SIMATIC S7 - 200 MICRO PLC NIN TEMEL PARÇALARI VE FONKSIYONLARI

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.73/5 - 15 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SIMATIC S7 - 200 MICRO PLC NIN TEMEL PARÇALARI VE FONKSIYONLARI
#1

CPU adi verilen bölüm PLC’nin ana beyni olarak islev görür, bir bilgisayarin merkezi islem birimi olarak da tanimlanabilir. Bu bölümün iç yapisinda mikroislemcileri, mikrokontrolörleri ve Ram-EEPROM gibi hafiza birimlerini içerir. CPU, PLC’nin en önemli parçasi olup, onun tüm fonksiyonlarini saglayan beynidir. Bizim için etkili olan temel özellikleri ise hizi, isleyebildigi komutlarinin sayisi ve bu komutlarin yeterince etkili olmasidir. Biz genellikle CPU’nun, programlanmasiyla, özel fonksiyonlarinin ayarlanmasiyla ve dolayisiyla, istedigimiz özelliklerde çalismasiyla ilgileniriz.
S7-200 ün 6 çesit CPU’su vardir. CPU seçerken önemli bir noktada, CPU’larin hizidir. S7-200’lerin islemci hizlari çok yüksektir. CPU 212, 1024 tane binary islemi 1.3ms ve CPU 214 ise 0.8ms de tamamlar. Yani yaklasik olarak 1.000.000 adet islemi 1 saniyede yapabilirler. Uygulamanizin gerektirdigi hiza göre CPU’larin hizini da dikkate almaniz düsük hizli CPU’lari satin alirken önemli bir faktör olmakla beraber, S7-200 gibi yüksek hizli PLC kullaniyorsaniz, pek sorun olmaz!
Bu önemli nokta da CPU-212 veya CPU-214 seçmeye karar vermektir. Programlama ve birçok fonksiyon açisindan birbirinin ayni olan bu iki tipten CPU-214’de CPU-212’de olmayan bazi önemli noktalar bulunuyor. 2 tane 7kHz’lik hizli sayici ve 2 tane PTO/PWM darbe genisligi modülasyonu çikislarini kullanmak bazi durumlarda faydali olabilir. PTO çikislarla STEP motorlari veya DC motorlari rahatlikla ve ayrica masraf yapmadan kontrol edebilirsiniz yada PWM çikislarla lamba isik siddetini arttirip azaltabilirsiniz. PTO çikislar Türkçe darbe katari çikis olarak adlandirilir ve istediginiz frekansta ve istediginiz miktarda kare dalga çikis vermenizi saglar. PWM çikista ise, kare dalganin frekansini ve simetrisini degistirebilirsiniz.
Bunlarin yaninda S7-214’de ki yüksek hizli sayicilari da unutmamak lazim. Bu sayicilarda, bir saftin dönüsünü kontrol edebilmeniz için uygun modlar vardir ve bu komple sistem, ayrica saft encoder kullanarak; motor hiz ve pozisyonlama kontrolü yapabilmenizi belli ölçüler dahilinde mümkün kilar.
PLC’lerin haberlesme yetenekleri, onlarin dis dünyaya uyum saglama güçleriyle dogru orantilidir. PLC’nizi tek basina herseyi yöneten ve bütün ihtiyaçlarini tek basina saglayan bir adam gibi tasavvur etmeyin. CPU’nuz bir çok aletle bilgi alis verisinde bulunup, görevlerini yerine getirebilir. S7-212’yi düsünebileceginiz birçok alete çok rahatlikla baglayabilir ve bilgi transferi gerçeklestirebilirsiniz. CPU’nun kendi haberlesme portu RS-485 olup birçok cihazin ayni hat üzerinden haberlesmesini saglayabilir. CPU’nuzu bilgisayara baglamak için kullandiginiz RS-232 seri haberlesme portuna taktiginiz özel kabloyu, barkod okuyucu veya yazici gibi RS-232 haberlesme protokolünü kullanan cihazlarla bilgi alis verisinde bulunmak içinde kullanabilir olmaniz size iki ayri protokol tipini de, kullanma avantajini verir.
Barkod okuyucudan aldiginiz bilgilerle stok tutabilir, yazicinizdan her türlü bilgiyi bastirabilir yada bilgisayarinizla istediginiz gibi haberlesme yapabilirsiniz. Bu arada baska bir PLC ile de haberlesmeniz mümkün.
Immediate I/O adiyla anilan komutlari kullanarak normalde her çevrimin basinda gerçeklestirilen okuma ve yine her çevrimin sonunda gerçeklestirilen disariya yazma islemini çevrimin ortasinda o komutlar islenildigi anda gerçeklestirmenizi saglar.
S7-214’ün bildigimiz 24 saatlik gerçek bir saati vardir. Ayni zamanda gün-yil ayarlamasi ve okumasi yapabilen, bu saati kullanarak, zamana bagli olaylari daha iyi kumanda edebilirsiniz.
S7200’ün makine tasariminda ve daha sonra program gelistirlmesinde çok faydali olacak, test ve hata bulmaya yönelik fonksiyonlari vardir. Bu fonksiyonlari degisken adi verilen: zamanlayici(timer), sayici(counter), hafiza bitleri(memory bits), özel hafiza bitleri(special memory bits) ve normal hafiza bölgesi(variable memory) gibi programlama sirasinda kullandigimiz gereçleri daha iyi kontrol etmek için kullaniriz. Bu fonksiyonlari siralarsak,

• Çok degiskeni takip etme fonksiyonu(taking snapshots): Programinizin çalismasi esnasinda CPU 212’de 1, CPU 214’de 8 defa olmak üzere 8 ayri degiskeninin degerini önceden belirlediginiz komutlardan sonra kaydedilmesini saglayabilirsiniz. Böylece program hatalarini bulmaniz kolaylasir.
• Bir degiskeni takip etme fonksiyonu(tracing): Programin her çevrimi sonunda yani her isleyisinin sonunda önceden belirlediginiz bir degisken (zamanlayici, sayici, hafiza bölgesi...) kaydedilir ve kaydedilen bu degerleri daha sonra programinizdaki hatalari bulma amaciyla kullanabilirsiniz.
• Tek veya çok çevrim(single/multiple scan): Programinizin istediginiz çevrim sayisi süresince çalismasini, sonrada durmasini saglayip, PLC’yi ara basamaklarda kontrol edebilirsiniz. Bu sayede sistem üzerinde çok daha kolay düzeltmeler yapabilirsiniz.
• Degiskenlerin degerlerini program disinda zorlama ile degistirme (force) fonksiyonu: Bu fonksiyonu kullanarak girisleri, istediginiz degerler geliyormus gibi çalismaya zorlayabilir (yani girislerin ve içeride bulunan degiskenlerin (zamanlayici-sayici-hafiza bitleri...) degerlerini gerçekte olmayan bir degere getirip sabitleme yapabilirsiniz), ve böylece programin isleyisinden etkilenmeyecek bir giris simulatörü(input simulator) elde edebilirsiniz. Degiskenleri istediginiz gibi belli degerlere sabitleyebilir ve programin kontrölünü, atlama(jump) komutlarindan evvel gelen degiskenlerin degerlerini degistirerek, programda belli kisimlarin, istemediginiz zamanlarda islenmemesini saglayabilirsiniz. Bu özelligi kullanirken dikkatli olmanizi önermek yerinde olur, çalisan bir sistemde bir çikis bitini, “1”e sabitleyerek, bir motoru, programin kontrölü disinda çalistirabilir ve dolayisiyla mesela motoru fazla zorlayip yakarak sistemi bozabilir ve insanlara zarar verebilirsiniz.
• Hafiza kartusu, S7214’de bulunan ek bir özelliktir. Bu kartus özellikle yurt disina veya veya uzak yerlere yollandiginiz makinalar için özellikle faydali olacaktir. Programda yapacaginiz degisiklikleri ofisinizde yapacak ve daha sonra bunu S7-214’ün üzerinde bulunan kartus takma bölümünü kullanarak hafiza kartusuna yükleyeceksiniz. Bundan sonra, hafiza kartusunu makinanizin bulundugu yere yollamaniz ve kartusu S7-214’e yüklemeniz mümkün. PLC’ye giren elektirigi kesip kartusu takacak, daha sonrada PLC’yi çalistiracaksiniz. PLC üstünde dolu bir kartus görünce, bir evvelki programini silerek, yeni programi kendi içindeki EEPROM hafizaya yükleyecektir ve tabi hafiza kartusunu daha sonra çikarmalisiniz.
• S7-200’de bulunan sifre koruma sistemi, makinanizin taklit edilemez olmasini ve yetkisiz kisilerce programinizin degistirilememesini saglar. Kendinizin ve makinanizin güvenligi için rahatça kullanabileceginiz bu metodun üreticilerimize faydali olacagni düsünüyoruz.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  SIMATIC S7 - 200 PLC NEYE YARAR? arachnanthe 0 1.952 30-04-2007, Saat: 21:44
Son Yorum: arachnanthe
  PLC'NİN TEMEL İLKELERİ arachnanthe 0 2.015 30-04-2007, Saat: 21:04
Son Yorum: arachnanthe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi