13-02-2009, Saat: 12:58
Şevket Sabancı ve aile fertlerinin ellerindeki payları satarak holding ile yollarını ayırma kararı grubu borsada sarstı
Esas Holding’i kuran Şevket Sabancı, çocukları Ali Sabancı, Emine Kamışlı ve eşi Zerin Sabancı’nın da aralarında bulunduğu bir grup hissedarın, Sabancı Holding ve Akbank’taki ortaklık paylarını satma kararı söz konusu şirketlerin hisse senetlerinde sert düşüşe neden oldu. Türkiye’nin iki büyük sanayi topluluğundan biri olan Sabancı Grubu’nda büyük ortakların paylarını satacağını açıklamasıyla Sabancı Holding yüzde 9 oranında gerileyerek 2.84 TL’den, Akbank ise yüzde 6.61 oranında düşüşle 4.24 TL’den kapandı. Grubun halka açık diğer finansal iştiraki Ak Sigorta da yüzde 11 gibi büyük kayıpla günü 2.66 TL olarak kapattı. Borsanın lokomotif hisseleri arasında yer alan Sabancı ve Akbank hisselerinde gelen sert satışlar endeksin de yüzde 2 oranında düşmesinde etkili oldu. Sabah saatlerinde gelen sert satışların etkisiyle İMKB’deki kayıp bir ara yüzde 3 seviyelerine ulaşmıştı. İkinci seansta özellikle Avrupa borsalarındaki toparlanmaya rağmen iki büyük hissede yaşanan hızlı geri çekilme endeksteki toparlanmanın önüne geçti.
HİSSELERDE DÜŞÜŞ DÜN BAŞLADI
Aslında gruba ait hisselerdeki düşüş dün başlamıştı. Özellikle Akbank hisselerinde gelen sert satışlar borsa kulislerinde, “ABD destek paketinde bankalara yurtdışı iştiraklerinden çıkma zorunluluğu getiriliyor” şeklindeki yorumlara bağlanmıştı. Akbank’ın yüzde 20’si Citigroup’a ait olması da sert satışlara gerekçe olarak gösterilmişti.
Ancak düşüşün asıl nedeni, Şevket Sabancı ve aile fertlerinin Merkezi Kayıt Kuruluşu’na yaptığı bildirimle ortaya çıktı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’na yapılan bildirime göre, Akbank’ın yüzde 8.37’si, Sabancı Holding’in ise yüzde 15.83’i satılmak isteniyor.
Özellikle piyasaların sıkıntılı olduğu alıcının olmadığı bir dönemde yüksek miktarda hisse senedinin piyasaya sürülecek olması mevcut yatırımcıları tedirgin etti.
AKBANK’TA KAYIP 1.9 MİLYAR TL
Akbank’ta son iki günde yaşanan düşüş yüzde 13’e ulaştı. Sert düşüşün ardından piyasa değeri 12 milyar 719 milyon TL’ye gerileyen banka iki günde 1 milyar 921 milyon TL değer kaybına uğradı. Sabancı Holding’de de iki günlük kayıp yüzde 14 oranında gerçekleşti. İki gün önce piyasa değeri 5 milyar 940 milyon dolar olan dev holdingdeki kayıp ise 829 milyon TL. Şok düşüşün etkisiyle Sabancı Holding ve Akbank’ın piyasa değeri 2 milyar 750 milyon TL erimiş oldu.
SATIŞ YÖNTEMİ FARKLI
Bu arada Demir Sabancı, 2005 yılında Sabancı Holding’deki yüzde 5 hissesini 250 milyon dolara yabancı fonlara satmıştı. Ancak bu satış haberi hisseleri bu kadar olumsuz etkilememişti. Çünkü Demir Sabancı, hisseleri blok olarak yurtdışı fonlara devredeceğini açıklamıştı. Yani piyasaya direkt olarak bir hisse sürülmedi.
Şevket Sabancı ve ailesi her ne kadar satış süresini 10 yıl gibi oldukça geniş bir zamana yayacaklarını açıklamış olsalar da hisselerin piyasaya elden sürülecek olması hızlı düşüşün en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Uzmanlar, “Eğer pay sahipleri hisseleri blok olarak satacaklarını açıklasalardı, bu denli büyük kayıp yaşanmazdı” diyor.
HİSSELER YABANCILARIN KONTROLÜNDE
Özellikle yurtdışı borsalarda yaşanan sıkıntılar ve hisse senedi piyasalarında alıcı olmaması nedeniyle grubun hisseleri kısa vadede satmakta zorlanacağı vurgulanıyor. Bu durumda uzun süre hisseler üzerinde satış baskısının devam edeceği anlamına geliyor.
Zaten Akbank’ın halka açık hisselerinin yüzde 51.75’i, Citibank’ın, yüzde 11.67’si ise Deutsche Bank’ın takasında bulunuyor. Yüzde 26’sı ise Ak Yatırım’ın kontrolünde. Yani hisselerin önemli bir kısmı yabancılar tarafından satın alınmış durumda. Sabancı Holding’in takasında da benzer bir tablo söz konusu. Sabancı Holding hisselerinin yüzde 49’u Citibank, yüzde 18’i Deutsche Bank, yüzde 17.98’ini de Ak Yatırım’ın takasında bulunuyor.
Ancak iki şirketin son iki günlük takas değişiminde yaklaşık yüzde 10 hissenin Citibank’tan Deutsche Bank’a devredildiği dikkat çekiyor.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...