ'lerin ürettiğinin altını çizen Erol, Borsa'da kurulan yeni pazarla KOBİ'lerin ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin finansman bulma imkanlarını artırdıklarını ifade etti.
YENİ DÜZENLENEN PİYASADA KİMLER İŞLEM GÖRECEK?
SPK Başkanı Erol, yeni oluşturulan bu piyasada, İMKB'nin kotasyon şartlarını sağlamayan, ancak gelişme ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlerin ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarının işlem göreceğini ifade etti.
Şirketleri bu piyasada işlem görmeye teşvik etme amacıyla sermaye piyasası mevzuatı kapsamında sağlanabilecek halka açılma/işlem görmenin maliyetini azaltıcı ve halka açılma prosedürünü kolaylaştırıcı çeşitli avantajlar tanındığını söyleyen SPK Başkanı Erol, ''Örneğin halka açılacak şirketler için belirli bir süre faaliyette bulunma şartı, karlılık koşulu, öz sermaye şartı gibi borsada işlem görmeye başlama şartları hafifletildi. Ayrıca bağımsız denetim zorunluluğu, kar dağıtım zorunluluğu, izah name ve sirküler yayınlama gibi şartlarda da esneklik sağlandı'' dedi.
-ABD'DE DE UYGULANAN PİYASA YAPICILIĞI SİSTEMİ İLK DEFA BU PİYASADA KULLANILACAK-
ABD'de de uygulanan piyasa yapıcılığı sisteminin ilk defa bu piyasada kullanılacağını belirten Erol, yeni oluşturulan piyasada, likiditenin artırılmasına katkı sağlaması için ''piyasa yapıcılık'' sisteminin uygulanacağını söyledi. Erol, bu uygulama ile, piyasa yapıcı kuruluşların alış ve satış tarafında kotasyon vererek piyasanın derinliğini sağlayacaklarını kaydetti.
SPK Başkanı Erol, piyasaya işlerlik kazandıracak bir diğer uygulama olan ''piyasa danışmanlığı'' ile de sermaye piyasasında bir ilk gerçekleştirildiğini ifade etti. Piyasa danışmanı olacak şirketlerin, piyasa hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan KOBİ'lerin bilgilendirilmesinde ve gerek sermaye piyasası araçlarının ihracı sırasında, gerekse ihraç sonrasında şirketin yükümlülüklerinin doğru ve zamanında yerine getirilmesinde görev ve sorumluluk üstleneceğinin altını çizdi.
Sermaye Piyasası Kurulu önderliğinde KOBİ'ler de dahil olmak üzere, gelişme ve büyüme potansiyeline sahip işletmelerin sermaye piyasalarından fon temin etmelerini sağlamak, böylelikle bu işletmelerin finansman sıkıntılarını gidermek amacıyla organize bir piyasa oluşturulması çalışmalarının tamamlandığının altını çizen SPK Başkanı Erol, bu şirketleri modern finansman olanaklarından yararlandırmaya yönelik çalışmaların bunlarla sınırlı kalmadığını ifade etti.
Turan Erol, gelecek hafta kamuoyuyla paylaşacakları yeniliklerde de KOBİ'lere 500 milyon doları aşan kaynak kapılarını açacaklarını sözlerine ekledi.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Sözleşmeli öğretmen müjdesi asi cafe 0 1.802 05-03-2009, Saat: 12:15
Son Yorum: asi cafe
  Doğalgazda yeni indirim müjdesi asi cafe 0 1.354 02-02-2009, Saat: 10:27
Son Yorum: asi cafe
  Askerliği öğretmen olarak yapma müjdesi asi cafe 0 2.252 21-01-2009, Saat: 11:29
Son Yorum: asi cafe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi