Özel okullara kriz formülü

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.44/5 - 18 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Özel okullara kriz formülü
#1

En özel teşvik.Okul kuranlara arsa ve yatırım teşviki verilmesi için çalışma başlatıldı. Burslu öğrenciden vergi alınmaması için, taslak hazırlandı. Özel okullardaki öğretmenlerin 120 milyon TL'yi bulan SSK primlerinin düşürülmesi ve böylece okulların vergi yükünün hafifletilmesi hedefleniyor. 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında özel okullar, "sıfır zam" yapmayı planlıyo
Türkiye, farklı sektörlerde global ekonomik krizin etkilerini hissetmeye başladı. 2001 krizinde özel okul öğrencilerinin yüzde 16'sını oluşturan 40 bin çocuk, devlet okullarına geçmişti. Krizin üst gelir gurubunu etkilemesi endişesi, Milli Eğitim Bakanlığını ve sektör temsilcilerini tedbir almaya itti. Özel okul öğrencilerinin sayısındaki artış, yaşanabilecek sıkıntının boyutlarını da büyüttü. Ekonomik sıkıntı nedeniyle özel okul öğrencilerinin yüzde 16'sı bile devlet okullarına geçse bu, 60 bin öğrencinin etkilenmesi anlamına gelecek.
260 milyon TL'lik yatırım
Yönetmeliğe göre her yıl Ocak ayında yeni dönem zam oranlarını belirleme hakları bulunan özel okullar, öğrenci kaybı korkusu nedeniyle bu yıl zam yapmama sinyali verdi. Milli Eğitim Bakanlığı da krizin etkileri derinleşirse özel okullardan devlete geçen öğrencilerin yaklaşık maliyetini yeni derslik, öğretmen ücreti olarak 260 milyon TL olarak hesaplıyor. En az 200 milyon TL'lik derslik açığı ortaya çıkacağı hesaplandı.
Genel Müdür Küçük: "Çok endişeliyim"
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, "Özel okulların genel eğitimdeki yeri 2.7'dir. Dünyadaki kriz Türkiye'yi de etkiliyor. Şu anda özel de 390 bin öğrenci var. 2001'de 40 bin öğrenci kaybedildi. 3 yıl sonra bile bu açık kapatılamadı. Yine yüzde 16'lık azalma olursa, bu kez 60 bin öğrenciyi kaybedeceğiz. Bu okullarda okuyanlar sokağa gitmeyecek, devlet okullarına gelecek. En az 2 bin dersliğe ihtiyacımız olacak. 1 dersliğin maliyeti 100 bin lira. En az 200 milyon liralık bina ve 2 bin 500 öğretmen görevlendirmesi için 60 milyon lira harcamamız gerekecek. Yakıt ve
benzeri masraflarla devletimiz önemli bir kayba uğrayacaktır. Önümüzdeki yıldan çok endişeliyim" diye kaydetti.
Okulların yüzde 55'i boş
Özel okulları karlılığından vazgeçerek öğrencilerini kaybetmemeye davet eden Genel Müdür Küçük, "Özel okullarımız, şu anda karlılık yerine durumunu korumaya çalışıyor. Önümüzdeki yıl mutlaka devreye teşvik girmelidir. Bunun da olacağını düşünüyorum" dedi. Özel okullarda, okul öncesinde yüzde 48, ilköğretim de yüzde 52 ve ortaöğretim de yüzde 33, genel doluluk oranının ise yüzde 45 olduğunu kaydeden Küçük, 450 bin öğrenci okutulabilecek yüzde 55'lik bir oranın özel okullarda boş olduğuna dikkat çekti.
"Teşvik mutlaka olacak"
Özel okullar boş dururken, devletin yeni okullar yaptığını vurgulayan Genel Müdür Mehmet Küçük, "Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Gelişmiş ülkelerdeki gibi bizde de mutlaka teşvik olacak. Ancak bu bir hizmet satın alma olmayacak. Birçok ülke artık, özel okul yapana arsayı mutlaka tahsis ediyor. Hatta özel okulun binasını yapan ülkeler de var. Sigortaları karşılayan ülkeler var. Özel okullardan vergi alan ülke sayısı çok az. Özeldeki öğretmenlerimizin 120 milyon TL tutan SSK gideri, yapmamız gereken derslik parası kadar bile tutmuyor. Kriz döneminde bir şeyler yapılabilirse yapılacak. Teşvik olacağı için, özel okullardaki öğrenci sayısı kesinlikle artacak" diye kaydetti.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Şansın bilimsel analizi ve kriz IQ'su asi cafe 0 1.348 05-02-2009, Saat: 12:50
Son Yorum: asi cafe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi