BEYNİMİZ HAFIZAMIZI İSTEMLİ OLARAK SİLEBİLYOR

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.58/5 - 19 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BEYNİMİZ HAFIZAMIZI İSTEMLİ OLARAK SİLEBİLYOR
#1

Yapılan yeni bir çalışmada, beynimizin hatırlamak istemediğimiz olayları istemli olarak bilinç dışına atabildiği belirlendi.

Science’ın 13 Temmuz sayısında yer alan çalışmanın, insanların hafızalarını ne kadar iyi kontrol ettikleriyle ilgili tartışmalara son verebileceği açıklandı.

Yapılan çalışmanın ayrıca, geçmişte yaşanan travmatik olayların neden olduğu post travmatik stres bozukluğu, kronik anksiyete, depresyon, fobi ve obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik hastalıkların tedavisine de yardımcı olabileceği belirtildi.

Colorado Üniversitesi’nden araştırmacı Brendan Depue açıklıyor: “Yaşadıkları olayları hafızalarından silme konusunda problem yaşayan kişilerde bu tür psikolojik sorunlar görülebiliyor.”

İnsanların istemli olarak hafızalarını silme yeteneklerinin araştırıldığı çalışmada, katılımcılara 40 çift fotoğraf gösterildi. Fotoğraflarda yaralı asker, boş bir elektrikli sandalye, veya korkunç bir trafik kazası gibi üzücü sahnelere yer verildi. Daha sonra katılımcılardan “düşün/düşünme” egzersizlerini yapmaları istendi. Sonuç olarak, katılımcıların düşünmek istemedikleri fotoğrafları hatırlamakta güçlük yaşadıkları tespit edildi.

Peki beynimiz bunu nasıl yapıyor? “Düşün/düşünme” egzersizi sırasında çekilen fMRI beyin görüntülerinde, kognitif kontrolün merkezi olarak bilinen prefrontal korteksin daha aktif olduğu belirlendi.

Depue, ayrıca bir fotoğrafı hatırlarken normalde aktif olan görsel korteks bölgesinde deaktivasyonun belirlendiğini açıkladı.

Hafıza ve duygu merkezi olan hippokampüs ve amigdala bölgelerinde de “düşünme” testi sırasında yavaşlama olduğunu belirten Depue, travmatik olayları bastırmak için beynimizin gücünden yaralanabildiğimiz ölçüde, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde daha fazla yol alabileceğimizi düşünüyor.
kaynak:realAge
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi