36 Yıl Sonra...Deniz - Yusuf ve Hüseyin....

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.53/5 - 15 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
36 Yıl Sonra...Deniz - Yusuf ve Hüseyin....

Biraz gecikmeli de olsa anma haberini buraya koymak istedim. 6 Mayıs günü yani Hıdırellezde bundan 36 yıl önce darağacında soldurulan 3 fidanı unutmayın ve unutturmayın istedim.
Bir misal vereyim istiyorum; Mustafa Kemal İzmir'in işgalinden sonra Aydın ve Manisa'nın da işgal edilmesi üzerine Havza'da bir konuşma yapar, halka seslenir. Uyanınız! der. "kanlı kavaklar" olun. der. Bağımsızlık elden gitti mi sana geri veren olmaz. der....
İşte kanlı kavaklar... Tek istedikleri Tam Bağımsız Bir Türkiye Cumhuriyeti.... Hala aynı şeyleri isteyen bizler en azından onları saygıyla anmalıyız diyorum...
'Üç fidan' bu yıl daha çok 'hatırlandı'

Karşıyaka Mezarlığı'nda mezarların başına yanan sigaralar bırakıldı.

06/05/2008
68 kuşağının önemli isimleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilmelerinin 36. yıldönümünde mezarları başında anıldı.

ANKARA - 68 öğrenci hareketinin simge isimleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ölümlerinin 36. yıl dönümümende mezarı başında düzenenlenen törenle anıldı. Yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen anma törenine 'Hatırla sevgili' dizisinin de Deniz Gezmiş'i canlandıran Barış Koçak, Yusuf Aslan'ı canladıran Murat Zuphi ile Disk yöneticisini canlıdıran Oktay Gürsoy katıldı. Sanatçı Burak, Deniz Gezmiş'in mücadelesi başarıya olsaydı Türk halkının yaşadığı sefaletini ortadan kalkacağını kaydederek"Deniz Yasaşaydı Cumhurbaşkanı olurdu"dedi.

Son sözleri tekrarlandı

6 mayıs 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşları Karşıyaka mezarlığında düzenlenen törenle anıldı. Törene çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilci ile öğrenci dernekleri katıldı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı anma töreninde saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardında, katılımcılar hep bir ağızdan Deniz, Yusuf ve Hüseyin'in idam sehpasındaki son sözleri tekrarlandı.

Amaçları tam bağımsız Türkiye

İlerleyen yaşına rağmen Denizlerin avukatı Halitn Çelenk ve eşi Şekife Çelenk anma törenine katıldı. Çelenk burda yaptığı konuşmada Deniz Gezmiş ve arkadaşların tam bağımsız Türkiye için mücadele ettiklerini anlattı. Çelenk "Deniz Gezmiş yaşamış olsaydı işçilerin başında 1 Mayısta Taksimde girerdi. En büyük amaçları tam bağımsız Türkiye oldu"diye konuştu.

Deniz, Deniz gibi...

Anmaya, 'Hatırla Sevgilisi' dizisinin oyuncaları Barış Koçak, Murat Zuphi ile Oktay Gürsoy da katıldı. Dizi oyunucları yoğun ilgi gördü. Gençlerin oyunucularla adeta fotoğraf çekme yarışına girdikleri gözlendi. Dizi de Deniz Gezmiş'i canlandıran Koçak, Radikal'e yaptığı açıklamada,ilk defa anmaya geldiğini ve gördüğü manzara karşısında çok etkilendiğini anlatarak "Oyuncu olamama rağmen Deniz olmak istiyorum. Onun düşüncelerini paylaşıyorum. Onu canlandırmaktan gurur duyuyorum. Türkiye'de hiç bir partiye oy vermedim ve siyaset anlayışlarını beğenmiyorum. Denizler'in mücadelesi başarıya ulaşmış olsaydı, Türkiye mahkum olduğu sefaletten kurtulurdu ve o kesin Cumhurbaşkanı olurdu. Dize de en çok idam sehpasında götürülmem sırasında duygulu anlar yaşadım"dedi. Koçak, öğrencilik yıllarında babasının telkinleri ile öğrenci olaylarına karışmadığını da sözlerine ekledi.

Yusuf korkmadı

Yusuf Aslan'ı canlandıran sanatçı Zuphi ise, 12 Eylül Askeri darbesinin izlerini birebir yaşadığını belirterek "Gençler bir dönem Polat Alemdar olmak istediklerine tanık oluyordum. Ama şimdi farklı bir manzara ile karşı karşıyayım. Çok mutluyum, yeni kuşak gümbür gümbür geliyor"dedi. Dizide Yusuf Aslan'ın teslim olma sahneseni beğenmediğini dile getiren Zuphi "Hep söyledim Yusuf öyle teslim olmazdı. Ama dizede Yusuf korkmuş gibi gösterildi. Bunu eleştirdim"diye konuştu. Oktay Gürsoy'da oynadıkları dizinin burdaki kalabalıığın toplanmasında etkili olduğunu ifade etti.

Yanan sigara bıraktılar

Yapılan konuşmaların ardında, kalabalık kortej halinde yürüyüşe geçerek, sloganlar eşliğinde Deniz Geçmiş'in mezar başına gelerek karanfiller bıraktı. Hatırla sevgilisinin sanatçılarıda, mezar başında birer sigara yakarak mezar başına koydular. Bu yıl ki kutlamalarda liseli öğrencilerin yoğunlukta olması ve Deniz Gezmiş fotoğrafların yer aldığı tişörtlerle anmaya katılması dikkat çekti."
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)

DENİZLERİN TÜRKÜSÜ..

olur mu ecelsiz üç canı almak

olur mu gülleri dalından kırmak

utansın karanlık utansın toprak

ağlasın gökyüzü kızarsın şafak

üç yürek üç fidan üç güzel insan

devrimin üç gülü dillere destan

deniz'im oy yusuf'um oy yoldaşım oy hüseyin'im oy

zamanın gündüze çaldığı bir şafak

ilkbaharı sonbahara çevirdi 6 mayıs

dünyanın dönüşüyle ölüme aktı zaman

güneş süsü verilmiş cellat

bembeyaz karanlığa alıp götürdü canları

ve üç deniz üç yusuf üç hüseyin

üç yürek üç can üç sonsuz

yürüdüler darağacına korkusuz

adımları hapsedilse de yargısız

asılır mı bu üç yürek

deniz'lerin ,yusuf'ların ,hüseyin'lerin türküsüdür bu

dalgalar, meydanlar ve dağlar söyler bu türküyü

baldırandır yüreğimizdeki ey yoldaş

gölgesiz ve kefensiz gidenlerin türküsüdür bu

ağıtsız, ağlamaksız, halaylı, türkülü uğurlarız gidenlerimizi

şimdi savurup bütün hüzünleri köhne bir zamana

meydan okumak.zahir aynalara

ilkbaharda kanayan bir yaprak misali

savrulmak özgürlüğe esen rüzgarla

bir şarkı, bir şiir, bir ıslık ve bir rüzgar selamıyla gidenlerin

deniz'lerin yusuf'ların hüseyin'lerin türküsüdür bu.

Kemalizmin ve bağımsız Türkiye nin savunucuları size minnettarız saygıyla anıyoruz.UNUTMADIK,UNUTTURMAYACAĞIZ,UNUTTURAMAZLAR!...
-----
[Resim: 7903atamizindeyizby5hs7ii4.jpg]

“Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
Bul

temiz kalan tek yerdir devrim
bütün bir yıl
kirlenen duvarda
ama görebilmek için
asıldığı çividen indirilmelidir
yaprakları biten takvim

zorbalara direnmektir devrim
bir çocuğun
annesinin çantasından aldığı paraları
altına gizlediğini söylememiştir dövülen hiçbir halı

içinde yaşamaktır devrim
dikiş kutusunun
ve toplu iğneler gibi
bir arada olmayı gerektirir
karşı koyabilmek için zulmüne
makas denilen patronun

gece ışıklar arasında koşmaktır devrim
ateş böceklerini
yakalamak isteyen cocukların
peşine takılır gün gelir
yanıp sönen mavi ışıkları
polis arabalarının

kağit bir gemidir devrim
bütün gemiler
hurdaya çıksa da sonunda
taşıdığı özgürlük şiiriyle
batmadan yüzer nicedir
dünya sularında

kim bilir kaç yunus görmüş
kaç deniz gezmiş...

-sunay akın-

[Resim: denizqz0.jpg]
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)

bir zamanlar polat olmak istiyorlardı simdi deniz olmak istiyorlar nerde o günler yok öle bişey bence cok az sayıda bence keske daha cok olsa ama bu ülke ne önceden izin verdi ne simdi izin verir keske verse

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  'Son Padişah'tan sonra çok konuşulacak bir pankart daha... gamze33 0 2.220 10-03-2009, Saat: 0:09
Son Yorum: gamze33
  Deniz Feneri'nden açıklama geldi asi cafe 0 1.493 14-02-2009, Saat: 11:04
Son Yorum: asi cafe
  Sandık açıldıktan sonra sokağa çıkamayacaklar!’ gamze33 0 1.397 11-02-2009, Saat: 21:16
Son Yorum: gamze33
  Sarı Zeybek'ten sonra 'Mustafa' belgeseli gamze33 7 3.965 30-10-2008, Saat: 1:19
Son Yorum: BöCeK
Oku Tam 4 gün sonra darbe olacaktı! arachnanthe 1 1.471 03-07-2008, Saat: 20:19
Son Yorum: civanpercemi

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi