"Sivilleri vurmama konusunda başarılıyız"

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.25/5 - 16 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Sivilleri vurmama konusunda başarılıyız"
#1

İsrail Başkonsolosu'ndan şaşırtıcı açıklama
İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, çok sayıda sivilin canına mal olan ve dünyadan büyük tepki çeken Gazze operasyonunda "sivilleri vurmama konusunda başarılı olduklarını" iddia etti. Cihan'a özel açıklamalarda bulunan İsrailli diplomat, saldırılarda sivilleri hedef almadıklarını savunarak, buna rağmen sivil kayıplar olduğunu; Hamas'ın ise bilerek sivilleri hedef aldığını öne sürdü. BM'nin "ölenlerin en az dörtte biri sivil" açıklamasını da "Demek ki sivil-militan ayrımı yapmakta başarılı oluyoruz" diye algıladıklarını belirten Başkonsolos, Gazze'ye kara harekatının da sivil kayıpları azaltmak için başlatıldığını iddia etti.
Amihai, Türkiye-İsrail ilişkilerinin operasyondan olumsuz etkileneceğini de düşünmüyor. İsrailli diplomat, gündeme gelmesi halinde Türkiye'nin uluslararası güç kapsamında Gazze'ye asker göndermesinin de "reddetmeyecekleri bir hareket" olacağını dile getiriyor. ABD'nin seçilmiş başkanı Barack Obama'nın da bölgedeki gelişmelerden dolayı "aslında sessiz olmadığını" savunan Mordehai Amihai, ABD Başkanı George W. Bush'un Annapolis'te başlattığı barış görüşmelerinde Filistin otoritesi ile Hamas arasında bir ayrım yapılması gerektiğini savunuyor.
"ACIMASIZ BİR TERÖR GRUBUYLA SAVAŞIYORUZ"
Ağustos 2005'ten bu yana İstanbul'da başkonsolosluk görevini yürüten Mordehai Amihai, Gazze operasyonunu "Biz PKK, El Kaide veya Hizbullah'tan farkı olmayan acımasız bir terör grubuyla savaşıyoruz; bu örgütler bilerek sivilleri hedef alıyorlar." diye savundu. Diğer yandan Gazze'deki sivil kayıplardan dolayı "çok üzgün" olduklarını ifade eden İsrailli diplomat, "Biz teröristlerin peşindeyiz. İsrail Gazze'ye bu yüzden girdi, bu operasyonun amacı bu. Gazze'den İsrail'deki sivil halka düzenlenen terörist saldırıları durdurmak." dedi.
Gazze operasyonunda sivillerle Hamas militanlarını ayrı tuttuklarını savunan İsrail Başkonsolosu, sivillere zarar vermemek için de tedbirler aldıklarını dile getirdi. Ancak Hamas'ın sivilleri insan kalkanı olarak kullandığını savunan İsrailli diplomat, "Sivillerin arasında roket atıyorlar. Evlerden roket atıyorlar." diye belirtti.
Önceki gün çoğu sivil 40'tan fazla kişinin öldüğü okul saldırısıyla alakalı olarak ise, olay öncesi İsrail askerlerine ateş açıldığını ve askerlerin buna cevap verdiğini savunan Başkonsolos Amihai şöyle konuştu: "Askerler içeride sivil olduğundan habersizdi. Onlar kendilerine ateş açılan binayı hedef aldı. Bu Hamas'ın sivilleri kullandığının bir örneği."
BM'NİN ÖLENLERİN YÜZDE 25'İNİN SİVİL OLDUĞU AÇIKLAMASI, SİVİL-MİLİTAN AYRIMI YAPMAKTA BAŞARILI OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR
İsrail'in Gazze operasyonunun birçok ülke tarafından kınandığı ve protesto edildiği hatırlatılması üzerine ise İsrailli diplomat, "Tüm dünya kınamıyor, bize desteğini açıklayanlar da var. İsrail'in ne yaptıklarını anladığını, kendi yasal savunma hakkını kullandığını söyleyenler de var" diye konuştu.
Birlemiş Milletler'in saldırılarda ölenlerin en az dörtte birinin sivil olduğunu açıklamasının, "yüzde 75'inin de militan olduğu" anlamına geldiğini kaydeden Başkonsolos, ilginç bir savunma yaptı: "Buna göre biz sivil ve militanlar arasında ayrım yapmakta başarılıyız."
İsrail'in Gazze'ye yönelik kara operasyonun da siviller için duyulan endişeden dolayı başladığını öne süren Başkonsolos, "Biz sadece hava kuvvetlerini kullanarak amacımıza ulaşabilirdik. Askerlerimizi riske atmayarak hedefleri yok edebilirdik. Eğer hava harekatı devam etseydi daha fazla sivil ölebilirdi. Çünkü Hamas sivillerin arasına saklanıyor." ifadelerini kullandı
Hamas'ın Kanada, Japonya, Avustralya, Güney Kore ve ABD gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği'nin de terör listesinde olduğunu dile getiren Başkonsolos Mordehai Amihai, "Bu bir İsrail buluşu değil; onlar her kritere göre terörist, sivilleri hedef alıyorlar. Biz teröristleri hedef alıyoruz, sivil kayıplar da oluyor. Ama onlar sivilleri hedef alıyorlar." şeklinde konuştu.
İsrail Başkonsolosu Mordehai Amihai, sivil kayıpları önlemesi için Hamas'ın ne yapması gerektiği konusunda ise şöyle konuştu: "Hamas'a terörü kullanmayı bırakmasını öneriyorum. Uluslararası kamuoyu ve Ortadoğu Dörtlüsü'nün istediği 3 şart var. Onlar Hamas'a 'eğer barış sürecinin bir parçası olmak istiyorsanız, İsrail'in var olma hakkını kabul et, terörist saldırıları durdur ve Filistin Otoritesi'nin daha önce İsrail ile imzaladığı anlaşmaları kabul et.' diyorlar. İsrail, eğer bu şartları kabul ederse Hamas'la konuşacaktır. Eğer terör kullanmaya devam ederler terörle konuşma şansımız yok. Özellikle de var olmanızı istemezlerken."
"TÜRKİYE'NİN GAZZE'DE ULUSLARARASI GÜÇTE YER ALMASI REDDEDECEĞİMİZ BİR ŞEY OLMAZ
İsrail Başkonsolosu, İsrail ve Hamas'ın değerlendirdiklerini açıkladıkları Fransa ve Mısır'ın ateşkes teklifi hakkında ise "Teklife ciddiyetle yaklaşıyoruz çünkü (Mısır Devlet Başkanı Hüsnü) Mübarek'e saygımız var. Özellikle bu konuda. Çünkü onlar durumun karmaşıklığını anlıyorlar." dedi. İsrail'in ateşkes için iki şartı olduğunu hatırlatan Mordehai Amihai, "Hamas, İsrail'in güneyine saldırıları durdurmalı ve Mısır'dan tünellerle silah sokmayı bırakmalı. Çünkü Hamas bir önceki ateşkesi silahlanmak için kullandı. Şimdi 20 veya 40 kilometre menzilli füzeler var. Ama 60 kilometrelik füze elde etmeleri, Tel Aviv'i vurmaları demek. İsrail küçük bir yer." dedi.
İsrailli diplomat, diplomatik kulislerde sıkça konuşulmaya başlayan "Türkiye'nin Gazze'deki muhtemel barış gücüne katılması" hakkında ise "Bu bizim reddedeceğimiz bir şey olmaz." dedi. Uluslararası güçlerin pozitif bir rol oynayabileceğini vurgulayan İsrail Başkonsolosu, "Türkiye'nin Lübnan'daki uluslar arası güç bünyesinde yer alması pozitif bir faktör... Aynı zamanda Golan Tepeleri ve El Halil gibi tartışmalı bölgelerde de uluslararası güçler var. Bu düşünce, ciddi önem verilmesi gereken bir konu." dedi.
OPERASYON, TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ, İKİ ÜLKENİN ÖNEMLİ ÇIKARLARI VAR
İsrailli diplomat, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail saldırılarına verdiği sert tepkiye rağmen bunun iki ülkenin ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini düşünmediğini söyledi. Başkonsolos, "Geçmişte şimdikine çok benzeyen durumlar yaşadık. Daha önce Hizbullah ve İsrail arasında savaş olduğunda Başbakan Erdoğan yine sert açıklamalar yapmıştı. Ancak karşılıklı kurumlar, bu şokları absorbe edebilecek ve devam edebilecek kadar sıkı. Önemli olan devam eden bir diyalogumuz olması. Anlaşamasak bile en azında düşüncelerimizi açıkça birbirimize söylüyoruz, görüş açılarımız birbirimize iletiyoruz. Bu çok önemli. Temel olarak, her iki ülkenin dostluklarını korumak için çok önemli çıkarları var." dedi.
"BÖLGEYİ TAKİP EDENLER İÇİN OPERASYON SÜRPRİZ DEĞİLDİ"
İsrail heyetinin Erdoğan'a yaptığı "barış ziyaretinden" hemen sonra Gazze saldırısının başladığının hatırlatılması üzerine ise İsrailli diplomat, Tel Aviv yönetiminin bu çelişkisi konusunda ayrıntıya girmekten kaçınarak şu savunmayı yapmakla yetindi: "Olayları takip eden biri için operasyon sürpriz değildi." Mordehai Amihai, "Hamas ateşkesi bozdu ve roket fırlatmaya başladı. Çok açık bir şekilde söyledik. Herkese her yere açıklamalar yaptık. Buna müsamaha göstermeyeceğimizi söyledik. Askeri seçenek dahil, bunu önlemek için tedbir alacağımızı söyledik. Olayları takip eden biri için operasyonun sürpriz olduğunu sanmıyorum." ifadelerini kullandı.
"OBAMA SESSİZ DEĞİLDİ, DAHA ÖNCE AÇIKLAMA YAPMIŞTI"
İsrailli diplomat Gazze saldırılarının başladığı günden beri operasyon hakkında fazla yorum yapmayan ABD'nin seçilmiş Başkanı Barack Obama için "Aslında essiz değildi." açıklamasını yaptı. Obama'nın İsrail'i ve güneydeki Sderot kentini ziyaret ettiğini hatırlatan Başkonsolos, "Orada, 'eğer birisi iki kızını uykudayken hedef alırsa bunu durdurmak için her şeyi yapacağını' söyledi. Bu İsrail'in güneyinde yaşananlara açık bir göndermeydi. Şimdi ABD'nin şu an bir başkanı (Bush) var; şimdilik kendisine ihtiyaç olmadığını düşünebilir. Obama Sabırlı bir şekilde bekliyor. Göreve gelince ne söyleyecekse söyler." diye konuştu.
HAMAS'LA FİLİSTİN OTORİTESİ ARASINDA AYRIM YAPILMALI
Başkan George W. Bush tarafından başlatılan Annapolis barış süreci konusunda ise İsrailli diplomat, Hamas ile Filistin otoritesi arasında bir ayrım yapılması gerektiğini savundu: "Hamas'la İsrail arasında devam eden olaylarla barış görüşmelerini birbirinden ayırmak lazım. İsrail ile Filistin Otoritesi arasındaki görüşmeler devam ediyor. Biz Filistin Otoritesi ile çok sıkı bir şekilde barış anlaşmasını görüşüyoruz. Mümkün olan en üst seviyelerde görüşmeler devam ediyor. Bizimle aynı amacı paylaşıyorlar. O da barış içinde yaşayan iki devletli bir çözüm."
Ancak Hamas'ın, bu anlayışın bir parçası olmadığını ve neredeyse İsrail'le aynı seviyede El Fetih'e düşman olduğunu öne süren Mordehai Amihai, "Gazze'yi ele geçirdiklerinde El Fetih üyelerini öldürdüler. Bu Hamas'la El Fetih arasındaki bir ilişki. Filistin Otoritesi ile bir anlaşmaya vardığımızda onu uygulayabilen bir yönetim görmek isteriz. Ancak Batı Şeria ile Gazze arasındaki ayrılık devam ettikçe bir uygulama olacağını görmek zor. Ama görüşmeye devam ediyoruz. Bu uygulandığında Filistinliler arasındaki ayrılığa da bir çözüm bulunmuş olacağını umuyoruz." diye ekledi.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi