"Doğalgaz ve petrolü bedava verin"

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.4/5 - 15 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Doğalgaz ve petrolü bedava verin"
#1

Bakan Tüzmen'in İran'dan talebi!
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen İran ve Rusya ile yerel para üzerinden ticaretin önümüzdeki günlerde hayata geçeceğini açıkladı. Tüzmen, "Hem İran hem Rusya'yla yerli para birimleriyle yapılacak ticaretin Türkiye'nin ticaret hacmini arttırmasını planlıyoruz"
İran Devriminin 30. Yıldönümü nedeniyle Büyükelçi Bahman Hosseinpour tarafından verilen resepsiyona katılan Bakan Tüzmen, İran'la ithalat ve ihracatı dengelemeye çalıştıklarını vurgulayarak, "Amacımız biraz daha dengeli bir şekilde bu ticaret hacmini bir orta noktaya getirmek. Sizin gazınız ve petrolünüz var. Ticaret rakamlarını karşılaştırdığınızda bunlar Allah vergisi diyorsunuz. Biz de diyoruz ki, bunlar Allah vergisiyse kardeşinize bedava verin" dedi.
Tüzmen 2002'de 250-300 milyon dolar olan ihracatın bu yıl 2 milyara çıktığını kaydederek, ivmeye dikkat çekti. Tüzmen ayrıca Tahran'a yaptığı son gezide iki ülke arasındaki akaryakıt fiyat farkı uygulamasının aşağıya çekildiğini ve nakliyat yapan araçların yüzde 25 daha ucuza benzin alabildiklerini kaydetti.
Bir gazetecinin TL-Riyal ve TL-Ruble üzerinden ticaretin başlamasına ilişkin çalışmaları hatırlatması üzerine Tüzmen, "İran-Türkiye arasındaki ticaret hacminde İran para biriminin (Riyal) ve TL'nin karşılıklı olarak kullanılması ticaretin daha da arttırılmasını sağlayacaktır. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. İlgili kurumlarımız Dış Ticaret Müsteşarlığımız dışında Hazine ve Merkez Bankası ve diğer kuruluşlarımız çalışmaları sürdürüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde - bu Rusya'da da aynı şekilde geçerli - sizlerle paylaşacağımız duruma getireceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün Rusya heyetinde yer alarak bu konuyu sonuçlandıracağını ifade eden Tüzmen, "Perşembe günü Rusya'ya gideceğiz. Oradaki çalışmalarımızın içinde bu da konuşulacak maddelerden biri. Hem İran hem Rusya'yla yerli para birimleriyle yapılacak ticaretin Türkiye'nin ticaret hacmini arttırmasını planlıyoruz" diye konuştu. Yerel para ile dışticaretin yeni bir yasal düzenlemeyi gerektirmediğini kaydeden Tüzmen, Bakanlar Kurulunda kararlaştırılacak saptanacak mevzuat değişikliğiyle hayata geçirilebileceğini bildirdi.
Büyükelçi Hosseinpour da cevaben TL-Riyal ticaretiyle hedeflenen hacme ulaşmayı umduklarını söyledi.
İRAN BU KEZ DOĞALGAZI KESMEDİ
Öte yandan resepsiyona katılan Enerji Bakanı Hilmi Güler ise İran'la doğalgaz ve elektrik yatırımları konusunda sona yaklaşıldığını anlatarak, "Görüşmeler devam ediyor. Oradan bir heyet (doğalgaz konusunda) var, bekliyoruz. O gelince onlarla devamı görüşülecek. Elektrikle ilgili görüşmeler de hemen hemen sonuçlanma aşamasına geldi" diye konuştu.
Türk-Rus konsorsiyumun talip olduğu Mersin Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin ihale sonuçlarının ne zaman açıklanacağının sorulması üzerine, Güler "Değerlendirme süreci devam ediyor. Özellikle komisyon çalışmalarına müdahale etmiyoruz. Onların kendi sercinde kendi değerlendirme aşamasında bir hızları var. Bu ciddi, önemli bir konu" demekle yetindi.
Büyükelçi Hosseinpour ise göreve geldiğinde bu kış doğalgazın kesilmeyeceği sözünü verdiğini söyleyerek, "Türkiye'ye ihraç edilen doğalgaz kesilmeyecek. Şu ana kadar kesilmemiş olmasından mutluluk duyuyorum. Türkiye ile doğalgaz ve enerji alanında büyük bir işbirliği yapacağız" diye konuştu.
TÜZMEN VE EKER'İN ÇAY KEYFİ
Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Dış Ticaret Bakanı Kürşat Tüzmen Büyükelçi Hosseinpour ile çay içerek bir süre ayakta sohbet etti. Elçi daha sonra bakanları ipek İran halıları sergisinde gezdirdi.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  AKP'nin yeni seçim rüşveti: Bedava mezar! gamze33 0 1.501 13-02-2009, Saat: 20:22
Son Yorum: gamze33
  Doğalgaz'da tarihi indirim!Mutlaka Okuyun gamze33 1 1.546 26-12-2008, Saat: 19:40
Son Yorum: mustafa

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi