Sigortalılar özel dişçiye gidebilecek

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.47/5 - 19 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sigortalılar özel dişçiye gidebilecek
#1

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) diş hastalarını rahatlatacak bir adım atmaya hazırlanıyor. Star gazetesinin haberine göre, SGK, serbest diş hekimlerine tedavi olma imkanını bütün sigortalılara yaygınlaştırılıyor. Böylece SSK, Bağ-Kur ve Yeşil Kart’lılar ilaçta olduğu gibi diş tedavisinde 14 bin serbest diş hekiminde ücretsiz tedavi olabilecek. Sevkle özel diş hekiminden ücretsiz tedavi hizmeti alma uygulaması 4 aydır memurlar için uygulanıyor. Memurlara tanınan bu imkan Bağ-Kur ve SSK mensuplarına da yaygınlaşacak. Meclis’teki dişhekimi milletvekilleriyle görüşme yapan SGK yönetimi düzenlemede son aşamaya geldi.

MALİYETİ DÜŞÜNDÜRÜYOR

Buna göre hastalardan dolgu, parlatma ve diş taşı temizleme gibi koruyucu tedavilerde düşük katılım payı alınacak. Protez ve köprü gibi hizmetlerde ise vatandaşın cebinden daha fazla para çıkacak. Kamudaki diş merkezlerinin yoğunluğunu azaltması beklenen reformun maliyeti ise SGK yönetimini en çok düşündüren nokta. Ekim ayında kamuda çalışanlar için başlayan uygulamaya göre devletin ağız ve diş sağlığı merkezlerindeki diş hekimleri, ‘90 günde tedavi yapılamayacağı’ gerekçesiyle serbest çalışan diş hekimlerine hasta gönderiyor.

4 AYDIR SEVKLER ARTTI

Halen devlet ve üniversite hastanelerinden sevk kağıdıyla dışarıdaki özel muayenehaneye giden hastaların diş tedavilerini devlet karşılıyor. Hastalar kamuda olduğu gibi yüzde 20 katkı payı ödüyor. Ancak 4 aydır memurların serbest diş hekimlerinden hizmet almasının ardından sevklerin arttığı belirtiliyor. Verilere göre yılda 18 milyon diş dolgusu yapılıyor. Bunun 3 milyonu kamuda, 15 milyonu da özel kurumlarda gerçekleştiriliyor.

İlaç sektörünün BDDK’sı yolda

Hükümet, SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği arasındaki ilaç krizi ile gündeme gelen ilaç sektörünü disiplin altına almak için, ‘İlaç Üst Kurulu Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yıllardır gündemde olan proje, 2009 Yılı Eylem Planı’na alındı. Plana göre, üst kurul ile ilgili hukuki çalışmalar mart ayına kadar tamamlanacak. İlaç sektörü için oluşturulacak olan üst kurul, ‘Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ adı altında faaliyet gösterecek. Halen Sağlık Bakanlığı bünyesindeki İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ise, bu kurul çatısı altına alınacak. urulun çalışma şeklinin ve yapısının belirlenmesinde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) örnek alındı. Kurul, ilaç sektörünün denetimi ve düzenlenmesinden sorumlu olacak.

Dişçiler mutlu
TÜM sigortalıların kendilerinden hizmet alacak olması serbest diş hekimlerini sevindirdi. Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, ‘Ekonomik sıkıntılar nedeniyle vatandaş özel sağlık kuruluşlarından yararlanamıyor. Kamunun ağız diş sağlığı hizmeti verdiği kurum ve kuruluşlardan da yoğunluğun yüksek olması nedeniyle yeterli hizmet alamıyorlar’ dedi. Akkaya sistemin kontrollü bir şekilde devreye sokulmasıyla yararın büyük olacağını söyledi.

Devlete faturası 540 milyon TL

Ağız ve diş sağlığına özen göstermeyenlerin devlete yıllık faturası ise 540 milyon Türk Lirası. Toplumun yüzde 30’unda diş fırçalama alışkanlığının bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, serbest diş hekimlerinde tedavinin önünün açılmasıyla devletin harcamalarının daha da artacağına dikkat çekiyor
.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi