Hepimiz Biriz
Dolar yükseliyor, risk artıyor - Baskı Önizleme

+- Hepimiz Biriz (https://www.hepimizbiriz.com/forum)
+-- Forum: GÜNCEL (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-G%C3%9CNCEL-11)
+--- Forum: HABERLER (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-HABERLER-338)
+---- Forum: EKONOMİ (https://www.hepimizbiriz.com/forum/Forum-EKONOM%C4%B0-443)
+---- Konu Başlığı: Dolar yükseliyor, risk artıyor (/Konu-Dolar-y%C3%BCkseliyor-risk-art%C4%B1yor-13003)



Dolar yükseliyor, risk artıyor - asi cafe - 19-02-2009

Türkiye'de bankaların 24.4 milyar, diğer sektörlerin 24 milyar, Merkez Bankası'nın 1.9 milyar dolar kısa vadeli dış borcu bulunuyor
Özel sektörün orta ve uzun vadeli dış borcu 2008 sonunda 139.7 milyar dolara ulaşırken, Türkiye'nin tamamına yakını bankalar ve şirketlere ait kısa vadeli dış borç stoku da aynı tarih itibariyle 50.2 milyar dolar olarak açıklandı.
Toplam borcu 200 milyar dolara yaklaşan özel sektör, özellikle kısa vadeli borçlar dolayısıyla ciddi bir kur riski ile karşı karşıya bulunuyor. Asıl kur riskinin yaşandığı kısa vadeli dış borç stoku, geçen yıl küresel krizin şiddetlendiği ve dış kaynak temininin zorlaştığı son çeyrekte 7 milyar dolara yakın küçülmesine karşın, 50.2 milyar dolarla yine yüksek boyutta bir kur riski oluşturuyor. Dış borçların büyük bölümü dolar üzerinden alınan kredilerden oluşuyor. Geçen yıl özellikle Eylül'den bu yana kurlarda yaşanan hızlı yükseliş kısa vadeli dış borç nedeniyle yüklenilen kur riskini aşırı büyütürken, kriz nedeniyle dış kaynak girişinde ortaya çıkan sıkıntı borçların çevrilebilmesini zorlaştırdı. Yurt dışında artan dolar talebinin de etkisiyle dolar kurunun son günlerde yeniden hızla yükselişe geçmesi kısa vadeli borçlarda kur riskini daha da büyütüyor.