iş hayatunda başarılı bir başlangıç için ilk 90 güne dikkat!

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.25/5 - 12 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
iş hayatunda başarılı bir başlangıç için ilk 90 güne dikkat!
#1

Harikabirişe kabul edildiniz ve işe ilk başlayacağınız gün gittikçeyaklaşıyor.Görüşmeler süresince yeni işverenlerinizin gözünde iyi birizlenimyaratmayı başardınız. Aynı izlenimi elbette işe başladıktansonra dasürdürmek istiyorsunuz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Yoğunişgörüşmeleri sonrasında işinize başlamak üzeresiniz. Yeniişverenlerinpotansiyelinizi gördüğünü, yetkinliklerinizi uygunbulduğunubiliyorsunuz. Diğer bir deyişle, onları etkilemeyi başardınızve onlarda sizi işe aldılar. Artık önemli olan, yarattığınız olumluizlenimidevam ettirerek işinizde başarılı olmanız. Bu süreçte de işebaşlamanızıtakip eden ilk aylar çok önemli. İşte Amerikalı uzman SusanW.Miller’dan, ilk birkaç ayınızı başarıyla tamamlayabilmeniziçinöneriler...

İlk aylar neden önemli?
Uzmanlar,birçalışanın ilk 90 gündeki davranışlarıyla hatırlandığını söylüyor.Zorluişe alım süreçlerinden geçip işe kabul edildiğinizde bunun, birsondeğil bir başlangıç olduğunu bilmelisiniz.

Çünküilk aylar boyunca sadece sizi işe alan kişiler veyayöneticilerinizdeğil, iş arkadaşlarınız ve tüm diğer çalışanlartarafından sıkı birgözlem altında tutulacaksınız.Yöneticilerinizperformansınızı ve işortamına uyumunuzu değerlendirirken, işarkadaşlarınız da giyiminizdendavranışlarınıza, telefonda konuşmatarzınızdan, yemek yiyişinize kadartüm ayrıntıları değerlendiriyorolacak. Ama hemen paniğe kapılmayın.Bazı basit noktalara dikkatederseniz her çalışanın yaşadığı bu sürecisizin başarıyla atlatmanızmümkün.

Geç kalmamaya büyük özen gösterin
Trafikveya çeşitli aksilikler nedeniyle hepimiz zaman zaman işimizegeçkalabiliriz. Ancak işe başladığımız ilk günlerde bu aksilikleri enazaindirgemek için çok büyük özen göstermeliyiz. Çünküprofesyonelliğin vegüvenilirliğin en önemli göstergesi, dakikliktir.Bunu hiçbir zamanunutmamalıyız. Aksilikleri en aza indirgemek içinalınacak başlıcaönlem, ev ve iş arasındaki mesafeyi ve zamanı iyiayarlamaktır. İlkgünlerde evden yarım saat kadar erken çıkarakvaktinde işte olmayıgarantileyebilirsiniz. Eğer şirketin sağladığınıservis araçlarınıkullanıyorsanız, aynı özeni servis saatlerine degöstermelisiniz.

İşe karşı isteğinizi belli edin
Yeniiş ortamınıza ve görevlerinize alışmak zor olabilir. Ancakbuzorlukların sizi yıldırmasına izin vermemeli, her zaman güleryüzlüolmalısınız. Bununla beraber enerjik ve öğrenmeye açıkolduğunuzusözlerinizle ve davranışlarınızla göstermelisiniz.

Soru sormaktan çekinmeyin
Öğrenmenizgereken birçok şey olacaktır. Kahve makinesi veyabilgisayarınızlailgili ayrıntılardan, şirket içindeki görevdağılımlarına kadar birçokkonuda bilgi edinmeniz gerekecek. Bukonularda çalışma arkadaşlarınızdanyardım istemekten çekinmeyin.Olumsuz tepkiler alıyorsanız, doğru kişiyesormuyorsunuz demektir. Ozaman da doğru kişinin kim olduğunu bulmakyolundaki çalışmalarınızadevam edebilirsiniz.

İyi bir dinleyici olun
Sorduğunuzsoruların yanıtlarını çok iyi bir şekilde dinleyin.Bilmediğinizkonularda da yorum yapmaktan ve fikir yürütmekten kaçının.Unutmayın,ilk aylarınızda iyi bir dinleyici olmak, size ilerikizamanlarda büyükavantajlar sağlayacak.

Bir arkadaş çevresi oluşturun
Uzmanlar,işyerinde en önemli ilişkilerinizin, resmi olmayan ilişkilerolduğunusöylüyor. İş arkadaşlarınızla iyi ilişkiler kurmaya özengösterin.Örneğin öğle yemeğine çıkma tekliflerini asla reddetmeyin.Hatta sizonları davet edin. Ofis içindeki küçük sohbetlerde deyerinizi almayaçalışın. Yeni insanlarla tanışıp arkadaşlık kurmabazıları için çokkolay ve kendiliğinden bir davranıştır. Siz bukişilerden birideğilseniz, özel çaba göstererek iş arkadaşlarınızlaiyi ilişkilerkurmalısınız. Unutmayın, iş arkadaşlarınız en iyigüvenlik ağınızdır.

İşlerin nasıl yürüdüğünü öğrenin
Yeniişvereninizin en önemli ürünlerinin ve hizmetlerinin nelerolduğunu çokiyi bir şekilde anlamalısınız. Genelde bir şirketin kalbisatış vemüşteri ilişkileri bölümünde atar. Bu bölümlerde görevliolmasanız bilesatış faaliyetlerini yakından takip etmeye çalışın.Örneğin, insankaynakları gibi, şirketin ürünlerini satmakla sorumluolmadığınız biralanda çalışıyor bile olsanız bile şirketin amaçlarınıbiliyor olmak,iyi bir izlenim bırakacak ve işinizi daha iyi birşekilde yapmanızayardımcı olacaktır. Bu tür bir yaklaşım sizifarklılaştıracak veişinizden daha fazla zevk almanızı sağlayacaktır.

Yöneticinizin beklentilerini öğrenin
İlktoplantılarınızın birinde yöneticinize, işinizin ilk aylarında sizenegibi hedefler çıkardığını sorun. Bu soru aslında görüşmelersırasında dasorulmuş olabilir ama işe başlayınca bazı planlardadeğişiklik olabilir.Ancak bazen yöneticiniz sizden beklediklerini tamsöylemeyebilir veyahenüz ayrıntılı bir planı olmayabilir. Görüşmedensomut bir amaçlarlistesiyle dönmeseniz bile, önceliklerinizin nelerolduğu konusunda birfikre sahip olmaya çalışmalısınız.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi