03-11-2007, Saat: 21:51
(Son Düzenleme: 02-12-2008, Saat: 21:07, Düzenleyen: arachnanthe.)
İlk militan Atatürkçülerden, Atatürk’ün Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’un, 1934 yılının 8 Mart Perşembe günü,İstanbul Üniversitesi konferans salonunda verdiği ilk inkılap dersinde söyledikleri :
Arkadaşlar !
Her şeyden önce, acunun Türk soyundan olan en büyük şefini, Gazi Mustafa Kemal Hazretlerini ve onun yüksek şahsiyetinde Türk ihtilalini sonsuz saygılarla selamlarım.
Büyük şefim, ihtilalin hukuk tarihini Türk gençliğine anlatmamı tensip buyurmuşlar. Bu çok ciddi işi Maarif Vekaletimiz bana bildirdiği zaman, Selçuk’ta çiftlerim başında bulunuyordum. Yapıp yapamayacağımı düşünmedim bile..Kabul ettim. Hazırlanmaya başladım. Çünkü şef emredince başarılmayacak bir iş olmadığına inancım vardır.
Gazi Mustafa Kemal, Türk milletinin öününde ilerleyen bir zafer bayrağıdır. Bu bayrak bugün de, yarın da, öbürgün de bütün güçlükler üstünde yükselecek ve hep yenecektir.
Ben, dünkü yeniş ve yenilişi yaşadım.
Ben, dünkü yeneni ve yenileni gördüm.
Yenen, hep yücelen, yücelen.. ve sonra, yayından fırlamış alevden bir ok gibi karanlıkları yakan şefiyle, Türk milleti idi.
Yenilen, onun yürüyüşüne karşı koymak isteyen bütün bir dünya oldu!
Yaklaşmakta olan yarınlar içinde yenecekleri ve yenilecekleri bugünden görüyorum.
Yenecekler, dünkü yenenler; yenilecekle,r, gene büyük yürüyüşün önüne çıkmak isteyen bahtsızlar olacaklar.
Bu kadar inanıyorum. Siz de inanınız!
Mahmut Esat Bozkurt
(1933 yılında İstanbul Üniversitesi’nde başlayan ilk İnkılap Tarihi ders notları,Türk Dünyası Araştırma Vakfı Yayını, s.21)
![[Resim: 7903atamizindeyizby5hs7ii4.jpg]](http://img125.imageshack.us/img125/434/7903atamizindeyizby5hs7ii4.jpg)
“Bir memlekette; namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça, o memlekette kurtuluş yoktur”