TÜBİTAK'a da siyaset soktular!

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.17/5 - 18 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TÜBİTAK'a da siyaset soktular!
#1

TÜBİTAK'a da siyaset soktular!

AKP, Sezer’den dönen bir yasayı da Gül aracılığıyla aştı. Sezer’in veto ettiği TÜBİTAK yasası değiştirildi. Ardından Gül, 5 yıldır vekaleten görev yapan Yetiş’i asaleten atadı

ANKARA - TÜBİTAK Kanunu’nda yapılan değişikliğin ardından, bu yasanın geçici 7. maddesi uyarınca, TÜBİTAK Başkanlığı’na atama yapıldı. 2003 Aralık ayından bu yana başkanlığı vekaleten yürüten Prof. Dr. Nüket Yetiş, Gül tarafından dün bu göreve asaleten atandı.

TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun seçim yönteminde değişikliğe gidilen ve böylece 14 üyeden 10’unun Başbakan tarafından atanmasına imkan veren TÜBİTAK Kanunu’nda değişiklik yapan yasa, 13 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Değişiklik başta muhalefet partisi CHP olmak üzere farklı kesimlerden tepkiler aldı. Atamalarda Başbakan’ın etkili olması, “kuruma siyaset gireceği” endişesini de beraberinde getirdi. Yasa değişikliği ile TÜBİTAK Bilim Kurulu’nun yetkilerinde ve seçiminde düzenlemelere gidildi. Bu düzenlemeler ile Bilim Kurulu’nun 14 üyesinden 10’unun Başbakan tarafından seçilmesinin önü açıldı. Değişiklik öncesinde Bilim Kurulu’nun 7 üyesi Başbakan tarafından belirleniyordu.

Başkan atanması

Yapılan değişiklik ile Başkan atama prosedürü de değiştirildi. Bilim Kurulu’nun herhangi bir nedenle süresinde aday belirlememesi halinde Başbakan’ın gerekli şartları taşıyanlar arasından iki başkan adayını belirleyerek, Cumhurbaşkanına sunması hükme bağlandı. Değişiklik öncesinde Başbakan bir aday belirliyor ve Cumhurbaşkanı atıyordu. Kanuna eklenen geçici 7. maddeyle de, Yetiş’in asaleten atanmasının önü açıldı.Geçici maddeyle, “yasanın yürürlüğe girdiği gün Bilim Kurulu üyesi olanların” 4 yıl için yeniden atanmış sayılmaları hükme bağlanırken, ayrıca “Kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 15 gün içinde, Bilim Kurulu’nun biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayı belirleyerek Başbakan’a sunması, Başbakanın bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanına sunması, bu adayın da Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllık bir süre için Başkan olarak atanması” öngörüldü.

NÜKET YETİŞ KİMDİR?

1950 yılında Eskişehir'de doğan Prof. Dr. Nüket Yetiş, 1973'te Boğaziçi Üniversitesi’nde Kimya Mühendisliği lisans, 1975'te İşletme yüksek lisans derecelerini aldı. Endüstri Mühendisliği doktora derecesini 1982'de İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alan Yetiş, 1988’de Doçent, 1993’te Profesör unvanını kazandı. 1985-2000 yılları arasında Marmara Üniversitesi’nde çeşitli akademik görevlerde bulunduktan sonra en son dekanlık yapan Yetiş, daha sonra da Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nün (TÜSSİDE) başkanlığını üstlendi.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans ve Doktora programlarını kuran Yetiş, fakültenin 'Eğitimde Sürekli Kalite Geliştirme” çalışmalarına, kuruluşundan 2000 yılı Ekim ayına kadar liderlik yaptı. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2000 yılında Avrupa Kalite Ödülü finalisti olma başarısını gösterdi. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1994-2000 yılları arasında sürdürdüğü çalışmalarla Avrupa Genelinde AKÖ’ne başvuran ilk yüksek öğretim kurumu olma özelliğini halen taşımaktadır.

Kurumsal Yönetimin Geliştirilmesi, Yeniden Yapılandırma, Liderlik ve Değişim Yönetimi, Stratejik Yönetim, Süreç Yönetimi, Performans Yönetimi, Üretim Yönetimi, Mühendislik ve Teknoloji Yönetimi, Toplam Kalite Yönetimi gibi konularda yurtiçinde ve yurtdışına çok sayıda teorik çalışma yayınlayan Yetiş, pratik alanda da önemli görevler üstlendi. 2000 yılından bu yana Kurumsal Yönetimin Geliştirilmesi ve Yeniden Yapılanma alanlarında Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SSK Başkanlığı gibi 75’ten fazla özel ve kamu kurum ve kuruluşuyla ortak çalışmalar yaptı. TÜBİTAK Başkan Vekili olarak atanan Prof. Dr. Nüket Yetiş, evli ve iki çocuk annesi.
[Resim: 7903atamizindeyizby5hs7ii4.jpg]

“Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
Bul
Cevapla
#2

Sezer iade etmişti


TÜBİTAK Başkanlığı’na asaleten atanan Nüket Yetiş, 2003 Aralık ayından bu yana başkanlığı vekaleten yürütüyor. Yetiş’in vekalet serüveni, Ekim 2003’te çıkartılan bir yasa ile Başbakan’a, TÜBİTAK Başkanı’nı ve boşalan bilim kurulu üyeliklerini bir kereye mahsus seçme yetkisinin tanınmasıyla başladı. Sezer tarafından veto edilen bu düzenleme, Aralık 2003’te Meclis’ten aynen geçirilerek, yürürlüğe girdi. CHP düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvururken, Başbakan 6 bilim kurulu üyeliğine atama yaptı. Bilim Kurulu da Nüket Yetiş’i vekaleten başkan seçti. Aynı gün altı kurul üyesi istifa etti. Anayasa Mahkemesi yasanın yürürlüğünü durdururken, Sezer de mahkemenin bu kararını gerekçe göstererek, Yetiş’in atama kararnamesini Başbakanlığa iade etti. Yüksek mahkemenin kararı geriye işlemediği için hükümet tarafından atanan 6 üye görevinde kalırken, Yetiş de görevini vekaleten yürütmeye devam etti.

Okulda açık törende türbanlı!

TÜBİTAK tarafından dün MEB Şura Salonu’nda düzenlenen Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’nde “türban krizi” yaşandı

TÜBİTAK’ın Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül töreninde bir ilköğretim öğrencisinin sahneye türbanıyla çıkarak ödül alması, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’i kızdırdı. Bakan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Nüket Yetiş’e, "Bu olayların tepki aldığını bildiğiniz halde neden izin verdiniz. Bilerek mi yapıyorsunuz" diye kızdı.

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in katıldığı ve TÜBİTAK’ın (Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu) düzenlediği 12. ve 15. Ulusal Bilim Olimpiyatları ödül töreninde, türbanlı ilköğretim öğrencisi sahneye çıkarak ödül aldı. Benzer başka törenlerde de yaşanan ve tartışma konusu olan bu görüntü bu kez Çelik’i de kızdırdı. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı’nda bronz madalya alan İstanbul Şefkat Koleji öğrencisi Elif Büşra Doğuş sahneye siyah türbanı ile çıktı.

Doğuş’a ödülünü MEB Müsteşar Vekili Mehmet Temel verdi. Öğrencinin ödülünü türbanıyla alması Çelik’i sinirlendirdi.

VEKİLİ DE UYARDI

Çelik, tören salonunda bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ve MEB personeline, "Daha önce bu olayların çok tepki aldığını bildiğiniz halde neden böyle bir kıyafete izin verdiniz. Bilerek mi yapıyorsunuz?" diyerek sert tepki gösterdi. AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ise eşi Fulya Kutlu ile ödülünü alıp sahneden indikten sonra yanlarına gelen türbanlı öğrenciyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Çelik, fotoğraf çektiren Kutlu’yu da uyardı. Çelik, törenin ardından jet soruşturma emri verdi. Çelik, Hürriyet’in konuyla ilgili sorusu üzerine, "Tabi bunu anlamak mümkün değil. Hangi mantıkla yaptıklarını ben de sordum" dedi.

Türbanlı öğrenciye ödül

15. Ulusal Bilim Olimpiyatları Ödül Töreni’nde, İstanbul Şefkat Koleji öğrencisi Elif Büşra Doğuş Öğrencisi Elif Büşra Doğuş da ödül aldı. Sahneye siyah bir türbanla çıkan Doğuş’a ödülünü MEB Müsteşar Vekili Mehmet Temel verdi. Törenden sonra AKP Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ve eşi Fulya Kutlu, türbanlı öğrenciyle hatıra fotoğrafı çektirdi. Görüntüye sinirlenen Bakan Çelik’e, TÜBİTAK Başkan Vekili Prof. Dr. Nüket Yetiş elini ağzına kapatıp bir şeyler söyledi.
[Resim: 7903atamizindeyizby5hs7ii4.jpg]

“Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”
Bul
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  "Bir atımlık barut için siyaset yapmayın" asi cafe 0 2.173 10-12-2008, Saat: 12:33
Son Yorum: asi cafe
  AKP'liler için siyaset yasağı isteniyor gamze33 1 1.919 14-03-2008, Saat: 23:33
Son Yorum: gamze33

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi