Hepimiz Biriz

Tam Versiyon: Yöneticinize yağ çekme sanatı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Yöneticinize yağ çekme sanatı

Yağcılıkbir sanattır ve yöneticiniz -veya iş arkadaşlarınız- sizin bu türdenince işler çevirdiğinizi farkederlerse bütün bu çabalarınız ters teper.
1 Numaralı Kural: Eğer patronunuz sizin yağcılık yaptığınızı farkedebiliyorsa, yağcılık işini yanlış yapıyorsunuz demektir.
Gösterişlinumaralar çekmek işe yaramaz. Eğer amirlerinizin sizi sevmesini vetakdir etmesini istiyorsanız onların çalışma stilini öğrenmeniz veoyunu o kurallara göre oynamanız lazım.
Patronunkravatına veya ayakkabısına iltifat etmeyi boşverin. Ofise dönerken'düşünceli bir çalışan' rolü oynayıp yöneticinize kahve getirmenin demodası geçti.
Güven ilişkisini geliştirmek
Yağcılıkbir sanattır ve yöneticiniz -veya iş arkadaşlarınız- sizin bu türdenince işler çevirdiğinizi farkederlerse bütün bu çabalarınız ters teper.Sizin asıl hedefiniz yöneticinizle aranızdaki güven ilişkisinigeliştirmek olmalı çünkü üstünde çalıştığınız proje veya önümüzdekidönemde terfi alıp almayacağınız doğrudan doğruya yöneticinizinkararlarına bağlıdır.
Başkalarıne derse desin, işteki başarının anahtarı budur. OrganizasyonalLiderlik Koçu Faith Ralston "Ben buna 'kendi kendine hayatta kalma'becerisi diyorum. Oynaması eğlenceli bir oyun değildir ama şöyledüşünün: Eğer bunu 'sonuçta başarılı olmak' adına yapıyorsanız, sadecepatronunuzu memnun etmek için yağcılık yaptığınızı düşünmek yanlışolur" yorumunda bulunuyor.
Patronun çalışma normunu kavrayın ve ona uyun
Yöneticiniziniş yapma anlayışını ve çalışanlardan beklentilerini doğru olarak analizedebildiğiniz ölçüde, işinizi teslim ederken patronunuzun istediğinormlara uymanız mümkün olacak.
Sizintercih ettiğiniz çalışma şekli bu olmayabilir ama önemli olanyöneticinizin tercihleridir. Yöneticinizin çalışma tercihlerindendolayı şikayetçi olmayın ve onunla bu konuları asla tartışmaya bilekalkmayın. Hiç bir yönetici kendisiyle tartışan elemanları sevmez.
Artı puanları yöneticinize verin, o da buna karşılık verecektir
Patronunfikirlerinden yola çıkarak yarattığınız çalışma sonucunu raporlarkenveya patronunuza sunarken, sunuş şeklinize çok dikkat edin. Daha açıkbir şekilde söylemek gerekirse, sakın ortaya çıkıp da "Benim daha iyibir fikrim var!" demeyin. Bunun yerine 'parlak fikrinizi' sankipatronunuzun fikriymiş gibi göstermeyi tercih edin. Unutmayın: Patronuonore ederek kariyerinizde daha hızlı adımlar atabilir ve insanlardandaha fazla şey kazanabilirsiniz. Ama patronla takışarak bunların hiçbirini elde etmeniz mümkün olmayacaktır.
Meselaşöyle bir söylem geliştirmeniz sizin için çok yararlı olabilir: "Satışstratejisi hakkında geçen hafta müthiş bir fikir ileri sürmüştünüz.Bunun üzerinde düşündüm ve bu fikirleri hayata geçirmek için gene sizinfikirlerinizden esinlenerek aklıma bazı yeni yöntemler geldi..." Butarz bir girişten sonra 'patronun fikrini' geliştirecek ilavegörüşlerinizi belirtmek için patronunuzdan izin isteyin: "Belki buprojede sizin fikrinizi destekleyecek şekilde şu alternatif görüşüdinlemek istersiniz diye düşündüm."
Kendidüşünceleriniz ifade etmek için yöneticinizden 'izin' istediğinizdeyöneticinizin size "Hayır!" deme şansı hemen hemen hiç yok gibidir.Üstelik de çıkış noktası olarak 'yöneticinizin fikirlerini'kullandığınız için onun gözünde ekstra puan kazanacaksınız.
Zamanlamaya dikkat
Buradadikkat edilmesi gereken en önemli husus, yöneticinizin ruh haletinibilmek ve kollamaktır. Sinirli ve yorgun olduğu durumlarda yöneticinizeöneri götürmek iyi bir fikir değildir. Zamanlamaya dikkat edin.
Okuldanyeni mezun olmuş çaylakların ve bağımsız çalışmayı seven kişilerin pekbilmediği bir diğer taktik ise, patronun pozisyonuna 'saygı'göstermektir. Mesela samimi bir şekilde şöyle diyebilirsiniz "Ben başkatürlü düşünmüştüm ama sizin kararınız daha iyi."
Bütünbunlar size çok gıcık geldiyse, iyi o zaman, siz de burnunuzun dikinegitmeye devam edin. Ama söz konusu olan kariyerinizde ilerlemekse, pekçok kişinin 'hoşlanmasa bile' buna benzer yöntemleri benimsediğinibilmelisiniz.
Size iyi çalışmalar, kariyerinizde başarılar diliyoruz.