Jandarmanın iç raporları Genelkurmayı yalanladı

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.82/5 - 33 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jandarmanın iç raporları Genelkurmayı yalanladı
#1

Asayiş Kolordu Komutanlığı’nın Aktütün saldırısı raporu, iki gün sonra açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Iğsız’la dört noktada çelişiyor. Iğsız saldırı öncesinde Aktütün’e özel birlik ve komando takviyesi yapıldığını söylemişti. Jandarmaya göre bu birlikler sonradan geldi. Iğsız baskından hemen sonra PKK grubunu iki F-16’nın vurduğunu söyledi. Jandarma raporunda ise sadece helikopterlerden söz edildi. Iğsız baskında Bayraktepe’nin düşmediğini söyledi. Jandarma ise tepenin sekiz saat sonra, PKK çekildikten sonra alındığını rapor etti. Iğsız’a göre baskın sırasında PKK 23 zayiat verdi. Jandarma raporuna göre kesin sayı beş. Geri kalanlar için tahmin yapılmış: 30 kadar


2 Ekim 2008 gece saat:24.00 sıralarında, Aktütün-Bayraktepe üs bölgesinde bulunan termal kameralar ile üs bölgesine yaklaşık 600 metre uzaklıktaki dere yatağında üç kişilik terörist görüntüsü alınmış, görüntü alınan bölgeye aydınlatma fişeği, makineli tüfek ve havan atışları yapılmıştır. Atışlar sonrası görüntü kaybolmuştur. 3 Ekim 2008 saat: 01.15 sıralarında ise Bayraktepe’nin güneybatısında, yaklaşık 400 metre mesafedeki Cesur kayalıklarında üç kişilik terörist görüntüsü alınmış, görüntü alınan bölgeye aydınlatma fişeği, makineli tüfek ve 105 mm’lik top atışı yapılmıştır.
Yine 3 Ekim saat: 02.50’de Bayraktepe’ye yaklaşık 800 metre mesafedeki Otyeri tepenin batı tarafında beş kişilik terörist görüntüsü alınmış, görüntü alınan bölgeye aydınlatma fişeği, makineli tüfek ve 105 mm’lik topla atış yapılmıştır.

AKTÜTÜN: HERŞEY KONTROLÜMÜZ ALTINDA • Her üç görüntü alma sonucu yapılan atışlara, teröristlerce silahla karşılık verilmemiştir. 13’üncü Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı (Aktütün Karakolu) ile telefonla görüşülmüş, herhangi bir talebinin olmadığı, olayın kontrolleri altında olduğunu ifade etmiştir. Birlik tarafından gözetleme faaliyetine devam edilmiştir.
Toplam olarak; 105 mm lik topla 27 atım, 81 mm.lik havanla 33 atım, 60 mm.lik havanla beş atım, 40 mm.lik bombaatar ile 10 atım, el bombası ile 45 atım, aydınlatma ile 13 atım, uçaksavar ile 410 atım, bkc makineli tüfek ile 1500 atım, g-3 piyade tüfeği ile 400 atım, hk-33 ile 200 atım, RPG-7 ile yedi atım yapılmıştır.
Aktütün J.SNR.BL. Bayraktepe ileri üs bölgesinden Bayraktepe 1 km. Güney batısında koordinatında 3 Ekim günü 13.00’te iki kişilik terörist görüntüsü alınmıştır. Görüntü alınması üzerine, Bayraktepe ileri üs bölgesinde bulunan Yüksekova Jandarma Özel Hareket Bölüğü’den bir Jandarma Özel Harekat (JÖH) timine görüntü alınan bölgeye doğru ateşle keşif yaptırarak ve şüpheli noktalara ateş açtırarak manevraya başlatılmıştır.
Yapacakları eylemin ortaya çıktığını değerlendiren teröristler tarafından, saat 13.04’te Aktütün Jandarma Sınır Bölge Merkezine, Bayraktepe İleri Üs Bölgesi’ne ve Berçar İleri Üs bölgesine yoğun bir şekilde havan, roket ve makineli tüfek atışı yapılmaya başlanmıştır.
Aktütün bölgesinde bulunan 105 mm.lik obüsler, 81 mm.lik havanlar; Bayraktepe’de bulunan bir motorlu piyade kolu, Jandarma Sınır Timi/Aktütün 13’üncü Jandarma Sınır Bölge ve JÖH timi Yüksekova JÖH bölüğü ile Berçar ileri üs bölgesinde bulunan Jandarma Sınır Bölük. unsurları tarafından; havan, bombaatar ve makineli tüfekler teröristlerin bulunduğu değerlendirilen bölgelere ve ateş gelen yerlere ateşle karşılık verilmeye başlanmıştır.

JANDARMA F-16’LARI ‘GÖRMEMİŞ’ • 21’inci Jandarma Sınır Tugay Komutanlığı tarafından olay 3’üncü Taktik Tümen Komutanlığı’na 13.30’de bildirilmiş, derhal Yüksekova’da ve Hakkari’de bulunan taarruz helikopter kollarına hazırlık emri verilmiş, Jandarma Asayiş Kolordo Komutanlığı’ndan taarruz helikopter kolunun kullanılması yetkisi istenmiş, eş zamanlı olarak Çaltıkoru Jandarma karakolunda denetleme ve incelemede bulunan 3’üncü Taktik Tümen Komutanı haberdar edilmiş ve tümen komutanı helikopter ile Yüksekova’ya 21’inci Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı karargahına intikal etmiştir.

AKTÜTÜN’E İSABET ETMİŞ • Süratle durum aydınlatılmaya çalışılmış, teröristlerin, Aktütün’ün iki km güneyinde Soğuk tepe Bovini tepe, hattının güney yamaçlarından havan atışı, güneyde Soğuktepe, Berhabin tepe ile Bayraktepe ileri üs bölgesinin bir km. Kuzeyindeki Otyeri tepe bölgesinden yoğun ve etkili bir şekilde roket ve makineli tüfek atışı yaptıkları, havan atışlarının bir kısmının (11 adet) Aktütün Sınır Bölüğü Merkezine isabet ettiği bildirilmiştir. Açılan ateşlerin etkisiyle ilk anda iki personelin yaralandığı öğrenilmiştir.
Tümen ihtiyatı olan Yüksekova’daki JÖH taburunun bir JÖH bölüğü ve Yüksekova’da konuşlu 11/4/Dağ ve Komando Tugayına hazırlık emri verilmiştir. Derecik’teki 3’üncü Komondo Tabur Komutanlığı’na Kurutepe bölgesine intikal, Hakkari’deki 5’inci Dağ ve Komando taburuna Şemdinli bölgesine intikal, Şemdinli’deki 3’üncü Dağ ve Komando Taburunu’na hazırlık emri verilmiştir.
Hakkari’de bulunan iki adet UH-60 genel maksat helikopteri Yüksekova’ya intikal ettirilmiştir.
Teröristlerin bulundukları noktalar Umurlu’daki fırtına bataryası ve Derecik’teki 203 mm.lik obüsler tarafından ateş altına alınmıştır.
Bölgede çatışmalar devam ederken, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı’nın onayı ile saat: 14.30’da Yüksekova’daki taarruz helikopter kolu havalanarak Aktütün’e ulaşmıştır.
Bölgeden alınan bilgiye göre Berçar İleri Üs bölgesinin bir km. doğusunda Beruje sırtından Gülkan Vadisi istikametine yirmi teröristin kaçtığı öğrenilmiştir. Aynı gün 16.00’da Umurlu bölgesine yapılacak 200 kişilik bir eylemin yaesu el telsizinden alınmasını müteakip, 3’üncü Komando Taburu’nun Derecik bölgesine dönmesi emri verilmiş ve müteakiben Umurlu bölgesine sevk edilmiştir.

BAYRAKTEPE DÜŞMÜŞ • Çatışmaların özellikle Bayraktepe Üs bölgesinde yoğunlaştığı Aktütün Karakolu tarafından bildirilmiş, JÖH timi bir anda teröristlerin yakın ateşine maruz kalmıştır. Bayraktepe’de bulunan iki küçük tepe’den kuzeydekine tertiplenen Motor Piyade Kolu, teröristlerin yoğun ateşine maruz kalması ve bu bölgedeki JÖH timlerinin ağır zayiat vermesi sonucunda, bulunduğu bölgeyi terk ederek, Bayraktepe’nin 150 m. güneyindeki Jandarma Sınır Timi tarafından tutulan ve yaklaşık altı saat boyunca çatışmanın sürdürüldüğü mevziye çekilmiştir. Bölgedeki zayiat hakkında kesin bilgi alınamamıştır.
Tümen Komutanlığı tarafından Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’nün bir JÖH bölüğü (Yüksekova’dan) ve bir Dağ ve Komando Bölüğü ile takviye edilmesine karar verilmiştir. Taarruz helikopterlerinin desteğinde JÖH bölüğü tabur komutanının emir ve komutasında, yoğun terörist ateşi altında, hava hücum harekâtı ile Aktütün’e müteakiben aynı koşullarda Yüksekova’daki 11/4’üncü Dağ ve Komando Taburu Berçar Üs Bölgesine indirilmiştir.

BAYRAKTEPE’YE ‘SIZILIYOR’ • Aktütün’e indirilen JÖH bölüğü taarruz helikopterlerinin desteğinde Bayraktepe istikametinde sızmaya başlamış, saat: 19.58’de Bayraktepe bölgesine ulaşmayı başarmıştır. Teröristlerin saldırısı ve atışları aralıklarla saat: 20.19’a kadar devam etmiştir.

VE BAYRAKTEPE GECE GERİ ALINIYOR • JÖH bölüğü saat: 21.55’de Bayraktepe İleri Üs Bölgesini tekrar kontrol altına almış ve bölgede arazi arama tarama faaliyetini sürdürmüştür. Bu esnada Berçar bölgesine indirilen komando bölüğü de Bayraktepe’ye çıkarılmıştır. 21’inci Jandarma Sınır Tümen Komutanı. 23.00 ‘de, havadan Aktütün’e intikal etmiştir.

ÖLEN PKK’LI SAYISI 23 DEĞİL BEŞ • Aktütün’e saldıran teröristlere karşı açılan etkili top (fırtına-203 mm.lik top, 105 mm. Obüs), havan, tank, bombaatar, roket ve uzun namlulu silah atışları ve dört taarruz helikopteri atışları sonucu teröristlerin 30 civarında zayiat verdikleri değerlendirilmektedir. 5 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir.
Çatışmalar sonucunda, 4 Ekim 02.15 itibariyle, toplam 12 şehit, 21 yaralı personel olduğu tespit edilmiştir. Henüz ulaşılamayan beş personelin aranmasına ve bölgede arama tarama faaliyetlerine devam edilmektedir. Şehit ve yaralı listesi ek-d’dedir.

HASAN IĞSIZ’IN BEŞ ÇELİŞKİSİ:

1 • Iğsız toplantıda PKK’lı grubun taciz atışının ardından bölgeye hızla iki adet Kobra helikopterin sevkedildiğini, ayrıca bu bölgenin gerisinde olayla bağlantılı olduğu tespit edilen 15-20 kişilik grubun üzerine de iki F-16 uçağının gönderildiğini söylemişti. Kobra’ların bilgisi raporda yer alıyor. Fakat F-16 uçaklarının sınır gerisini vurduğuna dair herhangi bir bilgi yok.

2 • Genelkurmay İkinci Başkanı Hasan Iğsız baskını anlatırken Bayraktepe’de lider konumundaki askerlerin vurulmasının ardından tepede sevk ve idare yönünden yaşanan sıkıntının yapılan sevklerle giderildiğini belirtmişti. Iğsız “Ancak takviye olarak gönderilen Jandarma Özel Harekat Bölüğü ile, Komando Bölüğünün Bayraktepe’ye ulaşmasıyla bu konudaki hassasiyet ortadan kaldırılmış ve olay tamamen kontrol altına alınmıştır” demişti. Raporda ise Aktütün Sınır Birliği’ne indirilen Jandarma Özel Harekat Bölüğü’nün Bayraktepe’ye ulaşma saati olarak 19.58 veriliyor. PKK saldırılarının kesilme saati ise rapora göre 20.19. Yani destek bölüğü ancak olayın sonuna 21 dakika kala olay yerine gelebilmiş.

3 • Iğsız, Bayraktepe savunmasını anlatırken şöyle demişti: “Size şunu ifade etmek istiyorum, lider personel kaybı olmuş olmasına rağmen Bayraktepe’deki direnişte, en ufak bir zafiyet ortaya çıkmamıştır. Bu olayda terör örgütünün amacının öncelikle Bayraktepe’yi tamamen kontrol altına almak ve ondan sonra mahkûm yerde bulunan Aktütün Bölük Merkezi’ne etki sağlamak olduğunu değerlendiriyoruz. Ancak, örgüt bu amacına ulaşamamıştır.” Rapor bu açıklamaları da yalanlıyor. Rapordaki bilgiye göre tepedeki Jandarma Özel Harekat Timi ve Motorize Piyade Kolu, PKK’nın yoğun ateşine maruz kaldığı için tepenin 150 metre güneyindeki Jandarma Sınır Timi tarafından tutulan bölgeye çekilmiş. Bayraktepe İleri Üs Bölgesi’nin asker tarafından tekrar kontrol altına alınma saati 21.55.

4 • Aktütün Bölük Merkezi’nin saldırıdan hiçbir şekilde olumsuz olarak etkilenmediğini söyleyen Iğsız Paşa bu konuda da yanılıyordu. Zira rapor merkezin 11 adet havan mermisiyle vurulduğunu, açılan ateşin etkisiyle iki personelin yaralandığını söylüyor.

5 • Gerek Hasan Iğsız, gerekse Genelkurmay kaynakları olayda PKK’nın 23 zayiat verdiğini açıklamıştı. Rapordaki bilgilerle bu açıklama arasında da çelişki var. Zira raporda “PKK’nın 30 civarında zayiat verdiği değerlendirilmektedir” açıklamasından hemen sonra sadece beş PKK’lının ölü olarak ele geçirildiği bilgisi yer alıyor.

taraf.com.tr
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi