AB'nin 301 Ayıbı

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.44/5 - 18 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AB'nin 301 Ayıbı
#1

Bize "301'i kaldırın" diyen Avrupa'nın birçok ülkesinde, aynı madde var...

Üstelik bu maddeden mahkumiyet kararı veren bile var.

Almanya'da 72, İtalya'da 107, Hollanda'da 419 kişi ceza almış

Türkiye gündemine bomba gibi düşen Hrant Dink’in öldürülme olayının ardından, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301’inci maddesinin kaldırılmasına yönelik eleştirilerin dozunun artması, Adalet Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

AB'nin, Türkiye'deki demokratikleş me reformları açısından en çok eleştirdiği konuların başında gelen 301. maddeyle ilgili Adalet Bakanı Cemil Çiçek, talimat verdi. Demokrasi beşiği Avrupa ülkelerinin ceza hukukunda 301. maddeye benzer bir madde olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Araştırmada ortaya ilginç bir sonuç çıktı.

Avrupa’da birçok ülkenin ceza hukukunda 301’inci madde benzeri bir madde olduğu ve bu maddeden, birçok insanın mahkumiyet aldığı belirlendi. Örneğin Almanya’da 72, İtalya’da 107, Hollanda’da 419, Avusturya’da 1 mahkumiyet kararı çıktı.

Bu gerçek, Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı rapora da yansıdı. İşte Avrupa'dan örnekler.

Bakan isyan etti

301'inci maddenin kaldırılmasına karşı çıkanların başında gelen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dün Ankara Sanayi Odası'nda (ASO) isyan etti...

Çiçek, toplantının basına açık gerçekleştirilen açılış bölümünde yaptığı konuşmada şunları söyledi.

"Evvela denildi ki, 'Bu 301'inci madde Türkiye'nin ayıbıdır.'

Bu Türkiye'nin ayıbı ise bu ayıbı taşıyan pek çok ülke var. Özellikle de Avrupa Birliği üyesi ülke var. Çünkü aynı madde ya aynen ya da ifadeleri değişik olarak, cezaları da değişik olarak, üstelik Avrupa Birliği'nin birinci liginde olan, Avrupa Birliği'nin kurucu ülkelerinde var.

O zaman niçin onlara ayıp olmuyor da Türkiye için ayıp oluyor. Halbuki bunu bir ayıp bağlamında tartışmak yerine, özünü tartışarak daha uygun bir madde düzenlemesi yapılsa diye bu çerçevede değerlendirmek uygun olacakken, hemen Türkiye bir maddeden dolayı bütün dünyada ayıplı hale geldi."

HOLLANDA

Ceza Kanunu’nun 92 ve devam maddelerinde "devletin güvenliğine karşı suçlar" düzenleniyor. 111 ve devamı maddelerinde "kraliyete karşı suçlar", 131 ve devamı maddelerinde ise kamu düzenine karşı suçlar var.

Bu maddeler ışığında, 111'inci maddede "krala hakaret etmek", 113'üncü maddede "aşağılayıcı yazılar dağıtmak", 131'inci maddede "suç işlemeye tahrik", 132'inci maddede "tahrik edici yazılar dağıtmak", 137’inci maddede, "bir grup insanı aşağılamak", 137’inci maddede "nefrete teşvik etmek" suçları düzenleniyor.

Hollanda’da bu maddelerden dolayı yapılan yargılamaların dökümü ise şöyle:

Bu suçlardan dolayı 2004’te 240, 2005’te 274, 2006’da 287 dava açıldı. Bunlardan 2004’te 134, 2005’te 146, 2006’da 139'u cezai yaptırımla sonuçlandı.

ALMANYA

Ceza Kanunu’nun 90'ıncı maddesi "Devlet başkanına hakaret",
90-a maddesi "Devlete ve sembollere hakaret",
90-b maddesi "Anayasal organlara hakaret" suçlarını düzenliyor.

90-b maddesinin birinci fıkrasında,

"Her kim aleni bir toplantıda veya basın yayın yoluyla bir yasama organına, hükümete veya Federal Anayasa Mahkemesi'ne veya onun üyelerinden birine, bu sıfatından dolayı ve devletin itibarını zedeleyecek şekilde hakaret ederse, bu şeklide Federal Almanya’nın varlığını ve anayasal düzenine yönelirse, 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır"

deniliyor.

2004 yılında Alman Ceza Kanunu’nun 90, 90-a ve 90-b maddelerinin de yer aldığı "devlet aleyhine işlenen diğer suçlara" ilişkin olarak 72 mahkumiyet kararı bulunuyor.

iTALYA

Ceza Kanunu’nun 290'ıncı maddesi

"Cumhuriyete, anayasal kurumlara ve askeri kuvvetlere karşı hakaret, hor görme, sövme"

başlığı taşıyor. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı raporda da belirtildiği gibi, bu maddeye vurgu yapılarak, açıkça cumhuriyete, yasama meclislerine, hükümete, anayasa mahkemesine veya adli düzene hakaretin cezalandırılacağı na işaret ediliyor.

291’inci madde ise, "İtalyan milletine hakaret, aşağılayıcı söz, sövme" kenar başlığını taşıyor.

Bu maddeye göre, "İtalyan milletine hakaret bir yıldan üç yıla kadar hapisle" cezalandırılıyor.

İtalya istatistik kurumlarının verdiği bilgilere göre; devletin kişiliğine karşı suçlar olarak 2000’de 21, 2001’de 31, 2002’de 22, 2003’te 5, 2004’te de 28 mahkumiyet kararı verildi.

AVUSTURYA

Diğer Avrupa ülkelerine göre Avusturya’da bu maddelerden ötürü ceza uygulaması çok sık görülmüyor.

Ceza Kanunu’nun 248'inci madde,

"devlet ve onun sembollerini aşağılama"

kenar başlığı taşıyor. Bu maddeyle, Avusturya Cumhuriyeti ve onu oluşturan eyaletlerin birisine kötü niyetle ve toplumun geniş bir kesimi tarafından idrak edilmesi koşuluyla hakaret edilmesi cezalandırılıyor.

Bundan başka Avusturya Cumhuriyeti' nin bayrağına, amblemlerine ve milli marşına hakaret, küçük düşürme ya da kötüleme eylemleri suç olarak düzenleniyor.

İstatistik Kurumu’nun 2006 yılına ilişkin raporunda; 248'inci maddenin yer aldığı, "vatana ihanet ve devlet aleyhine işlenen suçlara" ilişkin olarak, 2003 yılında sadece 1 mahkumiyet bulunduğu belirtildi.


301’iNCi MADDE NE iÇERiYOR

“Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama" başlığı altındaki TCK'nın 301. maddesi şöyle:

(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Türklüğü aşağılamanın, yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

GAZETECiLER CEMiYETi’NiN ÖNERiSi

Adalet Bakanlığı'nın sivil toplum kuruluşlardan öneri beklemesi üzerine Gazeteciler Cemiyeti, 301'inci maddeyle ilgili çalışma başlattı. Ve bakanlığa bu öneriyi sundu:

Madde 301: Türk Milletine ve anayasal organlara hakaret

(1) Türk Milletine, Cumhuriyete, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Hükümete, Devletin yargı organlarına yahut askeri veya emniyet kuvvetlerine, bunların saygınlığını tehlikeye düşürecek şekilde alenen hakaret eden kişi altı aydan iki seneye kadar hapis veya 180 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

(2) Birinci fıkrada sayılan organlara veya kurumlara hakaret kastı bulunmaksızın, eleştirmek amacıyla veya bilim ve sanat özgürlüğü sınırları içinde yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

(3) Birinci fıkrada belirtilen suçun:
a) Türk Milletine veya Cumhuriyete yönelik olarak işlenmesi halinde soruşturma re'sen,
b) Belirtilen diğer organ veya kurumlara karşı işlenmesi halinde soruşturma ancak bu organ veya kurumların verecekleri izin ile yapılır.
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi