Sınırötesi Harekata Dünya Nasıl Bakıyor

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.42/5 - 12 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sınırötesi Harekata Dünya Nasıl Bakıyor
#1

Dünya kara harekatını böyle duyurdu. İşte yabancı basından 'kara harekatı' manşetleri
Harekata geniş yer veren İngiliz basınından The Daily Telegraph, "operasyonun Irak lideri Saddam Hüseyin'in düşürülmesinden bu yana en büyük askeri müdahale olduğu" değerlendirmesinde bulundu.

Gazetenin haberinde, "harekatın hedefinin Irak'ın kuzeyindeki PKK varlığı olduğu" ifade edildi.

"Ankara'nın, harekatın başlamasından sonra çok dikkatli kaleme alınmış bir açıklama yaparak, ordunun en kısa sürede kuzey Irak'tan çıkacağına dair garanti verdiğini" yazan Telegraph, "operasyonun, Irak ve Washington'da memnuniyetle karşılanmadığı" görüşünü dile getirdi.

"Türk askerinin Saddam döneminde de büyük sınır ötesi operasyonlar yaptığı" ifade edilen haberde, "bu kez 10 bin askerle sınırın geçildiği, Türkiye'de kamuoyunun, geçen yıl çok sayıda saldırı düzenleyen ve onlarca asker ve polisin ölümüne yol açan terör örgütü PKK'ya karşı harekete geçilmesi için hükümete baskı yaptığı" belirtildi.

"ABD'nin PKK hedeflerine yönelik saldırılar konusunda Ankara'yı cesaretlendirdiğini ve Irak'taki Amerikan güçlerinin de Türkiye ile istihbarat paylaşımı yaptığını" yazan Telegraph, Amerikalı yetkililerin, kara harekatıyla yeni bir aşamaya geçildiğine dair açıklamalarına dikkat çekti.

ABD'NİN TAKTİK DESTEĞİ

The Times da Türk askerinin beyaz kamuflajlarla çekilmiş fotoğraflarına yer verirken, harekatın karlı coğrafyada başlatıldığına dikkati çekti. Habere tam sayfa ayıran gazete, "harekatın PKK'ya yönelik beklenmedik kış baskını olduğunu" yazdı.

"Harekatın, PKK teröristlerinin bahardan önce yeniden gruplaşmasını ve Türkiye'ye yönelik saldırılara başlamasını engellemeye yönelik olduğu" kaydedilen haberde, "batı başkentlerinden gelen, tonu iyi ayarlanmış açıklamaların, Türkiye'nin ABD'nin taktik desteğini aldığının göstergesi olarak kabul edildiği" belirtildi.

Financial Times gazetesi de gelişmelere geniş biçimde yer verirken, "Türkiye'nin sınır ötesi operasyonunun Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde rahatsızlık yaratacağından korkan ABD ve AB'nin harekatın sınırlı tutulması çağrılarında bulunduklarını" yazdı.

"Operasyonun boyutları ve süresi konusunda henüz kimsenin fikir sahibi olmadığı" kaydedilen haberde, "Bush yönetiminin harekat konusunda önceden haberdar edildiği, ancak yine de Washington ve Brüksel'de alarma geçildiği" görüşü savunuldu.

YEŞİL IŞIK

The Guardian gazetesi de "topçu birlikleri ve savaş uçaklarıyla desteklenen binlerce Türk askerinin PKK'ya karşı mücadele vermek üzere kuzey Irak'a geçtiğini, Türkiye ile Irak arasındaki sınır kapılarında ise normal geçişlerin sürdüğünü" bildirdi.

"İngiltere, Avrupa ve ABD'nin Türkiye'ye itidal çağrısında bulunduğunu" yazan Guardian, ''ABD Türklere kuzeyde sınırlı bir operasyon için yeşil ışık yaktı ve zaten uzun süredir Türkiye ile istihbarat paylaşımı yapıyordu'' ifadesini kullandı.

"Türk askerinin kuzeydeki faaliyetlerinin genişlemesine ve bunun da Iraklı Kürtlerle Türkiye arasındaki tansiyonu yükseltmesine ilişkin korkular bulunduğunu" savunan Guardian, "Irak'ın tek istikrarlı bölgesinde durumun değişmesinden ve Irak'ın toprak bütünlüğünün zarar görmesinden çekinildiğini" yazdı.

The Independent gazetesi ise haberi ilk sayfasının manşetine taşıdı ve TSK'nın sınır ötesi operasyonunun ''Irak'a yönelik yeni bir işgal'' olduğunu iddia etti. "10 bin Türk askerinin başlattığı operasyonun, Irak'ın tek istikrarlı bölgesinin istikrarsızlaştırılması ihtimalini ortaya çıkardığını" öne süren gazete, "operasyonun başlamasının yeni bir krizin ortaya çıkmasına yol açtığını" iddia etti.

ÇİN TELEVİZYONLARI KARA HAREKATINI 'FLAŞ HABER' OLARAK VERDİ

Türkiye'nin Kuzey Irak'a hava destekli sınır ötesi kara harekatının dünyadaki yankısı sürüyor. Çin'in en çok izlenen televizyonlarından Hong Kong merkezli Phoenix televizyonunun haber kanalı da dünya gündeminde kara harekatına flaş haber olarak yer verdi.

Haberin girişinde Türkiye'nin PKK'ya karşı Perşembe akşamı Irak'ın kuzeyine sınırı geçerek beklenmedik bir kara harekatı başlattığı, bu harekatın Irak tarafından protesto edildiği ve Bağdat'ın, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi gerektiği açıklamasına değinildi.

Haberin anonsunda, ABD'nin, yapılan operasyonun erken zamanda bitirilmesini istediği ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un iki ülke arasındaki sınırlara saygı gösterilmesi gerektiği ve sınırdaki gerilimin artmasından kaygılı olduğu bilgisi aktarıldı.

Televizyon, izleyicilerine yaklaşık 10 bin Türk ordusunun Irak'ın kuzeyindeki sınırın 5 kilometre içlerine girdiği ve bunun 2003'te Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ciddi ölçekli kara operasyonu olduğu, operasyonun hava destekli yapıldığı vurgulandı.

Televizyonun yerel saatle 12.00 haberlerinde, Başbakan Erdoğan'ın "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin icra ettiği ve edeceği sınır ötesi harekâtın tek hedefi Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarıdır. Dost ve kardeş Irak halkına karşı olumsuz bir yaklaşım içinde olmadık, olmayacağız. Mehmetçik, operasyonun hedefine ulaşmasının ardından Türkiye'ye dönecektir. ABD Başkanı Bush ve Irak Başbakanı Maliki'ye yapılacak harekatla ilgili bilgi verilmiştir" açıklamasına yer verildi.

Haberde, ABD ordusunun operasyonla ilgili olarak "Bu PKK üyelerine yönelik sınırlı bir operasyondur'' açıklaması duyurulurken, Irak halkının da operasyonun kabul edilemez olduğu ABD'nin buna müsaade etmemesi gerektiği yönündeki görüşü dile getirildi.

RUS MEDYASI: TÜRKİYE 10 BİN ASKERLE KUZEY IRAK'A GİRDİ

Rus kanalları olayı "Türkiye Kuzey Irak'a 10 bin askerle girdi" başlığı ile duyurdu. Haberlerde operasyonların terör örgütü PKK'ya karşı yapıldığı belirtilirken, kara harekâtı öncesi PKK mevzilerini havadan vurulduğu da vurgulandı. Rusya'nın haber kanalı 'Vesti' ise operasyonların terörist ve ayrılıkçı Kürt İşçi Partisi'ne karşı yapıldığını aktardı.

Rus yetkililer ise operasyonla ilgili daha bir açıklama yapmadı.

JAPAN TODAY GAZETESİ

Japan Today gazetesinin harekatla ilgili haberinde, 10 bin askerin sınır ötesi operasyona katıldığı bilgisine yer verildi. Haberde, 10.00-18.00 saatleri arasındaki başarılı operasyonun ardından saat 19.00'da da sınır ötesi harekatın hava kuvvetleri tarafından desteklendiği kaydedildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'nın, Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarına çok önem verdiği anlatılan haberde, ''Birlikler planlanan hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurt içine dönecektir'' açıklamasına dikkat çekildi.

Avustralya'nın en çok takip edilen internet haber portalı news.com.au sitesi de, Genel Kurmay'ın açıklamasında yer alan ''Kara harekatının hedefi PKK'dır ve sivillerin ve TSK'ya düşmanca harekette bulunmayan 'yerel unsur'ların harekattan olumsuz etkilenmemeleri için gerekli hassasiyetin gösterileceğini'' ifadelerine yer verildi.

Türk uçaklarının ABD istihbaratı desteğinde 16 Aralık'tan beri bir çok defa Türkiye'ye karadan sızmayı engellemek için Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine operasyon düzenlediği anlatılan haberde, PKK'nın Ankara ve bir çok uluslararası toplum tarafından terör örgütü olarak tanındığı belirtildi.

Uzak doğu gazete ve televizyonların PKK'lı teröristler için 'isyancı' ifadesini kullanması dikkat çekti.
İleride halkımızın,bunca ibret verici tecrübeden sonra gerçek dindarlarla din tüccar ve aktörlerini birbirinden ayırdedeceğini ümid ederim. Yoksa hep böyle geri ve ezik kalırız (M.Kemal Atatürk)
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Dünya Financial Times (FT) gazetesinin bu karikatürünü konuşuyor arachnanthe 0 1.923 18-06-2010, Saat: 13:13
Son Yorum: arachnanthe
  Dünya eriyor asi cafe 0 1.552 18-12-2008, Saat: 11:31
Son Yorum: asi cafe
  31 ekim dünya tasarruf günü nefemis 0 1.926 30-10-2008, Saat: 1:20
Son Yorum: nefemis
  Tüm dünya TSK dan niçin korkuyor? arachnanthe 0 2.321 07-11-2007, Saat: 1:17
Son Yorum: arachnanthe
  Dünya basını 'terörist' diyemiyor arachnanthe 3 2.186 25-10-2007, Saat: 0:56
Son Yorum: civanpercemi

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi