Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.41/5 - 27 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
#1

Yaşadığımız dünyadaki varlıklardan kendimize en yakın gördüklerimiz hayvanlardır. Hareketleri, bakışları, duruşları canlılıkları ile biz insanlara hep yakın olmuşlardır onlar. Çoğumuz evimizde evcil hayvanlar besleriz. Bir çoğumuzun geçim kaynağı hayvanlardır. Hepimiz hayvanların bize olan yakınlığını daha iyi görmek isteriz. Özellikle onları doğal hayatın içerisinde görmek insana büyük mutluluk verir. Ancak biz doğa düşmanı insanlar!, ormanları yok ederek doğal yaşam dengesini bozmuşuz. Bu yüzden hayvanları doğal ortamlarında, yeşil ormanların içinde, mavi suların derinliğinde görmemiz özel bir gayret olmadıkça çok zor.

Sizi doğal bir hayatın içerisinde hayvanlar alemine yolculuğa çıkarmak isterdim. Ancak bu mümkün değil. Ama yinede sizi hayvanlar alemine bir yolculuğa çıkaracağım Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde. Öncelikle şunu belirteyim ki Hayvanat bahçesi bazılarımız için Hayvan hapishanesi olarak düşünülebilir. Gaziantep hayvanat bahçesi bin dönümlük bir arazi üzerinde hayvanların doğal ortamına yakın bir şekilde yapılmış. Şuanda beş yüz dönümlük bir alan hayvanlara tahsis edilmiş durumda. Hayvanat bahçesi Burç ormanlarının içerisinde bulunmakta. Burç ormanlarında çam ağaçlarının altında kebap yelleyen insanların arasından geçip hayvanat bahçesinin yolunu tutuyoruz. Fotoğraf makinelerinizin pozlarının çok olmasına dikkat edin.

Hayvanat bahçesi görevlilerinden Özgül Yazıcı hanımla hayvanat bahçesini dolaşacağız. Özgül hanım ziraat mühendisi olarak burada çalışıyor. İlk geldiği gün hayvanlardan çok korkarmış. Müdürleri “burada çalışırsan hayvanlardan korkmamayı öğrenmen gerek” diyerek odasına bir timsah ve piton yılanı bırakmış. İlk başlarda korkan Özgül hanım hayvanları beslemeye başlayınca onlardan zarar gelmeyeceğini görmüş. Artık korkularını aşmış, hayvanlardan zarar gelmeyeceğini öğrenmiş. Hayvanat bahçesini gezmek için en az iki saat ayırmanızı öneririm. Bahçeyi gezmek için üç alternatifiniz var. Ister traktörle çekilen tren vari bir araç, isterse fayton, yada yürüyerek gezebilirsiniz. Hayvanat bahçesine girdiğimizde ilk gözümüze çarpan açık havuz. Burada Kuğular, ördekler, Mandarin Ördeği, pelikan cinsi perde ayaklı hayvanlar bulunuyor. Havuzun içerisinde havaya doğru su püskürten fıskiyenin altında yüzen hayvanların keyifleri keyfinize keyif katıyor. Dünyada ender bulunan koruma altındaki siyah kuğulardan burada da var. Burası Fotoğraf makinenizi kullanmaya en elverişli yer. Havuzun hemen sağına düşen bölümde maymunlar var. Onları ziyaret ederken Babun maymunlarına dikkat etmenizi öneririm. Bu maymunlar ata erkil bir aile yapısına sahipler. Dişi Maymunlar erkek maymun izin vermedikçe yemeklerine başlamıyor. Bu sebeple önce erkek karnını doyuruyor, sonra dişiler erkeğin izni ile yemeğe başlıyor. Maymunlar bölümünde 8 tür 32 maymun var. Beş adet de şempanze bulunmakta.

Maymunların dünyasından çıkıp su altı dünyasına geçmeye ne dersiniz. Çeşit çeşit balıklar doğal ortama uygun şekilde dizayn edilmiş akvaryumlarda yüzüyorlar. Deniz balıklarının suyu Akdeniz’den getirilmiş. 21 adet akvaryum var. Bunların 18’i tatlı su, üç tanesi de deniz balıkları için ayrılmış. Balıklar Hint okyanusu ve amazonlardan getirilmiş. Akvaryumu gezerken ince ve şeffaf özellikleri ile Cam/ Buz balıklarına dikkatinizi çekerim. Bu balıkların kılçıkları dışardan görünüyor. Balığın kılçığı hariç bütün organları baş kısmında bulunuyor. Akvaryumun içerisinde yanan ışıklar haricinde salonda ışık yok. Bu şekilde denizaltı havası verilmeye çalışılmış. Şimdi kuş seslerinin bol, kanat çırpıntılarının az olduğu kuş kafesine giriyoruz. “Keşke bu hayvanlarla bir ormanın derinliğinde baş başa olsaydık” diyorsunuz. Burada papağanları, bülbülleri, turnaları, taçlı turnaları, leylekleri, kanaryaları görmeniz mümkün. Bu arada Angut kuşunun ilginç bir özelliğini keydedeyim. Bu kuşlar tek eşlilik ilkesine bağlılar. Öyle ki eşleri öldüğünde onların başında yas tutuyorlar. Eşlerinin ölümünden sonra başka bir eş edinmiyorlar.

Kuş cenneti diyebileceğimiz bu kafes kanat çırpmayı seven kuşlar için bir hapishane olsa da biz insanların çok sayıda türü görmeleri için bir fırsat. Kuş kafesinin hemen altında kümes hayvanları diyebileceğimiz hayvanlar var. Bıldırcınlar, tavuklar, sülünler burada yaşıyorlar. Yine büyük bir kafes içerisinde dişilerine kur yapan Tavus kuşlarının açılmış kanatları bizleri büyülüyor. Kuşlara gelmişken yırtıcı kuşlar için yapılmış kafese de bakmakta yarar var. Kartallar, baykuşlar, akbabalar, şahinler biraz daha sakin yere çekilmiş keskin gözlerle etrafı süzüyorlar. İnsanların meraklı bakışları onları fazla etkilemiyor. Güzel görünümlü kuşlar ve balıklar dünyasından çıkıp vahşi dünyaya, oradan da büyük ormanların sakinlerine doğru yol alacağız. Hayvanat bahçesinin geniş olmasından iki bölüme ayrılmış gibi. Kuzeyde yırtıcı hayvanlar, Aslan, kaplan leopar, kurtlar bulunmakta. Güneyde ise daha sakin karacalar, alageyikler, dağ keçileri, lamalar, ceylanlar yeralıyor. Hayvanlar arasında bu şekilde bir ayrımın yapılmasındaki amaç onların birbirlerinin kokularını ve seslerini duymalarını engellemekmiş. Özelikle ceylanlar etraflarında yırtıcı hayvan kokusu ve sesi aldıklarında strese giriyorlarmış. Çiftleşmekten çekiniyorlarmış. Alageyiklerin ilginç bir özellikleri var. Bunların boynuzları her yıl mart ayında kırılıyor. Yenisi çıkıyor. Yeni çıkan boynuzla beraber bir çatal ya da halka daha büyük oluyor. Bu da onların yaşlarını gösteriyor. Onların yanında timsahlar ve yılanlar için özel bir bölüm var. Yılan fobisi olanlar camın arkasından gördükleri yılanlara yakın olmanın heyecanını hissederek korkularından uzaklaşabilirler. Develeri, başlarını göğe kaldırmış zürafaları, Tibet öküzlerini görmeniz mümkün. Atlar bölümünde Midilli atları boyları ile dikkatinizi çekecektir. Onları filimlerde de görmüş, hep üzerlerinde olmak istemişsiniz ama, fırsat bulamamışsanız, bu fırsatınızı burada değerlendirebilirisiniz. Atlara binmek için özel bir alan yapılmış; meraklıları için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Bütün hayvanların hem yazlık hem de kışlık olmak üzere barınakları bulunmakta. Tropikal hayvanlar sıcak istedikleri için onların bölümleri alttan ısıtmalı.

Hayvanat bahçesi meraklılarına son bir müjde verelim. Özellikle denize meraklı Yunus severlerin sevineceği bir haber. Yeni yapılacak büyük bir havuzda yunus balıkları sizler için gösteri yapacak.

Hayvanları gördünüz, saatler geçti yoruldunuz. Dinlenmeniz, bir şeyler atıştırmanız gerektiğini düşündüğünüzde hayvanat bahçesinin en yüksek yerinde ağaçların arasında bulunan Lokanta- Kafede bir şeyler yiyebilir, çayınızı yudumlayabilirsiniz. Etrafınızda hayvanlar, burnunuzda Çam kokuları, ciğerlerinizde bol oksijen ve önünüzde Gaziantep’ten bir kesit manzara. Sizi bu güzellikler içinde bırakıp ayrılırken, hayvanlarla insanlar alemi arasındaki bir farklı bize eşlik eden Özgül hanımın gözlemi ile verelim. İnsanlar arasında en süslüleri ve bakımlıları kadınlardır. Hayvanlar aleminde ise en gösterişli ve süslü hayvanlar erkeklerdir. 250 tür ve 4000 binden fazla hayvanla Gaziantep hayvanat bahçesi meraklı yüzlerce ziyaretçisini her gün ağırlıyor. Gaziantep’i gezmek için uzun zaman ayırmanız gerekir; ama tavsiyem hayvanat bahçesini gezmek için mutlaka bir gününüzü ayırın, Pişman olmayacaksınız.

alıntıdır.
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla
#2

[Resim: hayvanatbahcesiusttenuz5.jpg]

[Resim: hayvanatbahcesihavuziy1.jpg]
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi