19-02-2007, Saat: 0:17
SAĞLIK
Yıl 1910 Mersin'deki bir konsoloslukta bulunan poliklinikte, yalnızca bir Gayrimüslim doktorla sağlık hizmeti verilmekteydi. Mersin sancağı ve ilçelerde, mahalle hekimleri dışında bir sağlık kuruluşu bulunmamaktaydı. I. Dünya Savaşı'ndan önce günümüzdeki Devlet Hastanesinin bulunduğu yerde küçük bir tedavi merkezi kurulmuştu.
Fransızların Mersin'i işgalinde Gözne; bir süre ilçe merkezi olmuştu. Bağımsızlık savaşı sırasında, yaralı askerlerin tedavilerinin yapılabilmesi için, günümüzde yıkılmış olan bir binada 10 yataklı bir hastane oluşturulmuştu. Hindişıhı Abdulkadir, Veli Tevfik (Ok), Esat Mustafa, Maraşlı Efendiler'in gayreti ile kurulan bu hastanede Dr. Salim (Serçe) Bey başhekimlik görevini üstlenmişti. Konya Hilaliahmer (Kızılay) Hastanesi başhekimlerinden Dr. Muhtar (Berker) hastanenin ilaç ve levazımını sağlamıştı.
Kolera salgını nedeniyle müfettiş olarak ekibiyle 1896'da Tarsus'a gelen Dr. Şerafettin Mağmumi, gezi anılarında Tarsus için şunları anlatır: "Kaymakam Ziya Bey'in kendi gayretleriyle yapılmış gariban hastanesi var ki, bahçe içinde büyük bir bina ve 50 yatağı var." Bu hastane, yörenin tek ve önemli, ancak geçici olan sağlık kurumuydu. Cumhuriyet döneminin ilk hastanesi Dr. Abdullah Ersoy ve Operatör M. Ragıp Develi'nin görev yaptığı Millet Hastanesiydi. 1934 yılında iki üç servisle hizmet veren bu sağlık kurumu, Memleket Hastanesi adını almış ve 1945-1950 yıllarında inşa edilen yeni binası ile Mersin Devlet Hastanesi'ne dönüştürülmüştür. 1983 yılında inşa edilen modern binaları ile tam teşekküllü hastane olarak hizmet vermektedir.
Günümüzde İl Sağlık Müdürlüğü, bağlı birimleriyle koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri ve sağlık eğitim öğretim görevlerini yürütmektedir. Hastane ve sağlık merkezlerinde; ayakta ve yatarak tedavi hizmetleri, sağlık ocakları ve dispanserlerde de tedavi edici hizmetler verilmektedir. Bu kapsamda anne ve çocuk sağlığı hizmetleri, aşılar, aile planlaması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, takibi ve çevre sağlığı hizmetleri yer almaktadır.
Mersin Devlet Hastanesi
İçel ilinde kendi binasında faaliyet gösteren 7 adet devlet hastanesi bulunmaktadır. Bu hastaneler Mersin, Anamur, Erdemli, Gülnar, Mut, Silifke, Tarsus Devlet Hastaneleridir. Kendi binasında bulunmayan devlet hastaneleri ise; İçel'de 120 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi, İçel Böbrek Hastanesi, Aydıncık Devlet Hastanesi (30 yataklı ve 10 daire lojmanı, inşaatı devam ediyor), Bozyazı Devlet Hastanesi (30 yataklı, ihale edildi) dir.
Ek bina inşaatı devam eden hastaneler ise; Mersin Devlet Hastanesi (Ek bina-acil poliklinik), Anamur Devlet Hastanesi (100 yatağa dönüşebilen 50 yataklı).
Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi
Mersin Sosyal Sigortalar Kurumu Hastanesi, 1.4.1954 yılında, Mersin Çukurova Fabrikası revirinde sağlık istasyonu olarak çalışmaya başlamıştır. 1967 yılında bugünkü hastane binasına geçmiş olan SSK Hastanesi açıldığında 225 yatakla hizmet vermekteydi. 1994 yılında, yeni ek bina yapılarak 512 kadro yataklı hale getirilmiştir. 28500 metrekare alan içine yerleşen SSK Hastanesi'nin ek bina ve Belediyenin karşısında hizmet veren üç poliklinik dahil katları itibariyle toplam kullanım alanı 20.300 metrekaredir.
Ağustos 1997 Ocak 1998 tarihleri arasında i 3.470 kişi yeşil kart almak için başvurmuş,10.887 kişiye yeşil kart verilmiştir. Toplam yeşil kart alan kişi sayısı 114.316'dır.
Ayrıca M.Ü. Tıp Fakültesi Hastanesi faaliyete geçmiştir.
Sağlık Ocaklarının Sayısal Durumu
İçel merkezde 40, Anamur'da 8, Aydıncık'da 1 , Bozyazı'da 4, Çamlıyayla'da 2, Erdemli'de 16, Gülnar'da 9, Mut'ta 7, Silifke'de 13, Tarsus'da 20 sağlık ocağı bulunmaktadır. İçel ilinde toplam 120 sağlık ocağı hizmet vermektedir.
Sağlık Meslek Liseleri
İçel ve Tarsus Sağlık Meslek Lisesi kendi binasında; Anamur, Erdemli, Silifke Sağlık Meslek Lisesi ise kendi binasında bulunmayan liselerdir. İçel'de toplam 5 Sağlık Meslek Lisesi, ayrıca 3 tane Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, 4 tane Verem Savaş Dispanseri, Deri ve Zührevi Hastalıklar Dispanserleri bulunmaktadır.
Diğer Sağlık Kuruluşları
Diabet Hastanesi, Tanrıöver Hastanesi, Akdeniz Hastanesi, Doğuş Hastanesi, Mersin Hastanesi, Ömer Sayar ve Ataş Hastanesi, Garnizon Sağlık Merkezi, Tenasül Hastalıkları Dispanseri, Ana Çocuk Sağlığı Merkezi, Verem Savaş Dispanseri, Milli Eğitim Sağlık Dispanseri, Kan Merkezi, Sahil Sağlık Merkezi.