11-08-2007, Saat: 14:28
Bolivya, Brezilya, Arjantin, Meksika, Venezüela, Ekvator ve Panama.. yaşamaya gidelecek yerler. ama master da adam gibi bişiler yapmak lazım bence, özellikle venezüela ve ekvator amerikan üslerince korunmakta. o yüzden güney amerikalılar bu iki ülkeyi hafiften dışlıyolar.. en azından bu ülkelerden olan arkadaşlarımın ortak kanısı bu.
kariyer olanakları sınırlı olduğundan çok da önermiyorum.
onun dışında şöyle ortaya karışık bi master yapayım ama geleceğe yönelik bişi de olsun diyosanız, benim okul ve bölümü şiddetle öneririm.
1) HOLLANDA olduğu için!
2) Delft Teknoloji Üniversitesi, MIT ile kıyas kabul etmez tabii ki ama Avrupanın en saygın ilk 3 teknoloji üniversitesinden biri. Girmek çok kolay değil ama girince de gelecek parlak



3) Bölüm Management of Technology, "teknoloci" öğretiyolar ve CEO olmak için sürekli oyun oynatıyolar.. detay isteyene daha uzun da yazabilirim..
Ayrıca son yılda da yapmak istediğin konuya göre yüksek teknoloji şirketlerinden birinde (IBM, Sony, Dell..etc) (dünyanın neresinde istersen )dolgun maaşla seni çalışmaya (tez adı altında) gönderiyolar.
4) Üniversite uluslararası öğrencilere yatırım yaptığından hem 10.000 öğrencinin yarısı yabancı.. böylece eğlenceni maksimize edebiliyosun, milyon çeşit kültür tanıyosun .. etc
hem de okul yabancı öğrencileri çekmek için burs veriyo o yüzden 2 sene için 30.000 euro vermekten kurtuluyosun
Gelin arkadaşlar, hollandaya buyrun .. insanın dönesi gelmiyo valla..
valla okulun seneliği 8000 euro civarı, 2 senede 16 000 euro desen.. bi o kadar da yaşama masrafı koysan toplam 30.000 euroyu buluyo. ama herkesin para yönetimi becerisine bağlı değişir elbet.
Okul harici aylık 500 euro masraf iyi bi rakam Üstelik bunun içinde şu ana kadar 4 kez belçika, 3 kez fransa ve 1 kez almanyaya gittim.. yani bi kez buraya gelince hayat çok ucuzluyo.. özellikle Delft gibi öğrenci şehrinde..
Ben nasıl girdim?
Not ortalamam 3 ün üstündeydi,
2 referans mektubu (ki Boğaziçinin iyi hocalarından çok güzel mektuplar aldım..) referans mektupları not ortalamasından bile daha önemli genelde
okul GRE ve TOEFL a girmemi istiyodu ama para vermem kardeşim dedim onlar da tamam dediler.. lise ve üniversitemden ingilizce okuduğuma dair yazı götürdüm..
hmm ama en zor kısmı 3000 kelimeyle neden bu ülkede, şehirde, okulda, bölümde okumak istediğimi anlatan bi yazı yazmamdı.. üstünde 2 sene sonra yapmayı düşündüğün tez konularını bile istiyo adamlar..
neyse belge toplamak yazmak..vb işin sıkıcı yanı ama adamlar neyin ne zaman nasıl yapılmasına dair çok bilinçliler, bi kez plan yapmayı öğrendiğinde mutlu mesut eğlenceli yaşıyosun, sonra da geri dönesin gelmiyo..
darısı herkesin başına..