Pamukoğlu niye emekli edildi?

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.3/5 - 20 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pamukoğlu niye emekli edildi?
#1

Pamukoğlu niye emekli edildi?
23 Ekim 2007 Salı 17:28
Emekli Paşa'nın değeri son günlerde bir kez daha anlaşıldı. "Pamukoğlu göreve" çağrıları duyuluyo[Resim: 48948.jpg]


Dağlıca’da yaşanan terörist saldırının olduğu gün, Türkiye’de bir çok televizyon kuruluşu ulaşabildiği hemen tüm uzmanları yayınlarına konuk etti. Bunlardan biri de Osman Pamukoğlu’ydu.

Özellikle SkyTürk’te kendisi ile birlikte “Kan Uykusu” serisini hazırladığı Serdar Akinan ile birlikte yürüttüğü program, tam da operasyonun devam etttiği, bölgeden sağlıklı haberlerin gelmediği, hükümetin ve Genelkurmay’ın da yeni yeni kamuoyu ile bilgi paylaşmaya başladığı saatlere denk düştü.

UZMANLIĞI KENDİNDEN MENKUL UZMAN O MU?
Durum böyle olunca Pamukoğlu Paşa, askeri tecrübesini kullanarak sanki operasyonu yönetiyormuş denli önemli açıklama ve analizlerde bulundu.

Bulundu ama hükümet tarafından-isim vermeden de olsa-oldukça sert reaksiyon gördü. Önce Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, ardından da bizzat Başbakan birden çok kez bu tür yayınların doğru olmadığını, “uzmanlığı kendinden menkul uzmanlar” serzenişini de kullanarak hem medyaya hem de bu uzmanlara kaş çattı.

KAMUOYU ONU SEVİYOR
Bu eleştiri doğru veya yanlış tartışılır ama o sırada kamuoyu çoktan Pamukoğlu’na kilitlenmişti ve bu kadar başarılı bir askerin nasıl olup da emekli edildiği konusunda da merak sahibi olmuştu.

Nitekim ATV’deki “Siyaset Meydanı”nda ve daha bir çok kanalda bu soru gündeme geldi. Hatta sorular “emekliliğinizde gizli bir durum olduğunu düşünüyor musunuz”a kadar vardı.

Pamukoğlu ise bu soruları açık biçimde yanıtlamadı. "Bir duyum ve spekülasyonlara bakarak, benim kulağıma şu veya bu geldi diyerek bilmediğim bir konu hakkında yorum yapamam” diyerek kestirip attı.

PAMUKOĞLU PAŞA BİR FENOMEN
Pamukoğlu fenomeni hem konjonktür hem de seri belgesellerle kamuoyuna yansımış bir akım olmakla birlikte, aslında çok uzun zamandır internet sitelerinde “fan”ları oluşmuş bir mesele.

Bu sitelerde ve forumlarda Pamukoğlu paşa gerçekten de “efsane komutan” ünvanını çoktan kazanmış bulunuyor. Neden emekli olduğu sorgulanıyor.

Bu sorgulamanın ana ayağı ve nedeni ise Pamukoğlu’nun askeri kariyeri. Çünkü Yüksek Askeri Şura, subayların terfilerinde önce ve öncelikle bu sicillerine bakıyor. Ve Pamukoğlu’nun sicili “emeklilik” için pek uygun gelmiyor kimseye.

BU SİCİL HANGİ PAŞA'DA VAR?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 5 kez Üstün Birlik Yetiştirme Nişanı almış başka bir komutan bulunmuyor. Hatta bir subayın bu onuru tüm hayatı boyunca ancak 3 kez yaşayabileceği söyleniyor.

Benzerine çok nadir rastlanan bir başka örnek, Pamukoğlu’nun daha Albay rütbesindeyken Tugay Komutanlığı’na getirilmiş olması. Bu şu demek; daha ortada Şura yokken general olacağı belli anlamına geliyor.

Pamukoğlu Yüzbaşı rütbesindeyken de 1. sırada olan, generalliğe giden yolda ana geçit olan kurmaylık sınıfında 86 kişi içinde “üstün sicille” mezun olan sadece 5 kişiden biri ve bu 5 kişi içinde de birinci sırada bulunan bir subay.

Nihayet Kurmay Albay rütbesinden generalliği ilk açıklanan subay da Pamukoğlu. İşte tüm bu kariyer ve askeri başarılar Pamuoğlu’nun bir üst rütbeye terfisine yetmemiş ve emekli edilmiş.

NEDEN EMEKLİ EDİLDİ?
Zaten kamuoyunun merak ettiği, Pamukoğlu’nun neden emekli edildiği. Bu sorunun tam bir yanıtı yok. Ama ipuçları mevcut.

Birinci iddia; zamanın Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş’le yaşadığı söylenen anlaşmazlıklar. Bunların da ne olduğu bilinmiyor. Aslında bilinmesi de çok gerekmiyor.

Çünkü Güreş o sırada TSK’nın komutanı ve onun emirleri geçerli. Pamukoğlu’na düşense bu emirle uymak. Zaten bu iddianın bir de çürük tarafı var. Osman Paşa Güneydoğu’da Tugay Komutanı olduğu zaman hala Albay rütbesinde idi ve Doğan Güreş tarafından özel olarak seçilip gönderilmişti.

İkinci iddia; zamanın Cumhurbaşkanı olan Süleyman Demirel ile ilgili.
Cumhurbaşkanı Demirel’in, İran sınırlarını da zorlayan, terör kampı çevrildiği ve 1 saat sürecek çatışma ile terör örgütünün çok ciddi bir darbe olacağı başlamış bir operasyonu, "iran ile iliskilerimize zarar verir" gerekçesiyle iptal etmesiyle başlayan ve daha sonrasında saldırıya uğrayan bir askeri karakolu ziyareti sırasında Demirel ile Pamukoğlu arasında dialoğun emeklilikte payı olduğu iddiasıdır.

Konuşma şöyledir;

Demirel: General bu kişilerin İran'dan geldigini ispatlayabilir misin?
Pamukoğlu : Nasıl?.. Nasıl yani?!
Demirel: Bunları bana ispatla ki ben bunlara birşey yapayım?
Pamukoğlu: Horoz dünyanın her yerinde horoz! Horoz resmi çizip, üzerine horoz yazmanın anlamı yok!

CEVABI KENDİ VERDİ
Peki bu tür spekülasyonlar bir yana Pamakoğlu’nun neden emekli edildiğine ilişkin somut bir bilgi var mı? Esasında var denebilir. Pamukoğlu her ne kadar bu sorulara açık ve kesin bir yanıt vermese de, pek bilinmeyen şu sözler kendisine ait;

Sanırım şöyle düşündüler. Biz bunu daha şimdi kontrol edemiyoruz. Bir de Korgeneral olursa iyice kontrol edemeyiz.”

Tabii bu iddia da işin bir cephesine ait ve çoktan kapanmış bir konu. Geri dönüşü de yok. Buna rağmen Pamukoğlu’nun fan kitlesi gittikçe genişliyor ve bir çok yerde “Pamukoğlu göreve” sözleri duyuluyor. Hatta direkt Pamuokoğlu adresli sitelerde bile bu başlıkla açılmış bölümler var.

GÖREVE DÖNMESİ MÜMKÜN MÜ?
Peki bu mümkün mü? Bu sorunun yanıtını Pamukoğlu yine kendisi veriyor; “Bizde böyle bir kanun yok, yani eski generallerin orduya dönmesi gibi. Sadece komşumuz Yunanistan'da geçerli bu.”

Bu sözler çok doğru. Pamukoğlu paşa göreve dönemez. Böyle bir yolun açılması imkansız olduğu gibi, çok yararlı olduğu da söylenemez. Çünkü “emir” böyle ve bu tür bir istisnanın arkasını kesmek zorlaşır. Ama şu mümkün. Paşa siyasete girebilir. Çünkü göründüğü kadarı ile seçmen kitlesi oluşmuş bulunuyor.
Cevapla
#2

Osman Pamukoğlu kesinlikle kıratçıların (baba, ana , paşa) harcadığı bir isimdir. Amerikaya nekadar yaltaklandığımız dönemler geçirdik ve bütün makamları kırat sarmıştı. Pkknın kökünü kazımak en azından askeri anlamda kimsenin işine gelmezdi çünkü amerika istemezdi çünkü planları uzun vadeliydi, çünkü BOP gelecekti, saddam gidecek amerika bölgede istediği sınırları çizecekti petrol olan kısımları kürtlerin yani en sadık dalkavukları olan barzani ve talabaninin hakimiyetine geçirecekti bu sırada yeniden çizilecek sınırlar için türkiyenin de bu oyunun içine çekilmesi lazımdı. felan filan... bilinen hikaye yani "Filler ve Çimen".... göze batan sivri bir ot hemen ezilmeliydi.... bu kadar basit!! yüzlerce harcanan ,insandan sadece çarpıcı bir örnek
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi