"Türkiye ile yapılacak çok iş var"

Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 2.46/5 - 13 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Türkiye ile yapılacak çok iş var"
#1

ABD Dışişleri Bakanlağı'ndan Obama'nın Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Robert Wood, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi ziyaret edecek olmasının büyük önem taşıdığını ve halen ziyaretin ayrıntıları üzerinde çalışıldığını belirterek, ''Türkiye, önemli bir müttefik ve Türkiye ile yapılacak çok iş var'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında, Obama'nın Türkiye'yi ziyaretinin, ''ikili ziyaret'' olduğunu belirten bir gazeteciye karşılık Wood, ''Biz, Başkan Obama'nın Türkiye'ye gitmeye karar vermesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Wood, sözlerine ''Obama'nın Türkiye'ye gidecek olması çok önemli. Bu ziyaretin ayrıntıları üzerinde çalışıyorlar'' ifadesini de ekledi.

Türkiye'nin, talep edilirse İran ile ABD arasında arabulucuk üstlenmeye istekli olduğu hatırlatılarak ABD'nin, Türkiye'nin aracılığını mı yoksa doğrudan teması mı tercih edeceği sorusuna karşılık Wood, ''Bu değerlendirmelerin hala ortasındayız. Ne yapacağımız konusunda spekülasyona girmek istemem'' dedi.

Wood, ''İran hükümetine elimizi uzattık ve bir dizi konuda bu hükümetle angajmana girebilmeyi umuyoruz. Ancak bunun büyük bir kısmı biliyorsunuz, İran ve onun angajmana girme istekliliğine, bizim endişe duyduğumuzu bir dizi alanda davranışını değiştirme istekliliğine dayanıyor'' diye konuştu.

Irak'taki Amerikan askerlerinin, ülkesi üzerinden çekilmesine Türkiye'nin sıcak baktığı yönündeki bir soruya karşılık Wood, ''Bu yöndeki haberleri görmedim'' demekle yetindi. Wood, bu yöndeki soruların Pentagon'a yöneltilmesi gerektiğini söyledi.

Yunanlı gazeteciler, Türkiye'yi ziyaret edecek Obama'nın, Yunanistan'a da gidip gitmeyeceğini sordu. Robert Wood, Obama'nın gelecekteki yolculuk planlarına ilişkin soruların Beyaz Saray'a yöneltilmesini istedi. Clinton'ın, Yunanistan'ı ziyaretinin planlanıp planlanmadığı sorusuna ise Robert Wood, ''Bir noktada gidecektir. Bundan bir şeyler okumaya çalışmayın. Yunanistan önemli bir ABD müttefikidir. Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis geçen hafta buradaydı. Yunan hükümetiyle de yapacak bir çok işimiz var. Yerinizde olsam, bunlardan sonuçlar çıkarmazdım'' ifadesini kullandı.

Clinton'ın Ankara ziyaretinde Türk-Yunan meseleleri ve Kıbrıs konusunda neler konuşulduğu sorusu üzerine Wood, ''Clinton, Türk hükümeti yetkileriyle çok iyi görüşmelerde bulundu. Türkiye ile üzerinde işbirliği yaptığımız bir dizi konu var. Clinton sanırım bu görüşmelerden çok olumlu duygularla ayrıldı'' dedi. Aynı gazetecinin, ''Türk-Yunan meseleleri ve Kıbrıs tartışılmadı mı?'' sorusuna karşılık Wood, ''Dürüst olmak gerekirse birçok toplantılar vardı. Ben hatırlamıyorum. Ama bir daha bakarım'' yanıtını verdi.

Ermeni meselesinin, Clinton'ın temaslarında ele alınıp alınmadığı da soruldu. Wood, bu meselenin ele alındığını ancak konuşulanların detaylarına girmeyeceğini kaydetti. Clinton'ın, Ermeni meselesi konusunda kişisel görüşlerinin sorulması üzerine Wood, bu konuda da bir tartışmaya girmeyeceğini bildirdi.
Zar Atmam Şansa İnanmam Ortada Bir Şans Varsa Onuda Ben Yaratırım...
Cevapla

Konu Araçları
Konuyu Paylaş :  
Konunun Linki :  
BBKodu :  
Konu Araçları :

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  "Türkiye, dış siyaset önceliklerimizden biri" asi cafe 0 1.980 14-02-2009, Saat: 11:11
Son Yorum: asi cafe
  Obama neden Türkiye'ye gelmiyor? asi cafe 0 1.444 06-02-2009, Saat: 17:04
Son Yorum: asi cafe
  "Ege'de Türkiye ile gerginlik artıyor" asi cafe 0 1.290 05-02-2009, Saat: 12:27
Son Yorum: asi cafe
  "Türkiye'nin bölgedeki gücü artacak" asi cafe 0 1.250 05-02-2009, Saat: 12:24
Son Yorum: asi cafe
  Olmert'ten Livni'ye Türkiye uyarısı asi cafe 0 1.153 02-02-2009, Saat: 10:19
Son Yorum: asi cafe

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi