02-10-2007, Saat: 0:03
(Son Düzenleme: 31-10-2008, Saat: 23:15, Düzenleyen: arachnanthe.)
İşinizideğiştirmek mi istiyorsunuz? Yoksa bu sizin ilk iş deneyiminiz miolacak? Peki, yeni işinizle ilgili ne gibi planlarınız var? Sağlıklıbir karar verebilmek için önce kendinize ne istediğinizi sormanız gerek.
İşhayatınızda mutlu olmak istiyorsanız, öncelikle kendinizle dürüst birgörüşme yapmalısınız. Daha önceki birikimlerinizi ve becerileriniziiyice sorguladıktan sonra, can alıcı soruyu kendinize sorabilirsiniz:Ben nasıl bir iş istiyorum?
Çoğu insan bu soruyu kendine sormaktankaçınıyor. Adaylar tam olarak ne istediklerini bilmedikleri zaman işealımlar başarısızlıkla sonuçlanabiliyor, başarılı olsa bile işebaşladıktan sonra birtakım mutsuzluklar yaşanabiliyor. Bu durum adayiçin olduğu kadar işveren için de zorluklar oluşturabiliyor.
İlk iş deneyimi
Söz konusu olan sizin ilk iş deneyiminizse, öncelikle hangi alandaçalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Kişisel özellikleriniz vedeğerlerinizin, yetenekleriniz ve beklentilerinizin farkındaolmalısınız. Bütün bunları bilmek, sizin doğru pozisyona başvurupbaşvurmadığınızı ortaya çıkaracaktır. Kariyerinizi planlarken kendiistediğinizi bilmek kadar sizden ne beklenileni de bilmeniz çokönemli.
İş değiştirirken
Özellikleiş değiştirme yönünde düşünceleri olanların isteklerini çok daha iyitartmaları gerekiyor. Aksi takdirde elindekileri kaybedebileceklerigibi yeni işlerinde de aradıklarını bulamayabilirler. Ya daaradıklarının aslında çok farklı şeyler olduğunu anlayabilirler.
Bu soruları yanıtlayın
İşararken doğru karar verebilmek için kendinize bazı sorular sormanız vebunları dürüstçe yanıtlamanız gerekiyor. Öncelikle ne yapmakistediğinizi ortaya çıkaracak bu sorularla başlayın:
Aynı alanda mı çalışmak istiyorsunuz?
Daha kurumsal bir şirkette mi çalışmak istiyorsunuz?
Gelirinizi artırmak mı istiyorsunuz?
Terfi mi etmek istiyorsunuz?
Geliştirmek istediğiniz ve başka bir işte kullanmak istediğiniz yetkinlikleriniz mi var?
İşinizin daha fazla gelecek güvencesi sağlamasını mı istiyorsunuz?
Unvan sizin için ne derece önemli?
Dahasonra aşağıdaki sorularla nedenlerinizi değerlendirin. “Neden işimideğiştirmek istiyorum?” sorusuna verdiğiniz yanıtlar büyük önemtaşıyor.
Şimdiki işimden alabileceğim bütün tecrübeyi elde ettim.
Çalıştığım şirketin kültürü benim iş anlayışımla uyuşmuyor.
İş tecrübemi genişletmek istiyorum.
Çalıştığım işte mutsuzum.
Terfi umudum yok.
Artık freelance olarak çalışmak istiyorum.
Kendi işime sahip olmak istiyorum.
Şıkları, kendi yaşamınıza ve şartlarınıza göre daha da çoğaltabilirsiniz. Önemli olan, gerçekçi davranmanız.
Kararınızı değerlendirirken bazı listeler işinizi kolaylaştırabilir. İşte size birkaç liste önerisi:
Şirketinizden neden ayrılmak istiyorsunuz?
Nedenşirketinizde kalmak istiyorsunuz? Bu listede şirketinizde kalmasebeplerinizi belirtirken iş yerinizdeki olumlu tarafları, şirketinizinkendinizi ve işinizi geliştirmede ne gibi yardımları olduğunu da yazın.
Yeniişinizden beklentileriniz neler? Bu listeye “daha iyi fırsatlar” ya da“ailenizle daha fazla zaman geçirmenizi sağlayacak esneklikler” gibimaddeler ekleyebilirsiniz.
Yazdıklarınızı tekrar gözden geçirip önem derecesine görepuanlamalarını yapın. “Önemli değil” diyorsanız 1, “Önemli” diyorsanız2, “Çok Önemli” diyorsanız 3 puan verebilirsiniz. Kalma ve ayrılmasebepleriniz için belirlediğiniz puanları toplayın. Ayrılma istemesebepleriniz daha ağır basıyorsa buna göre karar verebilirsiniz.
Kendinizi dinleyin
Yaptığınızpuanlamalar ve listeler sizi sadece belli bir noktaya kadaryönlendirebilir. Bazen puanlar yüksek olsa da içinizden bir sesayrılmanızın kötü olacağını da söylüyor olabilir. Bunun çok normal birdurum olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
İnsanlar farklı yollarlakarar verirler. Bazıları hemen karar vermeyi sever, çünkü onlar için enkötüsü kararsız kalmaktır. Ama bu, onların bazı koşulları gözdenkaçırmasına neden olabilir. Bazıları da karar vermekten kaçınır çünkükesin kararların diğer kapıları kapattığını düşünürler. Bu durumdayapılacak en iyi şey, kararınızı verdikten sonra birkaç gün üzerindedüşünmek. Eğer kararınızla ilgili iyi hissediyorsanız, uygulamayageçmelisiniz. Ama kötü hissediyorsanız koşulları tekrar gözdengeçirmelisiniz.
Kararınızı paylaşın
Kariyerplanlarınızı değerlendirip bir karara vardıktan sonra bunu başkalarıylada paylaşabilirsiniz. Sektörden arkadaşlarınızla, eski iş yerinizdençalışanlarla ya da daha önce birlikte çalışmış olduğunuzyöneticilerinizle düşüncelerinizi paylaşabilir, onların görüşlerinialabilirsiniz.
Doğru işe karar vermenin yolu, kendinizleyapacağınız dürüst bir görüşmeden geçiyor. Unutmayın; ne istediğinizibilmiyorsanız onu bulduğunuzda da fark edemeyebilirsiniz.