10 Kasım Direnme Günüdür!

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.75/5 - 20 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10 Kasım Direnme Günüdür!
#1

Onu yitireli 69 yıl oldu.
Her geçen gün yokluğu, haklılığı daha çok belli oluyor. Sanki yattığı yerden "Ben size demedim mi?" diyor. O, akıl, bağımsızlık, onur, insanlık simgesiydi. Tarihte onun kadar uzun -bir çağdan öbür çağa- atlayış yapan kaç kişi vardı?

İhaneti, irticayı, "bizi yutmak isteyen emperyalizm" i ve "bizi mahvetmek isteyen kapitalizm" i de o kadar iyi tanıyormuş ki, "İstikbalde dahi seni bu kıymetli hazineden mahrum etmek isteyecek dahili ve harici bedhahların olacaktır" diye uyardı. Ve dediği aynen çıktı!

O gün yer yerinden oynadı. Dolmabahçe'de, sıkışıklıktan 11 kişi ezilerek öldü. Ayın 19'unda cenaze Sarayburnu'ndan Yavuz zırhlısına götürüldü. İzmit Ortaokulu'nda son sınıf öğrencisiydim. " Üssü Bahri Kumandanlığı" iskelesinde bekleştiğimizde, saat 20.00 sularında, karanlıkta, 5 dakikada bir patlayarak yaklaşan top seslerini duyduk. Motorla iskeleye çıkarılan cenazeyi, önde "mülki ve askeri erkân", arkada biz öğrenciler, gara götürüp, Chopin' in Cenaze Marşı eşliğinde, son yolculuğunda Ankara'ya yolladık. Orada ağlamayan var mıydı, bilmem. Aslında, Türkiye ağlıyordu.

Ankara'daki törene dünyanın dört bir yanından gelen devlet, hükümet başkanları ve askeri birlikler katıldı. Çanakkale'de onunla çarpışan ve sağ kolunu yitiren Fransız General Gourrot , " Seni selamlamak için bir kolum daha var" diyerek katafalkın önünde sol kolu ile selam durdu!

Vahdettin' i kaçıran İngiliz Malaya zırhlısı, kendini bağışlatmak için İstanbul'a gelip selam durdu!

Etten kemikten bir ölümlünün yücelebileceği başka hangi yükselti olabilir?

Eroica Senfonisi'ni Napoleon' a ithaf etmiş iken onun imparator olması üzerine bunu " Büyük bir kahramanın anısına" diye değiştiren Beethoven , çağdaşı olsaydı, yapıtını Atatürk' e adamaz mıydı? Aradığı " kahraman "ı onda bulmaz mıydı?

Bir Rus tarihçi, kitabında dünyanın gelmiş geçmiş 10 kişisi arasına Atatürk'ü aldı. Ankara'daki Çin Büyükelçisi "Atatürk'ü Çin'de tanımayan yok gibidir. Atatürk, okullarda ders olarak okutuluyor. Atatürk tarih yarattı" diye konuştu. Küba'da onun anıtı dikildi. Fidel Castro " Atatürk en büyük devrimcidir!" dedi. Gelin görün ki, mum dibine ışık vermiyor. Atatürk'ün en büyük düşmanları, kendi ülkesinde!

***

Ne var ki, bugün ağlaşma günü değildir. 10 Kasım direnme günüdür!

Türkiye nereye gidiyor? Daha doğrusu, nereye götürülüyor? Çünkü emperyalizmin yaşandığı günümüzde hiçbir şey rastlantı değildir, boy hedefi ülke de, Ortadoğu'nun ortasındaki Türkiye'dir! Ne idik, ne olduk? Bağımsızdık, bağımlı olduk. "Birimiz hepimiz için, hepimiz birimiz için" diyor, "İmtiyazsız, sınıfsız, kaynaşmış bir kitleyiz" marşları söylüyorduk; imtiyazlı, sınıflı olduk. OECD ülkeleri arasında sosyal eşitlikte en gerideyiz (Moody's, 1990-1992 istatistikleri). "Dahili ve harici bedhahlar" var, iç ve dış düşman, işbirlikçiler var. Atatürk'ün yerine geçen Atatürk düşmanları 10 Kasım'da Anıtkabir'de dizi dizi dizilip "İzindeyiz" diyerek saygı duruşunda bulunacaklar! Ne yüzle?

Meşruiyet, her gün adım adım çiğnenmekte.. Devletin içine mollalar tıka basa doldurulmakta... Düşman vatanın bağrına hançerini dayamakta, Başbakan, Bush' tan alacağı yeni talimata hazırlanmakta... Nereye dek?

***

Kırmızı çizgi sadece Güneydoğu'da değil. Meşruiyetin sınırının saptanması da üniversiteleri, hukukçuları, baroları, YÖK'ü, sendikaları, kitle örgütleri... ile birlikte hukukun önünde... Meşruiyetin bekçileri, kadınıyla, gençliğiyle, Cumhuriyet mitinglerini dolduran milyonlarıyla, "Cumhuriyeti korumak ve kollamakla görevli" olanlarıyla bu meşruiyeti korumak durumunda... O meşruiyet çizgisi 27 Mayıs'ta Tahkikat Komisyonu ile çiğnenmiş ve İsmet İnönü tarafından " Siz ihtilali meşru kıldınız" biçiminde, doğru olarak değerlendirilmişti. Bugün de ufak, sessiz, sivil darbelerden tırmandırılan bir " Erdoğan Anayasası" Atatürk Cumhuriyeti ve meşruiyeti değiştirilmek isteniyor.

10 Kasım, ağlaşma değil, direnme ve Atatürk Cumhuriyeti'ni savunma günüdür. 70 milyon herkesin Anıtkabir'dekine verilecek bir hesabı vardır.


ALPASLAN BERKTAY

CUMHURİYET
[Resim: 7903atamizindeyizby5hs7ii4.jpg]

“Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
Bul
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  10 Kasım 1938 Ataürk'ün ölümü - 10 Kasım Atatürk'ü anma günü gamze33 2 139.615 10-11-2008, Saat: 22:39
Son Yorum: arachnanthe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi