Türk ordusu çekilseydi sorun çözülürdü

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.55/5 - 38 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Türk ordusu çekilseydi sorun çözülürdü
#1

KKTC Cumhurbaşkanı Talat'tan ilginç açıklama..
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 23 Mayıs tarihinde Rum kesimi lideri Dimitri Hristofyas’la bir araya gelerek siyasi eşitliğe dayanan 2 bölgeli ve 2 kesimli Kıbrıs Birleşik Federal Cumhuriyeti’nin kurulması konusunda görüş birliğine vardı. Şimdi Ada’da müzakarelerin tekrar 21 Haziran’da başlayıp başlamayacağı konuşuluyor. KKTC Cumhurbaşkanı Talat, VATAN’a Kıbrıs’taki değişim rüzgarlarını değerlendirdi.

* Rumlarla masaya her oturunca aklınızdan hangisi geçiyor? a)Yine bir şey alamadan masadan kalkacağız. b) Sorunu kökten çözeceğiz. c)Ödün vermeden bir şey alamayız...

Hedefim, 2’ncisi. Sorunu kökten çözmek. Gerçekten de sorun uzadı ve uzadıkça da çözüm zorlaşıyor. En elverişli zamandır şimdi...

* Neden?

Güney’de çözüm istediğine bütün dünyanın inandığı bir lider var. Ama bana sorarsanız, henüz bu isteğini kesin olarak ortaya çıkmadı. Çünkü 2004 yılındaki referandumda, şu anki Rum Lider Hristofyas, çözümün çimentolaştırılması için “hayır” kampanyası yürüttü. Bence Hristofyas masum değil, aslında günahkar. Fakat buna rağmen, seçim kampanyasını bu yıl çözüm üzerine kurdu.

* Hristofyas’ın Papadapoulos’tan farkı ne?

Papadapoulos, Kıbrıslı Türklerle güç bölüşümünü müzakere dahi etmezdi. Masaya oturmayı bırakın, bir kahve içmeye bile gelmedi. Hristofyas tabii ki çok farklı. İktidara geldiğinden bu yana, 2 kez resmi görüştük. Çözüme çok daha açık bir lider...

* 1974’den sonra Ada’ya yerleşen Türklerle, Adadaki yerli Türkler arasında hala problem var mı?

Kültürlerarası mutlaka gerginlikler olur. Bizde de olduğu doğrudur. Aradan uzun zaman geçti ve bu zaman içinde buraya yerleşen Türklerle, Kıbrıslı Türkler arasındaki farklılıklar ortadan kalktı. Bugün Türkiye’den çalışmak için veya turist olarak buraya gelip çeşitli suçlar işleyen insanlar sorun oluyor. KKTC’deki merkezi cezaevinin yüzde 70-80’i Türkiye kökenli mahkumlardan oluşur.

* Türk askeri, 1974’de müdahaleyi yaptıktan sonra geri çekilseydi, bugünkü sorunlar yine yaşanır mıydı?

Bir anlaşma yaparak çekilseydi, Kıbrıs sorunu çözülmüş olurdu. Ama o imkanı bulabildiler mi, bilemiyorum. O günün koşullarında zor herhalde. Çünkü buna Rum tarafı da hazır olmalıydı. Anlaşma sonrasında, uygun bir şekilde asker çekilir, kalacak olanlar da kalırdı. Kıbrıs sorunu çözümlenirdi.

* AKP’nin kapatılma ihtimalinden endişeli misiniz?

Türkiye’de bir istikrarsızlık olursa, biz yandık demektir burada... Sadece ekonomik nedenlerle değil, siyasi nedenler de var işin içinde. Türkiye’nin istikrarsız olduğu dönemlerde biz hiçbir ilerleme yapamayız. O yüzden tabii ki endişeliyim. Bir an önce bu sorunun çözümlenmesini istiyorum.
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi