02-03-2009, Saat: 18:26
Cerrahpaşa Androloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat ileri yaşlarda erkekleri bekleyen en önemli 2 tehlikenin Prostat ve Cinsel Fonksiyon Bozuklukları olduğuna dikkati çekiyor. Prof Hattat, bu hastalıkları erken telhis ve tedavi edebilmek için her erkeğin 40 ‘lı yaşlardan itibaren yıllık kontrollerini ihmal etmemesi gerektiğini vurguluyor.
Prof. Hattat şöyle devam ediyor ‘40’lı yaşlardan itibaren erkeklik hormonu testosteron düzeyindeki göreceli azalmaya paralel olarak , fiziksel, işlevsel ve ruhsal değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Her yıl düzenli olarak yaptırılacak üroandrolojik check-up ile riskleri minimize etmek mümkündür. İster cinsellikle ilgili, ister prostat ve üriner sistemle ilgili olsun herhangi bir hastalığın ilerlemesinden sonra hekime başvurmak tedaviyi güçleştirmektedir.
Önemli olan, hastalıkların belirti vermeden önce teşhis edilmesi ve tedaviye bir an önce başlanmasıdır. Üroandrolojik check-upta cinsellikle ilgili olabilecek organik etkilenmelerin veya hormonal bir problemin olup olmadığına ve eğer böyle bir sorun saptanırsa hormonal tedavinin verilip verilemeyeceğine bakılmaktadır.
Testosteron hormonunun düşmesi libidoyu, yani cinsel isteği ve performansı azaltır.
Bu hormonun takviyesi, ancak prostatta kesinlikle testosterona karşı bir etkilenme meydana gelip gelmeyeceğinin belirlenmesiyle mümkün olabilir. Bu nedenle erkeklerin 40 yaşından sonra her yıl üroandrolojik check-up’tan geçmeleri son derece önem taşımaktadır.
‘Yapılan araştırmalar erkeklerin 6’da birine prostat kanseri tanısı konduğunu, prostat kanserinin erkeklerde en fazla görülen iç organ kanseri olup, akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanserden ölüm nedeni olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, özellikle prostat kanserinin erken dönemlerinde çok sinsi bir hastalık olduğuna ve kişide kanserle birlikte prostat büyümesi ve buna bağlı şikayetler mevcut değilse kanserin hiç bir belirtisi bulunmayabileceğine dikkati çekiyor.
Prof. Hattat, prostat kanserinin erken safhasında teşhis edilirse, doğru ve yerinde bir tedavi ile iyileşme şansı yüksek bir hastalık olduğuna ve gelişmekte olan teknoloji , küçük müdahaleler ve minimum yan etkilerle iyileşme sağlanabildiğini belirtiyor.
Aynı şekilde ilerleyen yaşla birlikte çok sık rastalanan diğer bir sorun: cinsel arzuda azalma ve sertleşme sorunu. Çalışmalar bu hormon düzeyinin her yıl %1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koyuyor. Prof. Hattat, Andropozun menopozdan en önemli farkını şöyle özetliyor: ‘Andropozun menapozdan en önemli farkı, erkeklerin hormonal değişimleri yıllar içinde yavaş olarak yaşaması ve ömrünün sonuna dek cinsel istek ve aktivitesini sürdürebilmesi hatta ileriki yaşlarda çocuk sahibi olabilmesidir.
Erkekte ilerleyen yaşla birlikte testosteron hormonundaki azalma ve hormonal bu değişiklikler sonucu cinsel arzuda azalma ve sertleşme sorunları ortaya çıkabilir. Bununla beraber diyabet, hipertansiyon, kolesterol seviyeleri, merkezi sinir sistemi hastalıkları, sigara alkol kullanımı gibi faktörler de erken yaşlarda dahi cinsel fonksiyon problemleri çıkmasına sebep yaratan faktörlerdir. Önemli olan üroandrolojik check-up ile gereken psikolojik ve fizyolojik değerlendirmelerin yapılarak sebebin ortaya konması ve buna göre tedavinin yapılmasıdır.'
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...