Hepimiz Biriz

Tam Versiyon: Obama bugün koltuğa oturacak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Tören için 100 milyon dolar harcanacak
ABD başkanlığına seçilen Barack Obama, bugün Kongre'de düzenlenecek törenle yemin ederek dört yıllık görevine resmen başlayacak. Obama, törenler çerçevesinde ilk olarak, görevi sona ermek üzere olan Başkan George W. Bush ile Beyaz Saray'da buluşacak, ardından iki lider birlikte Kongre'ye gidecek.
Kongre'de çeşitli müzikli gösterilerin yer aldığı törende önce yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden yemin ederek göreve başlayacak.
Ardından Obama, Yüksek Mahkeme başyargıcı John Roberts'in gözetiminde, ABD'nin 19. yüzyılda iç savaş dönemindeki başkanı olan ve köleliği kaldırmasıyla tanınan Abraham Lincoln'a ait İncil'e el basarak yemin edecek ve ABD'nin 44'üncü başkanı olarak görevini üstlenecek.
Bundan sonra Obama, başkanlığı döneminde izleyeceği ilke ve politikalara ışık tutacak önemli göreve başlama konuşmasını yapacak ve ardından Bush'u Kongre'den uğurlayacak.
Kongre'deki tören, şiir okuma, kutsama ve ulusal marşın çalınmasıyla sona erecek ve Obama, geniş ve görkemli bir kortej eşliğinde Kongre'den ayrılarak, aradaki 2.5 kilometrelik yolu yavaş şekilde katedip Beyaz Saray'a ulaşacak.
Akşam da Obama'nın başkanlığı, kentte düzenlenecek 10'u aşkın baloyla kutlanacak.
Obama'nın yemin törenini, en az bir milyon kişinin izlemesi bekleniyor. ABD tarihinin en pahalı göreve başlama töreni için harcanan paranın 100 milyon doları geçeceği belirtiliyor.