08-05-2008, Saat: 22:57
Söyle Bakalım Sen Hiç Çamur Yedinmi?
Nerden Bileceksin ki Sen Öğlene şöyle güzel bir sandviç
hazırla kendine ve düşünmeden ye
Ekmeğin yerini çamur aldı
Haiti'de yoksul halk çamurdan çörekle besleniyor.
Yükselen gıda fiyatları, dünyadaki yoksulları açlık tehlikesiyle
karşı karşıya bırakıyor. Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden
Haiti'de de çamur artık ekmeğin yerini almış durumda.
Çamurdan çörek eski bir gelenek
Nüfusun yüzde 80nin yoksulluk sınırının altında bir gelirle
yaşamaya mahkum olduğu ülkede, hamile kadınlarla çocukların
kalsiyum ihtiyacını karşılaması için çamurdan kek yapmak,
aslında eski bir gelenek.
Enflasyon temel gıda yaptı
Ama son bir yıl içinde gıda fiyatlarında yaşanan dramatik artış,
bir tabak pilavı bile lüks tüketim maddesi haline getirmiş ve
çamur artık halkın temel gıda maddesi olmuş.
Yapımı çok kolay
Çamurdan keklerin yapımı kolay. Taş ve çakıllardan arındırılan
toprak su, tuz ve yağ ile karıştırılıyor, sonra da güneşe
kurumaya bırakıyor.
Tek faydası doyurmak
Ağzın tüm nemini alan ve birkaç saat sonra da kötü bir tad
bırakan keklerin açlığı gidermekten öte faydası olmuyor.
Gıda krizinin eşiğinde
Dünyanın tamamında olduğu gibi Haitide de gıda fiyatlarındaki
artıştan yükselen petrol fiyatları, iklim değişikliğine bağlı
felaketler ve bunlara bağlı olarak tahıl stoklarındaki azalma sorumlu.
Tüm dünya aynı kaderi paylaşabilir