01-02-2009, Saat: 12:08
Herkes dinleniyor mu sorununa Bakan Binali Yıldırım merak edilen cevabı verdi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Herkes dinleniyor" demenin vatandaşlar üzerinde panik havası yarattığını belirterek, "Telefonda yılda 105 milyar dakika konuşma yapılıyor. Bu kadar konuşmayı dinlemek için on binlerce insanın gece gündüz çalışması gerekir" dedi.
Son günlerde telefon dinleme ve sinyal izlemesi konusunda herkesin farklı yorumlar ortaya attığını söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu durumun vatandaşlar üzerinde panik havası yarattığını belirtti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "Telekomünikasyon Sektörü’nde Yaşanan Son Gelişmeler ve Sektörün Geleceği" konulu zirveye katılan Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın dinleme, sinyal izlemesi ve teknik takip yapmadığını anlatarak, "Başkanlık, bu işle ilgili görevi olan kuruluşların taleplerinin yasalara uygunluğunu belirleyip onay verir. Türkiye’de yılda 105 milyar dakika konuşma yapılıyor. Bunları dinlemek için on binlerce insanın gece gündüz 3 vardiya işi gücü bırakıp bu işi yapması gerekir" dedi.
Şaştım kaldım
Birkaç gün önce Anayasa Mahkemesi’nin bazı maddelerini iptal ettiği, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Kuruluşuna Dair Kanun’la ilgili karardan sonra şahit oldukları bir konuya değinmek istediğini dile getiren Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Öyle yorumlar var ki şaştım. ’Bugüne kadar bütün bu işler yasal dayanaktan yoksun kalmıştır. Başbakan kendine teşkilat kurdu, Anayasa Mahkemesi ortadan kaldırdı’ diyor, şaştım kaldım."
Yasa dışı dinleme
Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın yasasını şöyle anlattı: "Türkiye’de 3 kuruluş, MİT, jandarma, polis, bunlar kuruluş kanunundan beri her ülkede olduğu gibi zorunlu hallerde delil için bir suçlunun veya sanığın dinlenmesi gibi konularda yetkileri var. Geçmişte, bu yetkilerini kullanırken zaman zaman yasa dışı yollara saptığı biliniyor. Alınan tüm önlemlere rağmen bazı yasa dışı dinleme veya takipler de olabiliyor."
İnterneti gelişigüzel bırakmak yanlış olur
BİLGİ Teknolojiler ve İletişim Kurulu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "İnternete karşı çıkmak ne kadar yanlışsa, interneti gelişigüzel bırakmak da en az o kadar yanlıştır" dedi. Acarer, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) düzenlediği "Telekomünikasyon Zirvesi"nde yaptığı konuşmada bilgi teknolojileri ve iletişimin, yaşantımızın artık ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da Türkiye’nin vagon değil, lokomotif olmak istiyorsa mutlaka ileri teknoloji üretmesi gerektiğine işaret etti.
Avea: Numara taşımada beklediğimizi bulduk
Avea Ceo’su Cüneyt Türktan, mobil numara taşınabilirliği ile ilgili rekabet konusunda beklediklerini bulduklarını belirterek, pazar paylarında farklılık olacağını düşündüğünü söyledi. Türktan, dünyada gelecek 4 yıl içerisinde sektörün yüzde 19 oranında gelişerek 162 milyar dolar daha büyüyeceğini ifade etti. Türktan, "Bunun 1.8 milyar doları da Türkiye’de gerçekleşecek. Yani 4 yıl içerisinde Avrupa pazarının büyümesinden daha büyük bir hızla yüzde 21 artışla 10.5 milyar dolarlık bir sektör bekliyoruz. 4 yıl içinde yüzde 18’lerden yüzde 30’lara yükselecek" diye konuştu.
Telekom: Yatırım durmayacak Vitamin ABD’ye gidecek
Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Türkiye’de yatırımlarını durdurmayı düşünmediklerini ifade etti. Vitamin ürününün önemine değinen Doany, öğrenci ve öğretmenlere eğitim yazılımları sunduklarını dile getirdi. Vitamin ürününün sadece TTNet’in değil, bütün servis sağlayıcıların sunduğu bir ürün olduğunu belirten Doany, ABD’nin fen ve matematik alanında çok başarısız olduğunu, bu programı ABD’ye de taşıyacaklarını bildirdi.
Vodafone: Büyüme sürecek
Vodafone Ceo’su Serpil Timuray, dünyada iletişim sektörünün çok önemli aşamalardan geçtiğini ve hızlı büyüdüğünü belirterek, Türkiye’yi de zorlu bir ekonomik sürecin beklemesine karşın bu sektörde yine büyüme trendinin devam etmesini beklediklerini kaydetti.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...