Hepimiz Biriz

Tam Versiyon: Brüksel Lahanası
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
MALZEMESİ
15-20 adet Brüksel lahanası
4-5 yemek kaşığı sıvıyağı
2 adet orta boy kuru soğan (çok ince yemeklik doğranacak)
3 diş sarmısak (ince ince doğranacak)
2 adet orta boy domates (küp küp yani tavla zarı formunda doğranmış)
2 adet kesme şeker veya yarım yemek kaşığı toz şeker
Yarım limonun suyu
1 çay kaşığı tuz

TARİF
Brüksel lahanalarının tepesindeki sap kısmından, tırnak inceliğinde bir parçayı kesip atalım. Varsa çürümüş çok sararmış yapraklarını da temizleyelim ve bol suyla yıkayıp, süzgece koyup, bekletelim.
Orta boy bir tencereye sıvıyağı koyalım ve hafif kızmaya başladığında önce sarmısakları 30-40 saniye kadar çevirelim ve sonra da çok ince kıyılmış soğanları ekleyelim. Bir tahta kaşıkla, soğanlar iyice sararıncaya değin 1-2 dakika kavuralım. Hemen küp doğranmış domateslerle beraber Brüksel lahanalarını da ilave edelim. Şeker, tuz, limon suyunu da katıp, sebzelerin tam üzerine çıkacak kadar su ilavesiyle tencerenin kapağını kapatalım. Siz yine de lahanaların yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin. Ama ortalama pişme süresi; yemek kaynamaya başladıktan 10-12 dakika sonradır. Daha sonra ocağın altı kapatılır. Tencereden çıkarmadan yemeği iyice soğumasını bekleyelim ve daha sonra servis tabağına yerleştirelim. Çok ince kıyılmış maydanozla süsleyip, servise sunalım
2-)Köfteli Brüksel LahanasıMalzemeler:
1/2kg Brüksel lahanası
300gr köftelik kıyma
1 soğan
1 diş sarımsak
2 çorba kaşığı ufalanmış ekmek içi
1 çorba kaşığı soya sosu
1 yumurta
Karabiber, tuz
Kızartma için 2 çorba kaşığı sıvıyağ
Sos için:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı köri
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Karabiber, tuz
Yapılışı:
Brüksel lahanalarını bir tencereye alın. Kapağı açık tencerede 10 dakika kadar fazla yumuşamayacak şekilde haşlayın ve süzün.
Diğer tarafta köftenin bütün malzemesini karıştırarak yoğurun. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteler hazırlayın. Teflon tavada 2 çorba kaşığı yağı kızdırarak köfteleri kızartın.
Sos için nişasta, köri, tuz, biber ve sütü karıştırın. Fazla kaynatmadan muhallebi kıvamında pişirin. İçine rendelenmiş kaşar peynirinin yarısını ekleyin.
Fırın kabınızı yağlayıp lahana ve köfteleri düzgün olarak sıralayın. Hazırladığınız sosu üzerine döküp kaşar peyniri rendesi serpin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
3-)Brüksel Lahanası Çorbası
Malzemeler:
1 paket Brüksel lahanası (mümkün olduğunca küçük olanları seçin)
1 adet havuç
1 orta boy patates
1 yumurta sarısı
Yarım limon
Tuz, karabiber
1,5 tepeleme çorba kaşığı un
5-6 bardak kadar su (et veya tavuk suyu olursa daha güzel olur)
Zeytinyağı
Yapılışı:
Brüksel lahanası temizlenir, bütün olarak tencereye konur. Havuç ve patates küp küp doğranır, onlar da ilave edilip zeytin yağında bir süre sotelenir. Karabiber, tuz ve un üzerine konur ve bir süre daha karıştırılır. Üzerine kaynar su ilave edilip arada karıştırılarak pişmeye bırakılır. Kapatmaya yakın yumurta sarısı ve limon çırpılıp üzerine dökülür.
--afiyet olsun bakalım--
elleerrinee sağlıkkkkkkk