JİTEM sorgu odaları müze oluyor

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3.08/5 - 13 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
JİTEM sorgu odaları müze oluyor
#1

Diyarbakır'ın 5 bin yıllık İç Kale'si açık müze oluyor
Diyarbakır'da yıllarca Adliye Sarayı, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ve Saraykapı Cezaevi olarak kullanılan 5 bin yıllık tarihi İç Kale, açık müze oluyor. Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM)'in sorgu merkezi olduğu iddia edilen iç kalede, ilk çağa ait eserler sergilenecek ve yılda 2 milyon turiste hizmet verecek.
ç kale, 22 Nisan 1994 yılında M. Şerif Avşar isimli esnafın kaçırılması ve Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülmesi ile adını duyurmuştu. İddialara göre 1987 ile 1998 yılları arasında Saraykapı semtinde bulunan Diyarbakır Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ek binalarında faaliyet yürüten JİTEM'de, sırasıyla Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklu bulunan Albay Arif Doğan, Binbaşı Cem Ersever ve evinde intihar eden emekli Binbaşı Abdulkerim Kırca gibi önemli isimler burada komutanlık yaptı.
Dünya müzesine dönüştürülüyor
Hurriler döneminde günümüzden 5 bin yıl önce kentin ilk yerleşim birimi olarak kullanılan İç Kale, kentin yönetim merkezi oldu. Milattan 3 bin yıl önceye ait yapıların da bulunduğu İç Kalede Artuklu Sarayı, 3. yüzyıldan kalma Saint George kilisesi ve Osmanlı dönemine ait çok önemli yapılar bulunuyor. Romalılar döneminde kullanıldığı varsayılan anfi tiyatro ve hamamları ortaya çıkartmak için önümüzdeki günlerde kazı çalışması başlatılacak.
Diyarbakır'ın gerçek yüzünü ortaya çıkartacaklarını ifade eden, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk; valilik ve Çekül Vakfı ile yapılan protokol gereği başlatılan çalışmalar sonrası tarihi yapıların özgü dokusunun ortaya çıkarılacağını söyledi. İç Kale sarayının dünya standartlarına uygun arkeolojik bir müze haline dönüştürüleceğini belirten Tevfik Arıtürk " En son Adliye sarayı, Cezaevi ve Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı olarak kullanılan tarihi yapıların bulunduğu burası arkeolojik müzeye dönüştürülecek. Bu proje ile dünya yeni bir müzeye kavuşacaktır. Yerli ve yabancı turistlerin büyük bir ilgisini çekeceğini düşünüyoruz" dedi.
Yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olacak restorasyon çalışması ile erkeoloji müzesine dönüştürelecek kalede, yılda 2 milyon yerli ve yabancı turist ziyaretçi hedefleniyor.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  "Eşimi Saddam'a JİTEM gönderdi" asi cafe 0 1.494 30-01-2009, Saat: 10:52
Son Yorum: asi cafe
  bakın ülkede neler oluyor asi cafe 0 1.665 29-11-2008, Saat: 11:10
Son Yorum: asi cafe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi