İşte gerçek metrobüs

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.95/5 - 21 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İşte gerçek metrobüs
#1

Şoförsüz de hareket edebiliyor... İlk seferinden tam not!

Yol çalışmaları bütün hızıyla sürerken, İstanbul için Hollanda'da özel üretilen gerçek metrobüsler İETT garajında yerini aldı. Phileas markası taşıyan 26 metrelik araçların en büyük özelliği, konforu ve yüksek sayıda yolcu taşıması. 70 kilometre hızla hareket ediyor, durağa yanaştığında kapılar iki taraftan da açılabiliyor. 350 kişi kapasiteli metrobüs, dizel yakıtla çalışıyor. Ancak frenleme ve durağa yanaşma sırasında lastiklerde biriken elektrik enerjisi devreye giriyor. Böylece yüzde 40'a varan tasarruf sağlanıyor. Manevra kabiliyeti çok yüksek olduğu için dönüşlerde ve rampadan inişte herhangi bir sorun yaşamıyor.

Zaman Gazetesi'nden Yasin Kılıç'ın haberine göre Avcılar'daki İETT garajında başlayan deneme seferinin problemsiz tamamlanması İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk'ü mutlu etti. Proje ilk açıklandığında bazı kesimlerin mesafeli yaklaştığı metrobüs sisteminde büyük başarı sağlandığını belirten Öztürk, E-5 hattında trafiğin önemli ölçüde rahatladığını kaydetti. Şubat ayında açılacak Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme etabında sefere başlayacak metrobüsler, 'lastik tekerlekli tramvay' olarak isimlendiriliyor. Yolcu taşımaya hazır 20 araç için Ulaştırma Bakanlığı'ndan sefer izni alındı. İETT şoförlere de özel eğitim veriyor. Metrobüsleri kullanacak 50 kişi, teorik derslerin ardından eğitimcilerin denetiminde pratik yapıyor.

Yapımına 2007 yılı başında başlanan 18,3 kilometrelik Topkapı-Avcılar hattının sekiz ay gibi kısa sürede tamamlanarak 17 Eylül 2007'de açıldığını belirten İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, "Bu mesafedeki seyahat süresi 22 dakikaya indi. Hat, Avrupa yakasında Beylikdüzü'ne, Anadolu yakasında Söğütlüçeşme'ye kadar uzatılacak. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasındaki 50 kilometrelik mesafe 80 dakikaya inecek." ifadesini kullandı. Ardından de İstanbullular'a yeni bir müjde verdi: "Aksaray-Milliyet Sitesi, Beşiktaş-Levent, Bostancı-Söğütlüçeşme, Edirnekapı-Vezneciler ve Kozyatağı-Tuzla arasında da metrobüs sistemi kurulacak." dedi.

Dünyanın değişik metropollerinde benzer uygulamaları bulunan metrobus sisteminin olmazsa olmaz üç parametresi var. Hızlı ulaşım (30 saniyede bir sefer aralığı), mevcut ulaşım hatlarıyla entegrasyon ve konfor. Yatırım ve işletme maliyeti diğer raylı sistemlerden daha düşük olan ve kısa sürede devreye girebilen metrobüs, seyahat süresini kısaltarak yolculara zamandan tasarruf sağlıyor. Araçlar kendilerine ayrılan özel yolda ilerlediği için kaza riski azalıyor. Araçlardaki çevreci motorlar sayesinde hava kirliliği azalıyor ve yakıt tasarrufu sağlanıyor. Ayrıca durağa sıfır yanaşma özelliği, engelli yolcuların seyahatlerini kolaylaştırıyor.

Şoförsüz de hareket edebiliyor

Hibrit motorlu araçlar, frenleme sırasındaki enerjiyi depoluyor. Böylece yüzde 25 ile 40 oranında yakıt tasarrufu sağlanıyor. Araçlardaki dizel motor, egzoz emisyonunu düşürerek çevre kirliliğini azaltıyor. Uydu bağlantılı takip sistemi ve tüm tekerleklerin yengeç hareketi yapabilmesi sayesinde şoförsüz de hareket edebiliyor. Düz yolda 85 km/saat hıza erişebiliyor. İstanbul için özel olarak üretilen 2,5 metre genişliğinde, 26 metre boyundaki metrobüs, 230 yolcu (52 oturan, 178 ayakta) taşıma kapasitesine sahip. Kaportası normal araçlara göre yüzde 40 oranında hafif olan araçlar 20 yıl garantili. İstasyona sağdan ve soldan yanaşabiliyor. Kapıları açıkken hareket etmiyor. Duraklara tam yanaştığı için engelli vatandaşların seyahatlerini kolaylaştırıyor. Araç, tavandan soğutma sistemine sahip.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla
#2

rsım varsa resımde koyarmısın adalı
Cevapla
#3

herşeyi birilerinden bekleme kendin araştırmayı yapmayı dene emin ol yaparsın;)
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İŞTE HIZLI TRENİN FİYATI asi cafe 0 1.681 11-03-2009, Saat: 19:10
Son Yorum: asi cafe
  Metrobüs arızalanınca... asi cafe 1 1.431 06-03-2009, Saat: 13:38
Son Yorum: efsane191905
  Yılmaz Güney'le ilgili şok gerçek asi cafe 0 1.261 09-01-2009, Saat: 15:29
Son Yorum: asi cafe
  Vahşetin arkasındaki korkunç gerçek asi cafe 0 1.438 25-12-2008, Saat: 12:12
Son Yorum: asi cafe
  'Şalvar Davası' gerçek oldu asi cafe 1 1.755 19-12-2008, Saat: 18:28
Son Yorum: athenakolikdevrim

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi